Rośliny strączkowe - pyszne i zdrowe! Wypróbuj przepisy Darii Ładochy

Rośliny strączkowe – pyszne i zdrowe
Strączki kryją w sobie mnóstwo białka i są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, zupa z soczewicy, pomidorów i curry, hummus z buraka, jednogarnkowe danie z fasolą i kolorowymi warzywami oraz pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi - to propozycje Darii Ładochy. Poznaj jej wyjątkowe przepisy.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Składniki na pasztet z ciecierzycy:

  • 200 g ciecierzycy (może być z puszki, ale kupcie też zwykłą bo będziemy wskazywać na różnice)
  • 1200 ml wywaru warzywnego
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 70 g płatków owsianych
  • 200 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g selera
  • 2 jajka
  • suszone pomidory w przyprawie
  • sól czosnkowa
  • pieprz, sól do smaku
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem

Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?

  1. Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę. Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok. 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zająć ok. 4 minut. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok. 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia.
  3. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak, by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka).
  4. Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Hummus z buraka

Składniki na hummus:

  • 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała (może być z puszki)
  • 200 g ugotowanego buraka
  • sok z dwóch limonek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka wędzonej papryki

Dodatkowo:

  • chleb żytni lub razowy
  • łyżeczka jasnego sezamu
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • ziarenka granatu

Jak przygotować hummus z buraka?

  1. Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha – dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
  2. Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granatem.

Zupa z soczewicy, pomidorów i curry

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 1 cebula
  • przyprawa curry w proszku
  • chili w płatkach
  • 1 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pęczek kolendry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • opakowanie mini marchewek
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Jak przygotować zupę z soczewicy?

  1. W garnku podgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj ziemniaki, soczewicę oraz mini marchewki pokrojone na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj chili w płatkach, curry oraz kmin rzysmki i zalej całość wywarem z jarzyn. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości soczewicy i ziemniaków około 12 minut.
  3. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Zagotuj. Przed podaniem dodaj kolendrę.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Danie jednogarnkowe z fasolą i kolorowymi warzywami

Składniki na danie jednogarnkowe z fasolą

  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski
  • 2 kłącza selera naciowego
  • garść czarnych oliwek
  • 0,5 l wywaru z jarzyn
  • garść zielonej pietruszki
  • 2 papryczki chili
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 500 g pomidorków cherry

Jak przygotować danie jednogarnkowe z fasolą?

  1. W woku lub szerokim i głębokim rondlu podgrzej olej. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj papryki pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy. Dodaj wywar i duś pod przykryciem 8 minut. Dodaj pomidorki cherry i poczekaj, aż się delikatnie rozpadną. Następnie dodaj czarne oliwki oraz fasolę. Doprowadź do wrzenia.
  3. Na koniec posyp zieloną pietruszką i dodaj kleksy śmietany.

Pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi

Składniki na pastę z fasoli

  • 2 szklanki białej, ugotowanej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 ogórki kiszone
  • garść zielonej pietruszki

Do podania: chleb na zakwasie, koperek, kapary

Jak przygotować pastę z fasoli?

  1. Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Podawaj na kromkach chleba lub grzankach z dodatkiem koperku i kaparów.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy

Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości