Tofu to inaczej biały serek, który powstaje z mleka sojowego. Jest przysmakiem wegetarian, ale przepisów z tofu wędzonym jest tak wiele, że nawet osoby, które nie stronią od mięsa, wybiorą coś smakowitego. Tofu można kupić na przykład w sklepach ze zdrową żywnością. Będzie doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad, przystawkę czy sałatkę. Warto się też pokusić o eksperymentowanie. Poniżej kilka przepisów z tofu wędzonym.
Tofu wędzone – przepis na sałatkę
Jedną kostkę wędzonego tofu kroimy na małe kawałki i grillujemy na patelni grillowej. Drobno kroimy 150 g ogórka i mieszamy z 30 g posiekanych orzechami włoskimi. Robimy sos z 4 łyżek soku pomarańczowego, 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli i pieprzu. W większej misce mieszamy 90 g roszponki, ogórek, orzechy, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki koperku. Na koniec dodajemy tofu, wlewamy sos i delikatnie mieszamy. Przygotowane według tego przepisu tofu wędzone dobrze się będzie komponowało z opiekaną bagietką.
Wędzone tofu na kanapkach – przepisy
Dobrze przyrządzone tofu będzie smakiem przypominało wędzoną rybę lub wędzony ser. Warto to wykorzystać przy robieniu kanapek. Oto dwa przepisy z tofu wędzonym , które pozwolą przygotować pyszną pastę kanapkową. Do pierwszego z nich potrzebne będą następujące składniki: 180 g wędzonego tofu, 2 łyżki musztardy, 1 cebula i 2 łyżki oliwy. Jeśli lubimy wyraźniejszy smak, możemy dodać sos sojowy, sól, chili, pieprz bądź czosnek. Do blendera wrzucamy tofu i pozostałe składniki, a następnie miksujemy na jednorodną pastę. Istnieje jeszcze prostszy przepis z tofu wędzonym. Jedno opakowanie tofu miksujemy z jednym słoiczkiem suszonych pomidorów z ziołami i podsmażoną cebulą. Gotowe!
Wędzone tofu – przepis na danie azjatyckie
Jeśli lubimy smaki azjatyckie, tofu wędzone też będzie dobrym wyborem. Zaczynamy od pokrojenia w piórka i podsmażenia 2 cebul. Gdy się zrumienią, dodajemy kostkę pokrojonego tofu, pół łyżeczki chili, łyżkę przyprawy pięciu smaków i 2–3 łyżki ciemnego sosu sojowego. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez kilka minut. Tak przygotowane wędzone tofu podajemy z azjatyckim makaronem lub ryżem. Całe danie posypujemy pietruszką lub kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Tofu wędzone – przepis na spaghetti
Przepisy z wędzonym tofu to również propozycja dla fanów kuchni włoskiej, bo chociaż spaghetti bolognese kojarzy się głównie z mięsem mielonym, bardzo łatwo można przygotować wersję wegetariańską. Przepisów z wędzonym tofu i makaronem jest sporo, a poniżej jeden z prostszych.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojone 2 ząbki czosnku i jedno opakowanie wędzonego tofu. Dodajemy 2 łyżeczki wędzonej papryki, ¼ łyżeczki chili, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano i podsmażamy przez parę minut. Następnie dajemy 400 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki płatków drożdżowych i 2 łyżki kaparów. Krótko gotujemy całość i nakładamy sos na ugotowany makaron. Całość możemy posypać pietruszką lub kolendrą. Tak przyrządzone tofu wędzone zasmakuje nawet wielbicielom tradycyjnego spaghetti.
Przepis na pasztet z tofu wędzonym
Wędzone tofu w przepisach często zastępuje mięso. Tak jest też w przypadku pasztetu z tofu i soczewicy. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od ugotowania 300 g zielonej soczewicy z 3 ziarnami jałowca, 3 goździkami, 4 ziarnami ziela angielskiego i 3 liśćmi laurowymi. W drugim garnku gotujemy 100 g kaszy jaglanej. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dorzucamy do niej startą 1 marchewkę i 1 pietruszkę. Smażymy parę minut.
Z ugotowanej soczewicy wyjmujemy przyprawy, łączymy ją z kaszą jaglaną i dwiema pokrojonymi kostkami tofu. Następnie dodajemy cebulę, pietruszkę, marchewkę oraz 4 łyżki płatków owsianych, 100 ml oleju, 3 łyżeczki płatków drożdżowych, 1,5 łyżeczki majeranku, łyżeczkę cząbru, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki estragonu i 3 pokrojone ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym miksujemy na gładką masę. Formę do pieczenia smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC i pieczemy godzinę. Po wyjęciu zostawiamy pasztet do wystygnięcia. Ten pasztet będzie smakował nawet tym osobom, które nie przepadają za przepisami z wędzonym tofu .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN