Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym - przepis krok po kroku
Składniki na zapiekankę (4 porcje):
- 400 g fileta z dorsza (pokrojony w dużą kostkę),
- rolka koziego sera około (250 g) - pokrojony w talarki,
- 5 ugotowanych ziemniaków w skórce (pokrojone na talarki),
- por (pokrojony w talarki),
- 2 marchewki (pokrojone w drobne paski),
- brokuł,
- 2 czerwone cebule (pokrojone w piórka),
- 4 ząbki czosnku (pokrojony w drobne paski),
- 3 łyżki posiekanego kopru,
- 2 garści pokrojonego szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- oliwa z oliwek do smażenia ,
- sól i pieprz młotkowany.
Składniki na sos chrzanowy:
- 2 jajka + 2 żółtka,
- szklanka ciepłego mleka (300ml),
- ½ szklanki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cebula (pokrojona w kostkę),
- łyżka tartego chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sparzona cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
Kozi ser i ryba? Pewnie, że tak! Sami zasmakujcie się w kontrowersyjnym połączeniu tych składników. Różnego rodzaju zapiekanki to dania z grupy (na szybko), wrzucam do piekarnika i już. Oczywiście, z racji doświadczenia z ręką na sercu mogę powiedzieć, że faktycznie jest w tym trochę prawdy, aczkolwiek przed użyciem określenia (wrzucamy do piekarnika i już) musi sporo się wydarzyć, a więc posłuchajcie co takiego!
- Zaczniemy od doprawienia naszej ryby, a właściwie wykrojonych filetów, w tym wypadku będzie to prosta historia, ponieważ używamy tylko soli, oliwy z oliwek oraz młotkowanego pieprzu, odstawiamy na bok.
- Teraz przygotowujemy sos, który będzie pełnił rolę łącznika składników oraz pięknie zapiecze się na szczycie naszej zapiekanki. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i po chwili mąkę, całość mieszamy, aż do momentu, gdy mąka troszkę się zarumieni.
- Następnie zalewamy ciepłym mlekiem intensywnie mieszając do momentu, gdy powstanie gęsty budyń i zestawiamy z ognia.
- W kolejnym kroku dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkami oraz resztę składników.
- Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, niech nabiera już mocy i szykujemy naczynie żaroodporne (jeśli chcemy zrobić porcje indywidualne, możemy zakręcić papiloty z papieru do pieczenia i w nich upiec zapiekanki).
- Brokuł oraz por gotujemy w osolonej wodzie, oczywiście tak aby oba warzywa zostały lekko chrupkie, dojdą w piekarniku. Brokuł kroimy na wąskie talarki.
- Teraz zadanie specjalne, każde warzywo podsmażamy indywidualnie na patelni z oliwą, ewentualnie możemy połączyć cebulę z podgotowanym porem. Bardzo ważne, aby nie solić składników (puszczą wodę i zapiekanka będzie miała formę zupy).
- Smażymy osobno z tego względu, aby kosztując zapiekankę miała ona wiele płaszczyzn smaku, lecz tworzyła spójna całość. Kiedy udało się przygotować nasze składniki, zabieramy się za jej składanie.
- Na spodzie naczynia wkładamy niezmiennie papier do pieczenia i układamy warstwy do wyczerpania zapasów: ziemniaki z czosnkiem, kozi ser, pieczarki, sos chrzanowy, brokuły, dorsz, marchewka, cebula i por.
- Powtarzamy warstwę dociskając składniki i na wierzchniej części wykładamy sos chrzanowy oraz układamy kozi ser.
- Zapiekankę pieczemy od 20 do 30 minut w zależności od warstw i wielkości naczynia, po upieczeniu posypujemy posiekanym koprem i szczypiorkiem.
Porady Patryka Galewskiego
Zależy nam na tym, żeby się nie rozpadała. Była chrupiącą, ale też soczystą w środku. Pomoże nam sos beszamelowy lub sos czosnkowy. Odpowiednio przygotowane składniki do zapiekanki powodują, że jest z nich wyciągnięta ta wilgoć.
Sekret tkwi w sosie beszamelowym, którym pokrywamy zapiekanki stanowi barierę dla parowania. Od strony ciepła od piekarnika zacznie nam się karmelizować, robić skorupka, a od spodu ta Para zacznie nawilżać sos beszamelowy. Powstaje taka jadalna powłoka.
Sos beszamelowy jest świetny także do ryby. Jeśli posmarujesz całą rybę sosem beszamelowym, to będzie miała chrupiącą powłokę, a w środku będzie soczystą.
Zobacz także:
- Chrzan, czyli bogactwo witamin w korzeniu. Sprawdź, jakie ma właściwości
- Domowy chrzan i zupa chrzanowa na Wielkanoc. Jak przyrządzić? Polecamy przepisy Ani Starmach
- Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News