Wielkanoc, tak jak każde święta ma swój niepowtarzalny wyjątkowy klimat. Na atmosferę tego szczególnego czasu składa się wiele elementów, ale jednym z nich z pewnością jest… smak. W wielu domach receptury tradycyjnych świątecznych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale często zdarza się też, że chcemy gości zaskoczyć jakimś nowym, popisowym daniem. Taki mariaż tradycji i nowoczesności to fantastyczny sposób na odświeżenie wielkanocnego menu. Tylko… Jakie dania wybrać? Sprawdźcie nasze propozycje!
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.
Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.
Po chrzan sięgamy głównie w czasie świąt Wielkanocnych. Tymczasem powinniśmy jeść go częściej. Jakie są zalety prozdrowotne chrzanu? Jakie witaminy zawiera? W jakiej postaci go spożywać? Czy po chrzan mogą sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią? Na co zwracać uwagę przy zakupie chrzanu? O tym mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!
Korzeń chrzanu ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale jest również ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey opowiedział o zaletach chrzanu.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Maciąg, która przekonywała naszych widzów do jedzenia chrzanu. Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan, kiedy należy go jeść i jak można go podać? Zobaczcie!
Łosoś, drosz, morszczuk... jakie potrawy mistrz Andrzej Polan wyczarowal w kuchni Dzień Dobry TVN z tych ryb? Dlaczego nie powinno się mielić mięsa z ryby? Zróbcie sami te potrawy!
Kucharz Robert Sowa przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne szaszłyki wegetariańskie w marynacie ziołowej, grillowane zielone szparagi w bekonie z sosem greckim i grillowane pstrągi z kaparami i chrzanem śmietankowym. Na co macie ochotę?
Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!
Mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy, które cię rozgrzeją i poprawią twoją odporność. Skorzystaj z przepisów mistrza i przygotuj ravioli z dynią i chrzanem, kurczaka z rozgrzewającym trio: papryką, chilli i czosnkiem oraz pyszny rosół!