Krewetki po tajsku można przygotować na wiele sposobów. Każda z propozycji podania jest smaczna i sprawdzi się doskonale na obiad albo kolację. Przepisy na krewetki po tajsku.

C: Kuchnia tajska słynie z pysznych, orientalnych dań. Tajskie potrawy są zawsze dobrze przyprawione - często miesza się ze sobą różne smaki, na przykład słodki i ostry. Krewetki tajskie są bardzo popularnym składnikiem dań z tamtej części świata. Możemy je przygotować według oryginalnych przepisów, ale też trochę poeksperymentować i zrobić na przykład swojskie szaszłyki z krewetkami.

Makaron z krewetkami po tajsku

Krewetki po tajsku z makaronem to świetny pomysł na oryginalny obiad lub romantyczną kolację. Przygotowanie tego dania nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Żeby przygotować potrawę będziemy potrzebować:

· 30 dag krewetek,

· 1 opakowanie makaronu ryżowego,

· kawałek imbiru,

· 1 szalotka,

· 1 łyżka sosu rybnego,

· 1 ½ szklanki mleczka kokosowego,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· ½ szklanki soku z limonki,

· szczypta cukru brązowego,

· 1 łyżeczka ostrej papryki,

· 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia.

Przygotowanie:

1. Krewetki obieramy i dokładnie myjemy.

2. Imbir i szalotkę kroimy na drobne kawałki.

3. Rozgrzewamy olej sezamowy na patelni. Dodajemy posiekany imbir, szalotkę, ostrą paprykę i przez kilka minut smażymy.

4. Do patelni wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy sok z limonki, cukier, kurkumę oraz sos rybny.

5. Dodajemy krewetki i smażymy je do czasu, aż będą różowe.

6. Gotujemy chiński makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

7. Wykładamy makaron na patelnię, całość mieszamy. Smacznego.

8. Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku ma wyrazisty smak, który przypadnie do gustu miłośnikom orientalnej kuchni. Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym i makaronem zaskoczą oryginalnym smakiem wszystkich domowników.

Curry z krewetkami po tajsku

Tajskie curry z krewetkami to kolejna z propozycji podania krewetek. Najpopularniejsze jest danie gaeng phed goong , czyli krewetki z czerwonym curry . Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to:

· 30 dag krewetek,

· 1 szklanka mleka kokosowego,

· 1 szalotka,

· 2 ząbki czosnku,

· 3-4 łyżki pasty curry,

· 1 łyżka sosu rybnego,

· 1 łyżka ostrej papryki,

· 1 łyżeczka kminu,

· 1 łyżka cukru brązowego,

· skórka z limonki,

· 1 łyżka oleju,

· garść świeżej bazylii,

· garść świeżej kolendry.

Przygotowanie:

1. Obieramy i myjemy krewetki.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ostrą paprykę.

3. Krewetki dokładnie nacieramy marynatą.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną na drobne kawałki szalotkę oraz kmin i podsmażamy przez kilka minut.

5. Dodajemy pastę curry i smażymy dodatkowe kilka minut.

6. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy skórkę limonki, sos rybny, cukier, bazylię i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

7. Dodajemy krewetki w marynacie i dusimy całość przez następne 5 minut.

8. Na koniec posypujemy danie świeżą kolendrą i przekładamy na talerze. Smacznego!

Inną propozycją podania jest tajskie zielone curry z krewetkami . Wystarczy zamiast czerwonego curry dodać zielone. Zielone curry z krewetkami przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre przyprawy.

Krewetki po tajsku z ryżem

Krewetki z ryżem po tajsku to sposób na szybkie, smaczne danie w stylu orientalnym. Najlepiej do przygotowania tej potrawy użyć ryżu jaśminowego albo basmati. Żeby lekko urozmaicić potrawę, do ryżu dodajemy warzywa. Składniki potrzebne do przygotowania krewetek z ryżem to:

· 4 królewskie krewetki,

· 1 opakowanie ryżu basmati,

· 2 łyżki sosu rybnego,

· 1 szklanka groszku z puszki,

· 1 szklanka czerwonej fasolki,

· 1 cytryna,

· 2 łyżki brązowego cukru,

· 1 łyżka ostrej papryki,

· 2 łyżeczki kurkumy,

· kawałek imbiru,

· garść świeżej bazylii,

· 1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu.

2. Gdy ryż jest ugotowany, dodajemy kurkumę i mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, by ryż przesiąknął przyprawą i wchłonął resztę wody

3. Do garnka z ryżem dodajemy odcedzony groszek i czerwoną fasolkę.

4. Krewetki czyścimy, dokładnie myjemy i osuszamy.

5. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy krewetki, wlewamy sos rybny, dodajemy brązowy cukier, bazylię, ostrą paprykę i imbir, smażymy przez około 2-3 minuty.

6. Krewetki w przyprawach dodajemy do ryżu z warzywami i przekładamy na talerze. Smacznego!

Krewetki z grilla po tajsku

Kolejną z propozycji są krewetki po tajsku z boczkiem przyrządzone na grillu. Można je przygotować w formie smacznych szaszłyków. Dzięki połączeniu słodkich i ostrych smaków danie jest oryginalne i wyraziste. Składniki potrzebne do przygotowania potrawy to:

· 30 dag krewetek,

· 20 dag boczku,

· 1 cebula,

· 1 papryka czerwona,

· 3 jabłka,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· kawałek imbiru,

· 1 łyżeczka chilli.

Przygotowanie:

1. Krewetki czyścimy i myjemy.

2. W miseczce mieszamy drobno posiekany imbir, chilli i sos sojowy. Marynujemy krewetki i odstawiamy na kilkanaście minut.

3. Boczek, jabłka, paprykę i cebulę kroimy na kawałki.

4. Na patyczki do grilla nadziewamy kolejno zamarynowane krewetki, boczek, jabłka, paprykę i cebulę.

5. Szaszłyki grillujemy około 10-15 minut. Smacznego!

Zobacz film: Kuchnia tajska. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
62
5