Korean fried chicken według zwyciężczyni "MasterChefa": "Nieziemsko chrupiąca panierka"

Korean fried chicken
Korean fried chicken według zwyciężczyni "MasterChefa"
Źródło: DronG/Getty Images
Julia Cichocka, laureatka 13. edycji "MasterChefa", w mediach społecznościowych podzieliła się przepisem na korean fried chicken, czyli smażonego kurczaka po koreańsku. - To jedna z moich ulubionych potraw wszech czasów - podkreśliła influencerka. Sprawdź, jak przygotować i z czym podawać to smakowite danie.
Kluczowe fakty:
  • Julia Cichocka to zwyciężczyni zeszłorocznej edycji "MasterChefa".
  • Laureatka na stałe dołączy do ekipy programu. W 14. edycji wystąpi jako mentorka, która będzie wspierać uczestników w kulinarnych zmaganiach i dzielić się cennymi wskazówkami.
  • Influencerka regularnie publikuje w mediach społecznościowych swoje autorskie przepisy. Najnowszy poświęciła korean fried chicken.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Drobiowe przysmaki Sebastiana Olmy. Jak wykorzystać kurczaka w całości?
Kurczak w curry, udko czy pieczone skrzydełko?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Korean fried chicken - znany z idealnej chrupkości

Korean fried chicken, czyli smażony kurczak po koreańsku, zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Jego wielką fanką jest m.in. Julia Cichocka.

"To jedna z moich ulubionych potraw wszech czasów. Pokażę wam, jak krok po kroku ją przyrządzić. Kluczowe jest użycie nóg i pozbycie się z nich kości. Uwierzcie mi, żadna pierś z kurczaka nie zastąpi tego smaku, więc warto się namęczyć. Wystarczy naciąć nogi wzdłuż kości, a następnie powoli odrywać je od mięsa. Koniecznie zostawcie skórę, która się obłędnie usmaży" - zapowiedziała zwyciężczyni "MasterChefa 13".

"Mięso pokrywam w mące ziemniaczanej, a następnie smażę dwukrotnie [...]. Jest to konieczne do uzyskania nieziemsko chrupiącej panierki - dodała autorka przepisu.

Korean fried chicken - przepis Julii Cichockiej

Kurczak

Składniki:

  • mięso z 2 ćwiartek kurczaka ze skórą, bez kości,
  • łyżka gochugaru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki startego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Marynuj 1–6 h, obtocz w skrobi ziemniaczanej.
  2. Podwójne smażenie: pierwsze – olej 160°C, ok. 5–6 min (kurczak jasny, wstępnie chrupiący), drugie – olej 180°C, 2–3 min (kurczak złocisty i superchrupiący).

Sos z toban djan lub gochujang Składniki:

  • 2 łyżki pasty toban djan lub gochujang,
  • 2 łyżki mirinu,
  • 1–2 łyżki miodu (do smaku),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 3–4 łyżki wody (żeby sos miał odpowiednią konsystencję).

Przygotowanie:

  1. W rondelku wymieszaj składniki.
  2. Dodaj pastę toban djan i przesmaż, aż zacznie pachnieć (uwalnia aromaty).
  3. Gotuj 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i zrobi się kleisty.

Po usmażeniu kurczaka obtocz go w sosie lub polej tuż przed podaniem. Dodatki:

  • Marynowany ogórek: 2 ogórki + 3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki mirinu + łyżka octu ryżowego + łyżeczka cukru. Marynuj min. 30 min.
  • Piklowana kalarepa: kalarepa (słupki) + sok z cytryny + 3 łyżki octu ryżowego + 3 łyżki cukru + szczypta soli. Podgrzej składniki do wrzenia i zalej kalarepę. Marynuj minimum godzinę.

Podanie:

  1. Chrupiący kurczak obtoczony w pikantno-słodkim sosie toban djan.
  2. Obok kontrastowe dodatki: słodko-słone ogórki i kwaskowa kalarepa.
  3. Można posypać sezamem lub szczypiorkiem.
  4. Podawaj z ryżem i kimchi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości