Mikołaj Rey na bazarze przy warszawskiej Hali Mirowskiej rozdawał dzisiaj czekoladowe Mikołaje. W ten sposób postanowił umilić dzień przechodniom - tym dużym i małym. Przy okazji spotkaliśmy Mieczysława Hryniewicza.
Mikołaj Rey pojechał do Poznania, a dokładniej do szpitala im. Franciszka Raszei, aby sprawdzić, czy jedzenie w placówkach medycznych rzeczywiście - jak się przyjęło mówić - nie jest najlepsze. Postanowił też ugotować coś dla tamtejszych pacjentów.
Młode rośliny rosną w Bielsku-Białej niezależnie od pory roku. Wszystko dzięki grupie młodych ludzi, którzy uprawiają je w innowacyjnych warunkach. Ich pracy przyjrzał się reporter Dzień Dobry TVN - Mikołaj Rey.
Mikołaj Rey wybrał się na Śląsk w poszukiwaniu maszketów, czyli słodyczy. Szczególnie zaintrygowały go makrony, ale spróbował też krepli, czyli pączków. Jakie smaki królują właśnie w tej części Polski?
Czekolada szczególnie kojarzy nam się z Mikołajkami i słodkim szaleństwem w czasie Świąt. Z tego powodu reporter Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził pijalnię, muzeum i manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak powstaje ten przysmak. Z kolei w studiu baristka Irmina Wałęga opowiedziała o zdrowotnych właściwościach tego smakołyku.
Dynia hokkaido to niezaprzeczalnie królowa jesieni - smaczna, piękna i do tego zdrowa. Ta odmiana znana jest również jako dynia japońska, która pochodzi z Japonii. Nasz reporter, Mikołaj Rey wybrał się w poszukiwania najlepszej hokkaido w okolicy i trafił prosto do farmy dyń w Unisławie, którą prowadzą Agnieszka i Piotr Wróbel.
Ser koryciński to prawdziwy żółty ser dojrzewający, który jest wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego w Korycinie na Podlasiu. Mikołaj Rey spotkał się z producentką tradycyjnych serów korycińskich z Szumowa Agnieszką Gremzą.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej.
Korowaj to nieco zapomniane ciasto, które niegdyś pojawiało się na weselach. Co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje? Jaką pełni funkcję? Odpowiedzi na te pytania szukał Mikołaj Rey.
Sezon grillowy to doskonały moment, żeby przyjrzeć się daniom z karpia. Mikołaj Rey wyruszył na Lubelszczyznę, czyli do miejsca, gdzie jest on hodowany od lat. Odkrył, że rybę przyrządzić można na wiele, pysznych sposobów.
Święta wielkanocne pełne są akcentów i detali, które różnić się będą w zależności od regionu, któremu się przyjrzymy. Jak ten okres w roku spędza się na Kujawach? Jak tamtejsze tradycje zmieniały się na przestrzeni lat? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Miejsce, do którego wybrał się Mikołaj Rey, jest pograniczem województw lubelskiego, mazowieckiego i podlaskiego. Spotykają się w nim również dwie kuchnie - polska i francuska.
Czym są egzotycznie brzmiące fuczki i proziaki? To przysmaki kuchni bieszczadzkiej, z której przepisów na co dzień korzystają Paweł Czachur i Katarzyna Jakubowicz-Czachur.
Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki, by odkrywać tajemnice kurpiowskich zwyczajów i tradycji. Pasjonat gastronomicznych wyzwań spotkał się z propagatorkami regionalnej kuchni.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do pachnącego cytrusami królestwa dwóch sióstr. Karolina Schubert i Bogusława Schubert podzieliły się z nim przepisem na wyjątkową konfiturę.