Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Wołowina po tajsku
Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Pyszne dania kuchni azjatyckiej, które będą smakować wszystkim domownikom? Nic prostszego dla Antka Smykiewicza i jego żony. Sprawdź, jak przygotować wołowinę po tajsku z dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN i zakochaj się w azjatyckich smakach. 

Wołowina po tajsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 g papryczki chilli
    • 500 g mielonej wołowiny
      • 200 g zwykłego ryżu lub jaśminowego
        • 3 łyżki sosu rybnego
          • 1/2 szklanki liści mięty
            • 2 szklanki liści bazylii
              • 1 czerwona cebula
                • sok wyciśnięty z 2 limonek
                  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
                    • 500 ml wody

                      Sposób przygotowania wołowiny po tajsku

                      1. Na patelni zrumieniamy 200 g ryżu. Po czym miksujemy go w blenderze. Proszek odstawiamy na bok.
                        1. Chilli cienko kroimy pod kątem 45 stopni tak aby ładnie je wyeksponować.
                          1. W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej 500 gramów mielonej wołowiny i dokładnie mieszamy.
                            1. Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
                              1. Całość smażymy co chwilę mieszając. Po kilku minutach smażenia do wołowiny dodajemy 3 łyżki proszku ryżowego i 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
                                1. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego i pokrojone chilli, 2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek.
                                  1. Całość smażymy mieszając przez 3 minuty. Wołowinę podajemy z ryżem

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Antek Smykiewicz

                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana