- Julia Cichocka to zwyciężczyni zeszłorocznej edycji "MasterChefa".
- Laureatka na stałe dołączy do ekipy programu. W 14. edycji wystąpi jako mentorka, która będzie wspierać uczestników w kulinarnych zmaganiach i dzielić się cennymi wskazówkami.
- Influencerka regularnie publikuje w mediach społecznościowych swoje autorskie przepisy. Najnowszy poświęciła korean fried chicken.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Korean fried chicken - znany z idealnej chrupkości
Korean fried chicken, czyli smażony kurczak po koreańsku, zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Jego wielką fanką jest m.in. Julia Cichocka.
"To jedna z moich ulubionych potraw wszech czasów. Pokażę wam, jak krok po kroku ją przyrządzić. Kluczowe jest użycie nóg i pozbycie się z nich kości. Uwierzcie mi, żadna pierś z kurczaka nie zastąpi tego smaku, więc warto się namęczyć. Wystarczy naciąć nogi wzdłuż kości, a następnie powoli odrywać je od mięsa. Koniecznie zostawcie skórę, która się obłędnie usmaży" - zapowiedziała zwyciężczyni "MasterChefa 13".
"Mięso pokrywam w mące ziemniaczanej, a następnie smażę dwukrotnie [...]. Jest to konieczne do uzyskania nieziemsko chrupiącej panierki - dodała autorka przepisu.
Korean fried chicken - przepis Julii Cichockiej
Kurczak
Składniki:
- mięso z 2 ćwiartek kurczaka ze skórą, bez kości,
- łyżka gochugaru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki startego imbiru.
Przygotowanie:
- Marynuj 1–6 h, obtocz w skrobi ziemniaczanej.
- Podwójne smażenie: pierwsze – olej 160°C, ok. 5–6 min (kurczak jasny, wstępnie chrupiący), drugie – olej 180°C, 2–3 min (kurczak złocisty i superchrupiący).
Sos z toban djan lub gochujang Składniki:
- 2 łyżki pasty toban djan lub gochujang,
- 2 łyżki mirinu,
- 1–2 łyżki miodu (do smaku),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 3–4 łyżki wody (żeby sos miał odpowiednią konsystencję).
Przygotowanie:
- W rondelku wymieszaj składniki.
- Dodaj pastę toban djan i przesmaż, aż zacznie pachnieć (uwalnia aromaty).
- Gotuj 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i zrobi się kleisty.
Po usmażeniu kurczaka obtocz go w sosie lub polej tuż przed podaniem. Dodatki:
- Marynowany ogórek: 2 ogórki + 3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki mirinu + łyżka octu ryżowego + łyżeczka cukru. Marynuj min. 30 min.
- Piklowana kalarepa: kalarepa (słupki) + sok z cytryny + 3 łyżki octu ryżowego + 3 łyżki cukru + szczypta soli. Podgrzej składniki do wrzenia i zalej kalarepę. Marynuj minimum godzinę.
Podanie:
- Chrupiący kurczak obtoczony w pikantno-słodkim sosie toban djan.
- Obok kontrastowe dodatki: słodko-słone ogórki i kwaskowa kalarepa.
- Można posypać sezamem lub szczypiorkiem.
- Podawaj z ryżem i kimchi.
Zobacz także:
- Poznaj kultowe dania kuchni koreańskiej. To zdrowie i smak na talerzu
- Smażony kurczak z ryżem - prosty i pyszny sposób na szybki obiad według przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Kurczak tandoori po indyjsku – przygotowanie dania
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: instagram.com/masterchef_tvn
Źródło zdjęcia głównego: DronG/Getty Images