Pączki i tłusty czwartek
Karnawałowe róże - co to za przysmak?
Róże karnawałowe, inaczej nazywany różami chrustowymi, to tradycyjne polskie ciasteczka, które kształtem przypominają kwiaty róży. Przygotowywane są z ciasta na faworki, tzw. ciasta zbijanego, czyli z dużą ilością żółtek, niewielkiego dodatku cukru i tłuszczu. Od chrustu różnią się jednak kształtem. Na środek dodatkowo układa się odrobinę marmolady, najlepiej oczywiście różanej.
Aby przygotować takie róże karnawałowe, potrzebne są trzy warstwy ciasta wycięte w okręgi i ponacinane. Układa się je na sobie, dzięki czemu powstaje piękny kształt przypominający kwiat. Wbrew pozorom, to nie takie trudne zadanie.
Co do pochodzenia róż karnawałowych nie ma pewności, jednak przewijają się one w kuchniach wielu regionów. Z pewnością jednak robi się je coraz rzadziej, chociaż nie są trudne w przygotowaniu. Sprawdźcie, jak przygotować to niezwykłe danie.
Jak przygotować karnawałowe róże? Poznaj prosty przepis
Składniki:
- 7 żółtek,
- 30 g cukru,
- 625 g mąki,
- 125 ml wody mocno gazowanej,
- olej do smażenia (około 2 litrów) lub smalec,
- marmolada, najlepiej różana, lub wiśnie kandyzowane.
Sposób przygotowania:
Żółtka ubij z cukrem, aż powstanie puszysta piana. Dodaj do nich przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa się połączy, dodawaj powoli gazowaną wodę, cały czas mieszając.
Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite. Następnie rozwałkuj je na cienki placek, złóż mniej więcej w kwadrat i znów rozwałkuj. Ponownie złóż ciasto i "zbij" je wałkiem. Następnie powtórz te kroi jeszcze kilka razy.
Napowietrzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła z ciasta, o trzech różnych średnicach. Każde z nich natnij na krawędziach, w dużej odległości od siebie. Następnie ułóż wycięte ciasto: od największego do najmniejszego okręgu i dociśnij na środku palcem z całej siły. Dzięki temu całość się sklei.
Smaż na głębokim oleju, aż się zezłocą. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Ciastka posyp cukem pudrem i udekoruj różaną marmoladą - pół łyżeczki dżemu na środku ciasteczka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Skąd się wzięły pączki i które są najlepsze, a jakich lepiej unikać? Robert Makłowicz i Katarzyna Bosacka o tłustym czwartku
- Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
Autor: Teofila Siewko
Źródło: haps.pl/kwestiasmaku.com/natka_od_qchni
Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images/natka_od_qchni