
Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy
Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy
Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami, owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem oraz creme caramel z wanilią. To propozycja niedzielnego obiadu, który można potem zapakować do słoików. W naszej kuchni te pomysłowe i praktyczne dania przyrządza Sebastian Olma. Wypróbuj jego niezawodne przepisy.
Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami
Składniki na wołowinę po burgundzku
- rozbratel wołowy x 1 kg
- sól, pieprz x 1 łyżka
- mąka pszenna x 2 łyżki
- olej do smażenia x 25 ml
- marchew x 2 szt.
- cebula biała x 2 szt.
- czosnek x 10 ząbków
- pieczarki x 10 szt.
- seler naciowy x 200g
- pietruszka korzeń x 2 szt.
- liść laurowy, tymianek x 5 szt.
- przecier pomidorowy x 100g
- czerwone wino x 0,5 l
- bulion mięsny x 1 l
- natka pietruszki x 1 duży pęczek
- francuska musztarda x 50 g
- świeża bagietka
Sposób wykonania wołowiny po burgundzku:
Rozbratel wołowy potnij w kostkę grubości 2,5 cm, przełóż do miski dopraw solą, pierzem i posyp mąką pszenną.
W dużym żeliwnym naczyniu rozgrzej olej, podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, cebulę białą, czosnek, pieczarki, seler naciowy, pietruszkę i zioła (liść laurowy, tymianek).
Wszystko smaż około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dalej smaż. Dodaj czerwone wino i poczekaj, aż odparuje. Mięso zalej bulionem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na około 2 h do temp. 160 st. C. Po 2h zwiększ temp. do 180 st.
Jeśli mięso jest wystarczająco miękkie, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i francuską musztardę. Do wołowiny możesz podać świeżą bagietkę lub ziemniaki puree.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem
Kruche ciasto:
- mąka pszenna x 200g
- masło x 200g
- cukier x 100g
W misce wymieszaj mąkę pszenną z masłem, aż powstaną grudki, pod koniec mieszania dodaj cukier. Gotowe grudki ciasta ułóż na owsiance przed zapiekaniem.
Składniki owsianki pod kruchym ciastem:
- jabłka x 3 szt.
- gruszka x 3 szt.
- cukier zwykły x 2 duże łyżki
- sok z cytryny x 10 ml
- masło x 50g
- rodzynki x 50g
- żurawina x 50g
- płatki owsiane x 200g
- mleko x 0,5 l
- śmietana x 250 ml
- cynamon, imbir w proszku po 1 łyżce
- gałka muszkatołowa do starcia x 1 szt.
Sposób wykonania owsianki pod kruchym ciastem:
Jabłka i gruszki potnij na mniejsze kawałki, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż na patelni dodając masło, rodzynki, żurawinę, płatki owsiane, mleko i śmietanę. Gdy płatki się zagotują, zdejmij je z ognia i dodaj przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa).
Po dokładnym wymieszaniu masy przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp kruchym ciastem i wstaw do pieczenia na 25 minut do temp. 180 st.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Creme caramel z wanilią
Sposób przygotowania creme caramel:
Karmel:
- cukier zwykły 200g
- woda x 300 ml
- sok z cytryny x 1 duża łyżka
W rondelku zagotuj cukier razem z wodą i sokiem z cytryny, w trakcie gotowania woda zamieni się w syrop, a następnie w karmel. Gotuj około 8-10 minut ma małym ogniu. Karmel powinien mieć złoto- brązowy kolor.
Po zagotowaniu wlej karmel na dno słoików lub szklanych naczyń i odstaw do ostygnięcia.
Krem:
- całe jajka x 4 szt.
- żółtka x 4 szt.
- cukier biały x 120g
- mleko 3,2% x 600 ml
- ekstrakt waniliowy x 1 duża łyżka
Do głębokiej miski wbij 4 całe jajka i 4 żółtka, dodaj cukier i dokładnie razem wymieszaj. Następnie do masy dodaj mleko i ekstrakt wanilii. Składniki dokładnie wymieszaj, przecedź przez sitko, aby zatrzymać ewentualne grudki.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlej 1 cm ciepłej wody, następnie ułóż naczynia z karmelem i powoli zalewaj naczynia gotową mleczna masą z żółtkami.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 – 160 st. C na około 45 minut. Po tym czasie wyjmij naczynia, poczekaj, aż ostygną i wyłóż na talerzyk.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej






Na pewno zrobię wołowinę po burgundzku tylko muszę się wybrać do sklepu Kiszeczka przy Bartyckiej po świeżą wołowinę. :-)