Zapiekanka brokułowa bez ciasta - przepis

Kuchnia w dobrej formie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem potrawy dla osób aktywnych. Stawiamy na zdrowie, ale i smak. Jak zrobić zapiekankę brokułową bez ciasta? Sprawdź prosty przepis Kasi Bukowskiej. 

Zapiekanka brokułowa bez ciasta - przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    • 1 cebula lub 2 szalotki
      • 1 nieduży brokuł (ok.300-400g)
        • 8 dużych jajek
          • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (12-18%)
            • 50 g startego sera cheddar
              • 100 g sera feta
                • szczypta gałki muszkatołowej
                  • sól i świeżo mielony pieprz

                    Jak zrobić zapiekankę brokułową bez ciasta?

                    1. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy brokuła podzielonego na mniejsze różyczki.
                      1. Obieramy, siekamy i dodajemy również łodygę brokuła. Całość podlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy około pół łyżeczki soli i szczyptę cukru i gotujemy, aż brokuł lekko zmięknie, a woda odparuje - około 5 minut.
                        1. W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, pół łyżeczki soli i pieprz do smaku, mieszamy na gładko.
                          1. Przygotowujemy również naczynie, w którym będziemy piec nasze danie. Możemy wyłożyć je papierem do pieczenia, dzięki czemu zaoszczędzimy na kaloriach, ale zapiekanka będzie miała wilgotniejszy spód. Możemy również lekko wysmarować je masłem lub spryskać oliwą i ewentualnie oprószyć mąką lub bułką tartą.
                            1. Podgotowane brokuły z cebulką przekładamy do naczynia, obsypujemy startym serem cheddar oraz pokruszoną fetą, zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około godzinę.
                              1. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy jeszcze na 10 minut, by zapiekanka lekko ostygła i stężała, dzięki czemu będzie się ładniej kroiła i wyjmowała.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Kasia Bukowska

                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana