przepisy kulinarne

    Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.

    Bakłażan to naprawdę wyjątkowy dar natury. Jest pyszny i intrygujący – ponieważ rodzi wiele pytań. Jest owocem czy jednak warzywem? Dlaczego bywa gorzki i co zrobić, aby nie był? Jakie potrawy można z niego przygotować? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.

    Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.

    Mrożona herbata z arbuza to wprost idealna propozycja na upalne dni. Słodki i orzeźwiający napój można z powodzeniem przyrządzić w zaciszu własnej kuchni.

    Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.

    Słynna golonka, knedle bawarskie z boczkiem, białe kiełbaski, pyszny aromatyczny strudel – kuchnia bawarska szczyci się wyśmienitymi potrawami, których tradycja przygotowywania sięga setek lat.

    Bułgarska kuchnia sięga swą historią aż do pradawnych czasów. Kusi swym bogactwem i niezwykłą różnorodnością.

    Mięso stanowi podstawę wielu dań kuchni polskiej. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, musimy wybrać składniki najlepszej jakości.

    Kuchnia Skandynawów to w dużej części ryby oraz owoce morza, ale także dziczyzna i potrawy z mięsa zwierząt hodowlanych. Jedną z charakterystycznych cech tamtejszej kuchni jest dodawanie do potraw owoców leśnych.

    Niewiele czynności zbliża tak, jak wspólne gotowanie. Czas spędzony w kuchni z dzieckiem nie tylko pozwala nam zacieśniać z nim więź, ale również uczyć go zdrowych nawyków żywieniowych.

    Zwyciężczyni "MasterChefa" wyczarowała w studiu Dzień Dobry TVN przepyszne dania.

    Z jakim zadaniem zmierzą się mali kucharze? Kto przejdzie do finału?

    Anna Drozd tworzy desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także nad wyraz oryginalnym wyglądem.

    Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.

    Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się na piknik.

    Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.

    Pieczywo szybko czerstwieje. Zobacz, co można zrobić, by suche kromki się nie zmarnowały.

    Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować

    Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.

    Jeśli jeszcze nie wiecie, jak zastawić wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie propozycje Ani. Jak zrobić doskonały barszcz biały?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przygotowuje swoje specjały z ryby. Sprawdź, jak przygotować pyszną pastę typu roulette z wędzonym pstrągiem i ziemniakami truflowymi.

    Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.

    Keks to wilgotne ciasto podawane na świątecznym stole. Najpopularniejszy jest keks z bakaliami. Gronem wiernych miłośników może pochwalić się również keks z jabłkami. Sprawdź, jak przygotować to ciasto z okazji Wielkanocy.

    "MasterChef Junior" cieszy się niesłabnącą popularnością wśród widzów TVN. Nic dziwnego, pomysły i przepisy młodych kucharzy często potrafią wpędzić w kompleksy najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Dlatego też, odpowiadając na liczne zapytania o potrawy przygotowane przez bohaterów kultowego programu powstał program "Mali Szefowie", w którym uczestnicy "MasterChefa Juniora" mogą podzielić się z fanami swoimi kolejnymi pomysłami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska, uczestniczka 9. sezonu MasterChef, przygotowała autorski przepis na pasteryzowany żurek. Kucharka nie wygrała programu, jednak dotarła do finału i wspaniale gotuje. Sprawdź, jak przygotować jej żurek. 

    Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, jaki zjadamy w ciągu dnia. Powiedzenie to potwierdzają nie tylko indywidualne osoby, ale i dietetycy. Przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki, dadzą wam energię i motywację na cały dzień.

    Chrupiące kuleczki warzywne to idealne danie główne, śniadanie lub dodatek do różnych potraw. Są proste w wykonaniu. Są też świetnym rozwiązaniem dla wielu dzieci, które nie lubią jeść warzyw. Sprawdź, jak je zrobić.

    Muffinki jogurtowe to jeden z najbardziej klasycznych deserów. Samodzielnie w domu można przygotować sycące i słodkie muffinki jogurtowe z budyniem lub dietetyczne babeczki bez cukru. Jak wygląda podstawowy przepis na muffinki jogurtowe i jakie dodatki można w nim wykorzystać?

    Wybitny restaurator zakochał się w Polce. Jaka jest historia ich miłości?