Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Wołowina po tajsku
Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Pyszne dania kuchni azjatyckiej, które będą smakować wszystkim domownikom? Nic prostszego dla Antka Smykiewicza i jego żony. Sprawdź, jak przygotować wołowinę po tajsku z dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN i zakochaj się w azjatyckich smakach. 

Wołowina po tajsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 g papryczki chilli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g zwykłego ryżu lub jaśminowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 2 szklanki liści bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania wołowiny po tajsku

  1. Na patelni zrumieniamy 200 g ryżu. Po czym miksujemy go w blenderze. Proszek odstawiamy na bok.
  2. Chilli cienko kroimy pod kątem 45 stopni tak aby ładnie je wyeksponować.
  3. W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej 500 gramów mielonej wołowiny i dokładnie mieszamy.
  4. Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Całość smażymy co chwilę mieszając. Po kilku minutach smażenia do wołowiny dodajemy 3 łyżki proszku ryżowego i 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego i pokrojone chilli, 2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek.
  7. Całość smażymy mieszając przez 3 minuty. Wołowinę podajemy z ryżem

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości