wołowina

    wołowina

    Krwistoczerwone, soczyste plastry wołowiny pastrami to uczta dla zmysłów każdego miłośnika dań mięsnych. Tajemnicą doskonałego smaku mięsa jest kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, której pastrami zawdzięcza także odpowiednią miękkość i ciągliwość. Sprawdź, skąd pochodzi przepis na pastrami i jak w prosty sposób przygotować tę potrawę!

    W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.

    Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak. Lubicie hamburgery?

    Nudności, przeziębienie, choroba lokomocyjna... imbir jest dobry w zasadzie na każdą dolegliwość. Doskonale sprawdza się również w kuchni. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski użył sproszkowanej wersji tej przyprawy do przygotowania: ciasta imbirowego z gruszkami, orzechów włoskich w imbirowym karmelu, wołowiny z marchewkowo-imbirowym sosem oraz imbirowej zupa dyniowo-gruszkowej.

    Mikołaj Rey spotkał się z argentyńskim właścicielem bistro Christianem Rubinem, by poznać smak Ameryki Łacińskiej. Co razem ugotowali? Czy Mikołajowi smakowała yerba mate?

    Przywykliśmy do jedzenia chałki z dżemem. Albo z białym serem i miodem. Albo po prostu z masłem i cukrem. Krótko mówiąc: na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN osobisty kucharz Filip Głodek udowodnił, że można inaczej! Wypróbujcie jego przepisy na: chałkę śniadaniową, wegetariańską chałkę z serem halloumi i chałkę ze smażoną wołowiną. Mniam!

    Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy specjalistę od steków -Jacka Pisułę. Restaurator opowiedział, jaką wybierać wołowinę na steki oraz, jak ją odpowiednio przygotować. Spróbujecie?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!

    Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościł ekspert kulinarny John Csukor. Zdradził nam kilka przepisów na pyszne dania z wołowiny. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował niestandardowe podejście do jogurtów. Towarzyszyła mu zwyciężczyni ostatniego odcinka programu „Ugotowani” Iga Sadowska.Bułeczki jogurtowe, wołowina w jogurcie, pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami, zupa malinowa z makaronem i jogurtem. Palce lizać!

    Czy dieta modelki to same wyrzeczenia? Olga Kaczyńska i Piotr Kucharski postanowili udowodnić, że jadłospis "dbających o linię" wcale nie musi być nudny.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowały zapomniane warzywa, czyli pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekana skorzonera, salsefia z orzechami, gruszkami i serem, zupa z jarmużu oraz panna cotta z miechunką. Lubicie te warzywa?

    Jak smakuje gulasz z kluskami na parze lub gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami? Wolicie wieprzowinę czy wołowinę? Skorzystajcie z prostych przepisów kucharza Andrzeja Polana!

    W kuchni Dzień Dobry TVN trzy Aniołki i jeden Charlie, czyli dziewczyny z zespołu „The Chance”: Agnieszka, Monika i Magda opowiedziały o swoich własnych sposobach na zdrowie przez cały rok. Razem z Piotrem Kucharskim - operatorem płyty... grzewczej, czyli DJ-em - przygotowały dorsza z ryżem, siekaną wołowinę oraz eskalopki z kurczaka.

    Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.

    Tym razem w Krakowie, w Warszawie oraz Łodzi, krytyk kulinarny Maciej Nowak szukał najlepszej restauracji w naszym kraju. W każdej z nich kosztował wołowinę. Jak smakowała?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy sezonowe. Zarumieniona tarta i soczysta wołowina królowały na naszym stole. Wszystkie potrawy Piotr przyrządził w piekarniku. Smacznego!