Zapiekanka brokułowa bez ciasta - przepis
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 nieduży brokuł (ok.300-400g)
- 8 dużych jajek
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%)
- 50 g startego sera cheddar
- 100 g sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
Jak zrobić zapiekankę brokułową bez ciasta?
- Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy brokuła podzielonego na mniejsze różyczki.
- Obieramy, siekamy i dodajemy również łodygę brokuła. Całość podlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy około pół łyżeczki soli i szczyptę cukru i gotujemy, aż brokuł lekko zmięknie, a woda odparuje - około 5 minut.
- W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, pół łyżeczki soli i pieprz do smaku, mieszamy na gładko.
- Przygotowujemy również naczynie, w którym będziemy piec nasze danie. Możemy wyłożyć je papierem do pieczenia, dzięki czemu zaoszczędzimy na kaloriach, ale zapiekanka będzie miała wilgotniejszy spód. Możemy również lekko wysmarować je masłem lub spryskać oliwą i ewentualnie oprószyć mąką lub bułką tartą.
- Podgotowane brokuły z cebulką przekładamy do naczynia, obsypujemy startym serem cheddar oraz pokruszoną fetą, zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około godzinę.
- Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy jeszcze na 10 minut, by zapiekanka lekko ostygła i stężała, dzięki czemu będzie się ładniej kroiła i wyjmowała.
Zobacz także:
- Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Zapiekanka ziemniaczana – jak skomponować smaczne i wartościowe danie z dodatkiem warzyw i mięsa?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: