Banan z cytryną i cukrem na dwa sposoby. Romantyczny i szybki podwieczorek

Cytrynowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował cytrynowe pyszności. Sprawdź przepis na banana z cytryną na dwa sposoby.

Banan z cytryną i cukrem na szybki podwieczorek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 banany,
    • cukier do smaku,
      • sok z cytryny,
        • opcjonalnie kakao.

          Porady Katarzyny Bosackiej

          Źródło: Dzień Dobry TVN
          Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
          Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
          Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
          Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
          Kasza czy ziemniaki?
          Kasza czy ziemniaki?
          Co to jest zdrowa przekąska?
          Co to jest zdrowa przekąska?
          Co nam mówią symbole na opakowaniach?
          Co nam mówią symbole na opakowaniach?
          Zdrowe grillowanie
          Zdrowe grillowanie
          Jakie ryby warto jeść?
          Jakie ryby warto jeść?
          Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
          Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
          Jak mądrze kupować?
          Jak mądrze kupować?
          Zdrowe śniadanie
          Zdrowe śniadanie
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

          Sposób przygotowania:

          1. Banany rozgnieć delikatnie widelcem, dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryn, jest gotowy!
            1. Trik: możesz dodać trochę kakao (gorzkie lub słodkie wedle preferencji).

              Banan z cytryną i cukrem na romantyczny podwieczorek - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • 2 banany,
                • sok z jednej cytryny,
                  • 6-7 łyżeczek cukru,
                    • masło 20g-25g,
                      • świeża mięta.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Banany pokrój wzdłuż na pół. Podsmaż około 2 minuty (aż się zarumienią), odwróć, dodaj cukier i sok z cytryny na patelni. Smaż delikatnie aż sos/karmel cytrynowy zagęści się.
                          1. Podaj z odrobiną świeżej mięty.
                            1. Trik: Możesz zamienić cukier na twój ulubiony miód np. gryczany lub spadziowy, używając miodu zamiast cukru dodaj trochę świeżego tymianku na patelni zamiast dekorować świeżą miętą na talerzu. Możesz dodać kakao.
                              1. Możesz dodać łyżkę Rumu lub Cognacu na koniec i flambirować banany.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Mikołaj Rey

                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana