Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki na pasztet z ciecierzycy:
- 200 g ciecierzycy (może być z puszki, ale kupcie też zwykłą bo będziemy wskazywać na różnice)
- 1200 ml wywaru warzywnego
- pół słoika suszonych pomidorów
- 70 g płatków owsianych
- 200 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 150 g selera
- 2 jajka
- suszone pomidory w przyprawie
- sól czosnkowa
- pieprz, sól do smaku
- oregano
- zioła prowansalskie
- pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem
Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę. Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok. 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zająć ok. 4 minut. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok. 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia.
- Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak, by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka).
- Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją połową masy i układamy pocięte suszone pomidory. Przykrywamy resztą masy, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Hummus z buraka
Składniki na hummus:
- 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała (może być z puszki)
- 200 g ugotowanego buraka
- sok z dwóch limonek
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka wędzonej papryki
Dodatkowo:
- chleb żytni lub razowy
- łyżeczka jasnego sezamu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- ziarenka granatu
Jak przygotować hummus z buraka?
- Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha – dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
- Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granatem.
Zupa z soczewicy, pomidorów i curry
Składniki na zupę z soczewicy:
- 1 cebula
- przyprawa curry w proszku
- chili w płatkach
- 1 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pęczek kolendry
- 1 puszka mleka kokosowego
- opakowanie mini marchewek
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Jak przygotować zupę z soczewicy?
- W garnku podgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj ziemniaki, soczewicę oraz mini marchewki pokrojone na mniejsze kawałki.
- Dodaj chili w płatkach, curry oraz kmin rzysmki i zalej całość wywarem z jarzyn. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości soczewicy i ziemniaków około 12 minut.
- Następnie dodaj mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Zagotuj. Przed podaniem dodaj kolendrę.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Danie jednogarnkowe z fasolą i kolorowymi warzywami
Składniki na danie jednogarnkowe z fasolą
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, papryka wędzona, papryka słodka, kmin rzymski
- 2 kłącza selera naciowego
- garść czarnych oliwek
- 0,5 l wywaru z jarzyn
- garść zielonej pietruszki
- 2 papryczki chili
- 100 ml gęstej śmietany
- 500 g pomidorków cherry
Jak przygotować danie jednogarnkowe z fasolą?
- W woku lub szerokim i głębokim rondlu podgrzej olej. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj papryki pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy. Dodaj wywar i duś pod przykryciem 8 minut. Dodaj pomidorki cherry i poczekaj, aż się delikatnie rozpadną. Następnie dodaj czarne oliwki oraz fasolę. Doprowadź do wrzenia.
- Na koniec posyp zieloną pietruszką i dodaj kleksy śmietany.
Pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym i orzechami włoskimi
Składniki na pastę z fasoli
- 2 szklanki białej, ugotowanej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 ogórki kiszone
- garść zielonej pietruszki
Do podania: chleb na zakwasie, koperek, kapary
Jak przygotować pastę z fasoli?
- Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w blenderze. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj na kromkach chleba lub grzankach z dodatkiem koperku i kaparów.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: