Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Makaron z krewetkami, klasyczne krewetki w sosie winnym, zupa i żółte curry z krewetkami. Proste przepisy z tymi królewskimi wysokościami przygotowała dla nas Daria Ładocha. Sprawdź, jaki jest jej sekret idealnej krewetki.

Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, szpinakiem i parmezanem

Składniki na makaron z krewetkami

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula czosnkowa
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści szpinaku
  • 300 g krewetek szarych
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania makaronu z krewetkami

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj krewetki i podsmażaj minutę z każdej strony.

Następnie dodaj wino i chwilę gotuj aż odparuje z niego alkohol. Dodaj pomidory koktajlowe, suszone oraz szpinak i zalej śmietanką.

Całość połącz z makaronem i na koniec dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Przed podaniem posyp parmezanem.

Klasyczne krewetki w sosie winnym

Składniki na krewetki w winie

  • 400 g szarych krewetek
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • skórka z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • sól, pieprz

Dodatkowo: ciabatta

Sposób przygotowania krewetek w winie

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek a następnie krewetki.

Podsmażaj na maśle około minuty z każdej strony. Dodaj wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

Następnie dodaj sól oraz pieprz oraz zieloną pietruszkę. Na koniec dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Podawaj z ciabattą.

Zupa z krewetkami

Składniki na zupę z krewetek

  • 2 litry wody
  • 25 oczyszczonych krewetek bez skorupek
  • 4 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 papryczki chili drobno posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • przyprawy: oregano, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Do dekoracji: liście świeżej bazylii, cytryna pokrojona na ćwiartki i zielona pietruszka

Sposób przygotowania zupy z krewetek

W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i kawałki selera naciowego. Dodaj marchewkę i paprykę i chwilę podsmażaj wraz z wszystkimi przyprawami.

Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut.

Dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Serwuj z natką pietruszki, bazylią i cytryną.

Żółte curry z krewetkami i ananasem

Składniki na curry z krewetkami

  • 50 g żółtej pasty curry
  • 700 ml mleka kokosowego
  • 300 g krewetek szarych obranych z pancerzyków
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • garść liści świeżej mięty
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Do podania: ugotowany ryż

Przygotowanie curry z krewetkami

W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry. Dodaj ananasa i chwilę podsmażaj.

Następnie dodaj krewetki i pomidorki koktajlowe i całość zalej mlekiem kokosowym. Dopraw 2 łyżkami sosu rybnego lub sojowego.

Posyp sezamem, orzechami i udekoruj miętą. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Zobacz też:

Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich

Risotto z krewetkami. Jaki jest przepis na risotto z krewetkami?

Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości