Pączki i tłusty czwartek
Ile zapłacimy za pączki Magdy Gessler w 2024 roku?
W tłusty czwartek tradycyjnie w Polsce jada się pączki lub faworki. Według szacunków analityków BNP Paribas, w tym dniu zjadanych jest nawet 100 milionów pączków. To oznacza, że średnio każdy z nas zjada 2,5 pączka tego dnia. Mimo, że inflacja sprawia, że ceny rosną, to wielu nie zniechęca to od świętowania.
Jak co roku sprawdzamy, ile kosztują pączki w słynnych cukierniach. Zdecydowanie wyjątkowym miejscem pod w tym względem jest warszawski lokal "Słodki Słony", pracownia Magdy Gessler, gospodyni kultowego programu TVN - "Kuchenne Rewolucje". W tym roku za pączka będziemy musieli zapłacić 22 złote. To 4 zł więcej niż w 2023 i dwa razy więcej niż w 2021. Klienci do wyboru mają pączki z nadzieniem różanym, malinowym, śliwkowo-czekoladowym i ajerkoniakowym.
Ceny pączków w znanych cukierniach
Jak ceny wyglądają w innych cukierniach? Nie ma się co obawiać, że na wypieki wydamy fortunę, bo wszystko wskazuje na to, że ceny wzrosły, ale nieznacznie. W warszawskiej pracowni "Zagoździński" za pączka zapłacimy 4,50 zł, a to oznacza, że dokładnie tyle, co rok temu. Z kolei w cukierni "Irena" na Warszawskiej Pradze cena wynosi 7 zł, a w sieci "Kukułka" za pączki zapłacimy od 10 do 11 zł.
W Krakowie w cukierni "Cichowscy" zauważalna nieznaczna podwyżka, bo 50 groszy. Oznacza to, że za wypieki zapłacimy 6 zł od sztuki. We Wrocławiu, w cukierni "Pod Trumienką" koszt pączka waha się od 4,30 do 4,70 zł, a w gdańskiej sieci "Pellowski" kupimy pączka za 5,90 zł. Nieco więcej kosztują pączki z mniej standardowymi nadzieniami, bo 6,20 zł.
W Łodzi w "Misiu" zapłacimy od 5 do 6,50 zł. Podobnie w Katowicach, w pączkarni "Lukier Puder" - od 5 do 7 zł. Z kolei w Poznaniu w pracowni "Słodki Kącik" cena pączka wynosi od 4 do 4,50 zł.
Więcej przeczytasz na TVN24
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
- Tłusty czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź karnawałowe przepisy Beaty Kartowicz
- Faworki kontra chruściki. Mikołaj Rey testował wypieki przed Tłustym Czwartkiem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: PawelO/Getty Images