Wołowina po tajsku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 30 g papryczki chilli
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g zwykłego ryżu lub jaśminowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1/2 szklanki liści mięty
- 2 szklanki liści bazylii
- 1 czerwona cebula
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 500 ml wody
Sposób przygotowania wołowiny po tajsku
- Na patelni zrumieniamy 200 g ryżu. Po czym miksujemy go w blenderze. Proszek odstawiamy na bok.
- Chilli cienko kroimy pod kątem 45 stopni tak aby ładnie je wyeksponować.
- W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej 500 gramów mielonej wołowiny i dokładnie mieszamy.
- Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- Całość smażymy co chwilę mieszając. Po kilku minutach smażenia do wołowiny dodajemy 3 łyżki proszku ryżowego i 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
- Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego i pokrojone chilli, 2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek.
- Całość smażymy mieszając przez 3 minuty. Wołowinę podajemy z ryżem
Zobacz także:
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Kuchnia tajska: zielone curry z kurczakiem
- Tajska zupa z krewetkami - przepis i propozycje podania
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: