Makaron z krewetkami i szpinakiem
Składniki na makaron z krewetkami i szpinakiem:
- krewetki
- 1 op. makaronu typu rurki
- 1 op. szpinaku mytego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 szt. papryczek ostrych
- 1 op. śmietany 18%
- sól
- masło
Jak przygotować makaron z krewetkami i szpinakiem?
- Ugotować makaron. Krewetki rozmrozić, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Na dużej patelni rozgrzać masło włożyć posiekany czosnek i ostrą papryczkę chilli. Chwilę podsmażyć na małym ogniu. Dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem. Dodać szpinak.
- Gdy szpinak zwiędnie, wlać śmietankę i zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron i wymieszać. Gotować mieszając jeszcze przez chwilę, żeby krewetki były chrupiące.
Makaron szafranowy z mascarpone i krewetkami
Składniki na makaron z mascarpone i krewetkami:
- krewetki w pancerzach
- 2 op. szafranu
- 1 op. serka mascarpone
- 1,5 szklanki lodu
- cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. śmietanki 36%
- 1 op. makaronu grubego tagliatelle
- parmezan w kostce
- sól, pieprz
Jak przygotować makaron z mascarpone i krewetkami?
- Na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.
- Obrane krewetki z pancerzy pokroić w większą kostkę. Pancerze krewetek dodać na patelnię, rozgniatając chwilę podsmażać. Na koniec dodać lód. Wywar, który powstanie z pancerzy i lodu przecedzić przez drobne sitko.
- Na nową głęboką patelnię wlać wywar, dodać 1,5-2 łyżki mascarpone i wsypać szafran. Dodać pokrojone w kostkę krewetki i odrobinę śmietanki 36%. Dodać ugotowany makaron. Podać posypane parmezanem, solą i pieprzem.
Ośmiornica na rukoli
Składniki na ośmiornicę w rukoli
- 3 kg ośmiornicy
- kostka masła
- butelka białego wina
- czosnek
- 1 op. rukoli
Jak przygotować ośmiornicę?
- Rozpuszczamy w garnku kostkę masła, dodajemy wszystkie składniki oprócz rukoli i gotujemy przez godzinę.
- Po godzinie wyjmujemy ośmiornice i podajemy na rukoli z cytryną i bagietką.
Gulasz z ośmiornicy
Składniki na gulasz z ośmiornicy:
- 1,5 kg oczyszczonej ośmiornicy
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 puszki obranych pomidorów
- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
- 4 ziela angielskie
- listek laurowy
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku lub płatków chili
Jak przygotować gulasz z ośmiornicy?
- Ośmiornicę opłukać pod zimną wodą przez kilka minut. Osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (w celu skruszenia mięsa). Dużą ośmiornicę pokroić na 5 części, małe pozostawić w całości.
- W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulkę i starty czosnek. Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażyć je z każdej strony przez kilka minut, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy.
- Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego (180 stopni C)piekarnika na godzinę i 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki koktajlowe.
Rustykalna tarta z gruszkami
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
Składniki nadzienia do ciasta:
- 4-5 gruszek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jak przygotować rustykalna tartę?
- Ciasto: wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (można użyć robota). Wstawić je na 30-40 minut do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C (funkcji góra-dół).
- Nadzienie: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35 cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26 cm. Ciasto przełożyć w formę do tarty. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26 cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Prosta tarta ze śliwkami
Składniki na tartę:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
- 1 jajko
- 200 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 800-900 g umytych śliwek węgierek
- Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania
Jak przygotować tartę rustykalną?
- Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem albo olejem i posypać bułką tartą. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą tortownicę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piecz na drugiej od dołu półce piekarnika.
- W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut, ale kontrolować, czy się nie przypala, bo szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem
- Placuszki śniadaniowe dla dzieci - zdrowy i energetyczny początek dnia
- Woda po gotowaniu ziemniaków - do czego można ją wykorzystać?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Justyna i Antek Smykiewiczowie
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: