Faworki vs. chruściki - czym się od siebie różnią?
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc to jest doskonały moment na domowe wypieki takie jak faworki czy chruściki. Michał Rey wraz z przedstawicielkami Stowarzyszenia na rzecz gminy Unisław oraz Koła Gospodyń Wiejskich w Unisławiu sprawdzał, czym różnią się te ciastka.
- Chruściki są trochę bardziej chrupiące, na cieście takim trochę drożdżowym - wyjaśniała Gizela Barczewska. A faworki na proszkowym.
Do przygotowania chruścików potrzebna jest mąka, sól, łyżka cukru pudru, cztery żółtka, łyżka masła oraz śmietana. W przypadku faworków do mąki trzeba dodać osiem żółtek, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, śmietanę i spirytus.
Jak przygotować chruściki i faworki?
Oba ciasta należy zagnieść, a następnie obić, co pozwala napowietrzyć wypieki. W kolejnym etapie trzeba rozwałkować masę. W kuchni powstały też własnej roboty pączki z powidłami śliwkowymi. Nie zabrakło także gofrów z bitą śmietaną, mandarynkami i borówkami.
W trakcie testowania innych wypieków smażyły się faworki i chruściki na głębokim oleju ze smalcem. Jedne i drugie ciastka muszą uzyskać zloty piękny kolor.
- Myślę, że każdy miłośnik Tłustego Czwartku coś dla siebie znajdzie - stwierdził Michał Rey, zachwycając się wypiekami z Unisławia.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Koreańskie pączki stały się hitem. To idealna propozycja na tłusty czwartek
- Przepis na banalnie proste pączki bez wyrastania. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
- Tłusty czwartek 2024 - kiedy wypada? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Michał Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: dulezidar/GettyImages