Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pasztet z jajek i pieczarek
Składniki:
300 g pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
1 pęczek szczypiorku, posiekanego
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 pęczek koperku, posiekany
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 bułka namoczona w mleku
0,5 szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę podsmażyć z masłem na patelni. Podsmażyć do momentu gdy odparuje cała woda. Jajka na twardo wymieszać z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną w mleku i bułką tartą. Dodać roztrzepane surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godzinę.
Paszteciki z płatkami owsianymi
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, starta na tarce
3 łyżki oliwy
200 g wątróbki drobiowej
500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
1 jajko
8 łyżek płatków owsianych plus porcja do obsypania formy
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie aż będą miękkie. Dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Warzywa z wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Przełożyć do 6 natłuszczonych foremek (około Ø 6 cm) do pieczenia bab wielkanocnych (lub jednej dużej). Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 min (w przypadku jednej formy około 1 godziny).
Pasztet warzywny
Składniki:
500 g selera
200 g marchewki
200 g pora
2 cebule
2 ząbki czosnku
120 g masła
1 łyżka sosu sojowego
20 g suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
4 jajka
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki tartego chrzanu
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, cebule i seler pokroić w kostkę, ugotować ze szklanką wody. Dodać grzyby, sos sojowy, masło. Dusić aż odparuje woda. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami, przeciśniętym czosnkiem, chrzanem, bułką tartą, chrzanem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Piec około 1 godziny w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Chrzan z jabłkiem
Składniki:
300 g korzenia chrzanu
2 kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
sól, cukier
Przyrządzanie:
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka umyć, upiec w piekarniku. Łyżką wybrać miękki miąższ, przetrzeć przez sito. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę, sporządzić biała zasmażkę. Dodać jabłka, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą.
Ćwikła z chrzanem
Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
200 g korzenia chrzanu
1 kwaśne jabłko
1 cebula
sok z cytryny
sól i pieprz
cukier
Przygotowanie:
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie zetrzeć na tarce. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z burakami, dodać starte na tarce jabłko. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN