Potrawa jest uważana za bardzo luksusową, jednak jej sprzedaż wpadła przez dekadę aż o 30%.
Skorzystaj z przepisów na sałatkę z dynią, kotleciki falafel z dipem jogurtowo-miętowym, grzybowe tapas i pasztet z indyka z sosem żurawinowo-imbirowym.
Strączki kryją w sobie mnóstwo białka i są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, zupa z soczewicy, pomidorów i curry, hummus z buraka, jednogarnkowe danie z fasolą i kolorowymi warzywami oraz pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi - to propozycje Darii Ładochy. Poznaj jej wyjątkowe przepisy.
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!
Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
Domowa kiełbasa, pasztet warzywno-jaglany i pieczony filet z indyka to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na świąteczne dania. Bez jakich potraw Wy nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu.
Na wielu stołach wigilijnych znajdzie się pasztet. Jak zrobić do niego smakowite dodatki? O tym szef kuchni Piotr Kucharski.
Piotr Kucharski zdradził, jak zrobić idealny pasztet na Święta. Jakie będą potrzebne nam składniki i czy jest to czasochłonne zajęcie?
Co zawsze wkładacie do koszyka, gdy wybieracie się na piknik? W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przedstawiła kilka propozycji na dania piknikowe! Może znajdą się w waszym majówkowym menu? :)
Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową, cieciorka, jajka w koszulce, pomidory i indyk z soczewicą. W kuchni dzień Dobry TVN było smacznie i aromatycznie. Skorzystajcie z naszych przepisów. Może coś na dzisiejszy obiad?
Dzisiaj dla Was gotuje Andrzej Polan, a wszystkie przygotowane przez niego potrawy mają pomarańczowy kolor i dodatek. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na: kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw, a także pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem i ananas do smaku oraz łososia, boczniaki, pomarańczowej remoulady, kalarepki i cebuli. Smacznego!
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Wy nie macie pomysłu na menu? Szef kuchni restauracji Amber Room Robert Skubisz i Pawel Ścięgosz, zastępca szefa kuchni mają dla Was kilka propozycji: kaczkę pieczoną z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem, keks, piernik z aromatem herbacianym, pasztet cielęcy, sałatkę z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzi oraz pierogi. Jakie potrawy możemy przygotować na ostatnią chwilę i co zrobić, by pierogi podać na wigilijny stół w całości?
Ćwikła i chrzan to produkty niezbędne na stole Wielkanocnym. Jak przyrządzić je samemu, by smakowały Tobie i Twojej rodzinie pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobacz także, jak zrobić wyśmienity pasztet, w sam raz do Święconki!