Zobacz, jak przyrządzić placki ziemniaczane z kaszanką, wątróbkę drobiową ze śliwkami, sałatkę z cykorią, stek z selera i makaron cytrynowy z ratatouille
Kuchnia PRL-u charakteryzowała się prostotą i pomysłowością w wykorzystaniu dostępnych składników. Gospodynie domowe tworzyły niezapomniane dania mimo ograniczonego dostępu do produktów. Dziś te kulinarne perełki przeżywają swój renesans w nowoczesnych kuchniach.
Jak zrobić jaglankę z jabłkiem pod pierzynką, pieczony gulasz z warzywami, żelki z sokami owocowymi oraz zupę krem z pieczonego czosnku i pomidorów, z soczewicą czerwoną?
Aktorka Małgorzata Potocka i jej wnuk Tadeusz w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: zupę serową z grzankami, tajską rybę w sosie Tom Yum, wołowinę po koreańsku z warzywami, a na deser - galaretkę wiśniową.
Polacy jedzą dużo drobiu, ale najczęściej wybierają kurczaka lub indyka. Warto sięgać również po kaczkę, ponieważ ma wyjątkowy smak oraz aromat i można z niej stworzyć wiele pysznych dań.
Mrożona herbata z arbuza to wprost idealna propozycja na upalne dni. Słodki i orzeźwiający napój można z powodzeniem przyrządzić w zaciszu własnej kuchni.