Croissanty i Croque Monsieur, czyli Dzień Rogalika z szefem kuchni Michałem Toczyłowskim. Tych przepisów musisz spróbować

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzisiaj Dzień Rogalika
Dzisiaj Dzień Rogalika
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Rogalika. Z tej okazji odwiedził nas szef jednej z warszawskiej restauracji, który pokazał, jak przygotować pyszne rogaliki, w tym francuskie croissanty. Poznaj jego przepisy.

Rogaliki francuskie – Croissanty

Składniki:

  • 1 kg mąki 00,
    • 40 g świeżych drożdży,
      • 700 g mleka 3,2%,
        • 120 g drobnego cukru,
          • 100 g masła,
            • 20 g soli,
              • 500 masła do wałkowania.

                Sposób przygotowania:

                Mąkę mieszamy z drożdżami i mlekiem. Gdy powstanie nam w miarę jednolita masa, dodajemy cukier w 3 turach. Przy ostatniej turze dodajmy sól. Gdy mamy jednolite ciasto dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę w 3 turach. Schładzamy ciasto. Rozwałkowujemy do 5 cm. Tak samo rozwałkowujemy masło. Ciasto rozcinamy na dwa kawałki – Na jednym kawałku kładziemy masło, drugim kawałkiem ciasta przykrywamy masło. Masło może nam wystawać. Rozwałkowujemy razem do 5 cm.

                Następnie składamy na 4 części. Jeśli mamy nierówne końcówki ciasta – to równamy by wszystko się ze sobą stykało. Najpierw składamy na pół do środka, a potem jeszcze raz na pół i nacinamy w miejscach złożenia po obu stronach. Chłodzimy. Następnie wałkujemy na grubość 5 cm. Składamy na 3 – lewa strona do środka, a potem prawa strona na zakładkę na lewą stronę ciasta. Chłodzimy. Wałkujemy ostatni raz do grubości 5 cm. Ciasto kroimy na trójkąty. Podstawa trójkąta 5 cm, wysokość trójkąta 15 cm. Rozciągamy delikatnie szerszą podstawę i zwijamy. Końcówkę zwinięcia zaklejamy i umieszczamy pod spodem. Lekko spłaszczamy rogalika i odstawiamy do wyrastania. Najlepsza temperatura do wyrastania to 25-28 stopni 40-90 minut i spryskujemy wodą.

                Po wyrośnięciu delikatnie smarujemy jajkiem.

                Pieczemy w 170 stopniach przez 15-22 minuty.

                Croissanty
                Croissanty
                Croissanty
                Źródło: Michał Woźniak/East News

                Rogalik Croque Monsieur z szynką, goudą, beszamelem, serem emilgrana i szczypiorkiem

                Składniki:

                • 2 croisanty,
                  • 4 plastry szynki,
                    • 100 g sera gouda w kawałku,
                      • 50 g masła,
                        • 50 g mąki,
                          • 500 g mleka,
                            • gałka muszkatołowa ,
                              • 100 g sera emilgrana,
                                • pęczek szczypiorku.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Zacznij od przygotowania beszamelu. W garnuszku rozpuść masło i dodaj mąkę. Podsmażaj aż mąka się lekko zezłoci. Następnie dolewaj wolnym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Gdy wlejesz całe mleko, cały czas mieszaj i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

                                  Przygotuj rogaliki. Rozetnij je od góry wzdłuż. Do wnętrza rogalika włóż kolejno pokrojony ser, plastry szynki i polej beszamelem. Włóż do piekarnika i zapiecz.

                                  Po wyjęciu posyp świeżo startym serem emilgrana i posiekanym szczypiorkiem.

                                  Rogalik Croque Monsieur z szynką, goudą, beszamelem i szczypiorkiem
                                  Rogalik Croque Monsieur z szynką, goudą, beszamelem i szczypiorkiem
                                  Rogalik Croque Monsieur z szynką, goudą, beszamelem i szczypiorkiem
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News
                                  Rogalik Croque Monsieur
                                  Rogalik Croque Monsieur
                                  Rogalik Croque Monsieur
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                  Tost francuski z rogalika z labneh z kwaśnej śmietany, karmelizowanymi wiśniami, migdałami i cukrem pudrem

                                  Składniki:

                                  • 2 croissanty,
                                    • 2 jajka,
                                      • 80 ml śmietanki 36%,
                                        • 100 g masła,
                                          • 400 g mrożonej wiśni,
                                            • 150 g cukru,
                                              • 500 g kwaśnej śmietany 18%,
                                                • 50 g płatków migdałów,
                                                  • 50 g cukru pudru,
                                                    • limonka,
                                                      • pielucha tetrowa.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Zacznij od dodatków. W garnku rozpuść cukier, aż do osiągnięcia karmelu. Gdy karmel będzie złotobrązowy dodaj mrożone wiśnie. Gotuj, aż karmel się rozpuści, wiśnie lekko rozpadną, a syrop z wiśni się zredukuje. Kwaśną śmietanę przełóż na sitko z pieluchą tetrową i odstaw do odciekania – pozbędziesz się nadmiaru wody, śmietana zgęstnieje i będzie jeszcze smaczniejsza.

                                                        Płatki migdałów upraż na rozgrzanej patelni do złotobrązowego koloru. Przygotuj masę do moczenia rogalika. Rozbełtaj dwa jajka ze śmietanką i szczyptą soli. Croissanta za pomocą noża do chleba przetnij na pół lub pozbaw „szczytu”. Namocz croissanta w rozbełtanych jajkach. Na patelni rozgrzej masło i smaż namoczonego croissanta do złotobrązowego koloru. Podawaj usmażonego croissanta z kleksem labneh, wierzch polej karmelizowanymi wiśniami, posyp prażonymi płatkami migdałów i zetrzyj na wierzch skórkę z limonki.

                                                        Tost francuski z rogalika z labneh z kwaśnej śmietany, karmelizowanymi wiśniami, migdałami i cukrem pudrem
                                                        Tost francuski z rogalika z labneh z kwaśnej śmietany, karmelizowanymi wiśniami, migdałami i cukrem pudrem
                                                        Tost francuski z rogalika z labneh z kwaśnej śmietany, karmelizowanymi wiśniami, migdałami i cukrem pudrem
                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                        Rogalik z kremowym twarożkiem z nerkowców, smażonymi warzywami i ziołową salsą

                                                        Składniki:

                                                        • 2 rogaliki,
                                                          • 250 g orzechów nerkowca,
                                                            • marchewka,
                                                              • papryka,
                                                                • czerwona cebula,
                                                                  • korzeń pietruszki,
                                                                    • "kciuk" imbiru,
                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                        • 50 g bazylii,
                                                                          • 50 g natki pietruszki,
                                                                            • 50 g kolendry,
                                                                              • 200 g oliwy,
                                                                                • 2 limonki,
                                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Orzechy nerkowca namocz w wodzie – najlepiej przez noc. Następnie zblenduj na gładką pastę z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Marchewkę, paprykę, cebulę i korzeń pietruszki pokrój w cienkie zapałki. Imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobine oliwy. Dodaj pokrojone cienko warzywa i przesmaż na złotobrązowo. W blenderze zmiksuj bazylie, natkę i kolendrę z oliwą, sokiem z ½ limonki, solą i pieprzem. Rogalika rozkrój wzdłuż, nadziej twarożkiem, przesmażonymi warzywami i polej ziołową salsą. Udekoruj listkami kolendry.

                                                                                    Rogalik z kremowym twarożkiem z nerkowców, smażonymi warzywami i ziołową salsą
                                                                                    Rogalik z kremowym twarożkiem z nerkowców, smażonymi warzywami i ziołową salsą
                                                                                    Rogalik z kremowym twarożkiem z nerkowców, smażonymi warzywami i ziołową salsą
                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Michał Toczyłowski

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana