Materiał promocyjny

Ale pasztet!

Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Pasztet z jajek i pieczarek

Składniki:

300 g pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

10 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka

1 pęczek szczypiorku, posiekanego

1 pęczek natki pietruszki, posiekanej

1 pęczek koperku, posiekany

2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany 18%

1 bułka namoczona w mleku

0,5 szklanki bułki tartej

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę podsmażyć z masłem na patelni. Podsmażyć do momentu gdy odparuje cała woda. Jajka na twardo wymieszać z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną w mleku i bułką tartą. Dodać roztrzepane surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.

Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godzinę.

Paszteciki z płatkami owsianymi

Składniki:

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 marchewka, starta na tarce

3 łyżki oliwy

200 g wątróbki drobiowej

500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki

1 jajko

8 łyżek płatków owsianych plus porcja do obsypania formy

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie aż będą miękkie. Dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Warzywa z wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Przełożyć do 6 natłuszczonych foremek (około Ø 6 cm) do pieczenia bab wielkanocnych (lub jednej dużej). Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 min (w przypadku jednej formy około 1 godziny).

Pasztet warzywny

Składniki:

500 g selera

200 g marchewki

200 g pora

2 cebule

2 ząbki czosnku

120 g masła

1 łyżka sosu sojowego

20 g suszonych grzybów

4 ząbki czosnku

4 jajka

1 szklanka bułki tartej

3 łyżki tartego chrzanu

1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, cebule i seler pokroić w kostkę, ugotować ze szklanką wody. Dodać grzyby, sos sojowy, masło. Dusić aż odparuje woda. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami, przeciśniętym czosnkiem, chrzanem, bułką tartą, chrzanem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Piec około 1 godziny w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Chrzan z jabłkiem

Składniki:

300 g korzenia chrzanu

2 kwaśne jabłka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 łyżka soku z cytryny

sól, cukier

Przyrządzanie:

Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka umyć, upiec w piekarniku. Łyżką wybrać miękki miąższ, przetrzeć przez sito. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę, sporządzić biała zasmażkę. Dodać jabłka, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą.

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych

200 g korzenia chrzanu

1 kwaśne jabłko

1 cebula

sok z cytryny

sól i pieprz

cukier

Przygotowanie:

Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie zetrzeć na tarce. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z burakami, dodać starte na tarce jabłko. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości