Mikołaj Rey na bazarze przy warszawskiej Hali Mirowskiej rozdawał dzisiaj czekoladowe Mikołaje. W ten sposób postanowił umilić dzień przechodniom - tym dużym i małym. Przy okazji spotkaliśmy Mieczysława Hryniewicza.
Jak przyrządzić naleśniki, pizzę, sałatkę owocową i kurczaka w ananasach?
Mikołaj Rey pojechał do Poznania, a dokładniej do szpitala im. Franciszka Raszei, aby sprawdzić, czy jedzenie w placówkach medycznych rzeczywiście - jak się przyjęło mówić - nie jest najlepsze. Postanowił też ugotować coś dla tamtejszych pacjentów.
Młode rośliny rosną w Bielsku-Białej niezależnie od pory roku. Wszystko dzięki grupie młodych ludzi, którzy uprawiają je w innowacyjnych warunkach. Ich pracy przyjrzał się reporter Dzień Dobry TVN - Mikołaj Rey.
Nie zawsze był serwowany na słodko.
Mikołaj Rey wybrał się na Śląsk w poszukiwaniu maszketów, czyli słodyczy. Szczególnie zaintrygowały go makrony, ale spróbował też krepli, czyli pączków. Jakie smaki królują właśnie w tej części Polski?
Co oprócz buraków powinno się w nim znaleźć?
Czekolada szczególnie kojarzy nam się z Mikołajkami i słodkim szaleństwem w czasie Świąt. Z tego powodu reporter Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził pijalnię, muzeum i manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak powstaje ten przysmak. Z kolei w studiu baristka Irmina Wałęga opowiedziała o zdrowotnych właściwościach tego smakołyku.
Dynia hokkaido to niezaprzeczalnie królowa jesieni - smaczna, piękna i do tego zdrowa. Ta odmiana znana jest również jako dynia japońska, która pochodzi z Japonii. Nasz reporter, Mikołaj Rey wybrał się w poszukiwania najlepszej hokkaido w okolicy i trafił prosto do farmy dyń w Unisławie, którą prowadzą Agnieszka i Piotr Wróbel.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej.
W samym sercu Kaszub Bożena Ogar-Ekiert i jej córka Grażyna Ekiert zajmują się zielarstwem.
Korowaj to nieco zapomniane ciasto, które niegdyś pojawiało się na weselach. Co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje? Jaką pełni funkcję? Odpowiedzi na te pytania szukał Mikołaj Rey.
Sezon grillowy to doskonały moment, żeby przyjrzeć się daniom z karpia. Mikołaj Rey wyruszył na Lubelszczyznę, czyli do miejsca, gdzie jest on hodowany od lat. Odkrył, że rybę przyrządzić można na wiele, pysznych sposobów.
Wielkanoc obfituje w znane od pokoleń zwyczaje i obrzędy. W każdym domu kultywowanie tradycji wygląda nieco inaczej.
Święta wielkanocne pełne są akcentów i detali, które różnić się będą w zależności od regionu, któremu się przyjrzymy. Jak ten okres w roku spędza się na Kujawach? Jak tamtejsze tradycje zmieniały się na przestrzeni lat? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Czy jej popisowe danie smakowało Mikołajowi Reyowi? Reporter odwiedził widzkę Dzień Dobry TVN.
Miejsce, do którego wybrał się Mikołaj Rey, jest pograniczem województw lubelskiego, mazowieckiego i podlaskiego. Spotykają się w nim również dwie kuchnie - polska i francuska.
W czym tkwi sekret jej przepysznych wypieków?
Co mu się udało znaleźć?
Mikołaj Rey testował wypieki przed Tłustym Czwartkiem.
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur.
Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki, by odkrywać tajemnice kurpiowskich zwyczajów i tradycji. Pasjonat gastronomicznych wyzwań spotkał się z propagatorkami regionalnej kuchni.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do pachnącego cytrusami królestwa dwóch sióstr. Karolina Schubert i Bogusława Schubert podzieliły się z nim przepisem na wyjątkową konfiturę.