Ryż smażony z warzywami to potrawa, która nie ogranicza kulinarnej fantazji, a wręcz przeciwnie – wymaga pomysłowości. Można zrobić prosty i szybki ryż z warzywami na patelnię, ryż z warzywami po chińsku albo np. zapiekankę z ryżem i warzywami. Do ryżu pasują różne rodzaje przypraw, m.in. curry, kurkuma, sos sojowy, zioła prowansalskie. To, jakie przyprawy do ryżu z warzywami dodać, zależy od innych składników dania – w tym od doboru warzyw. Ryż dobrze smakuje też w wersji słodko-kwaśnej.
Ryż z warzywami na patelnię – przepisy
Podstawowy przepis na ryż z warzywami wymaga użycia białego ryżu, np. basmati. Z reguły gotuje się go na sypko. Są jednak inne rodzaje ryżu, które można stosować w tym przepisie, modyfikując także inne składniki.
Jak zrobić ryż z warzywami? Przepis krok po kroku.
Składniki:
· 1 szklanka ryżu białego,
· 2,5 szklanki wody,
· 1 łyżeczka soli,
· 2 marchewki,
· 2 papryki,
· 2 cebule,
· 1 cukinia,
· kawałek selera,
· 200 g brokułu,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżeczki przyprawy curry,
· olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu, dodaj do niego curry i dobrze wymieszaj.
2. Warzywa umyj, obierz marchew, cukinię, cebulę, czosnek i selera, brokuł podziel na różyczki, paprykę pozbaw gniazd nasiennych.
3. Warzywa pokrój w jednakową kostkę, cebulę też w kostkę, ale nieco drobniej, a czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę.
4. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem, marchewką i selerem około 4 minut.
5. Dodaj brokuły, smaż 3 minuty, po czym dodaj pozostałe warzywa i smaż kolejne 4 minuty.
6. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do ryżu i wymieszaj.
Ten podstawowy przepis na ryż z curry i warzywami można dopasować do swoich smaków, zmieniając warzywa lub ryż albo poprzez dodanie ziół. Smażony ryż z warzywami można zrobić z ryżem brązowym lub czarnym ( czarny ryż z warzywami można zrobić z dodatkiem m.in. dyni, cebuli, grzybów czy batatów, ryż ten ma orzechowy posmak). To przepis na ryż z warzywami fit , ponieważ nie zawiera dużej ilości tłuszczów.
Warzywa na patelnię z ryżem można też zrobić przy użyciu gotowych mieszanek mrożonych. To znacznie skraca czas potrzebny na wykonania potrawy. Dodatkowo ryż z warzywami mrożonymi można wzbogacać swoimi ulubionymi przyprawami, by urozmaicić to danie. To, jakie warzywa do ryżu są najlepsze, zależy też od pory roku. Najlepiej używać warzyw sezonowych, które są najsmaczniejsze w danym okresie.
Można też przygotować sos do ryżu z warzywami , np. dodając kilka łyżek śmietany lub bulionu do patelni przed końcem gotowania. Warzywa na patelnię z ryżem i sosem zwykle podaje się jako dodatek do dań mięsnych, np. kurczaka lub pulpetów.
Przepis na ryż z warzywami po chińsku
Dobrym sposobem na to, jak zrobić ryż smażony z warzywami w stylu azjatyckim , jest wykorzystanie woka. Dzięki temu wszystkie smaki połączą się, a warzywa pozostaną chrupiące i apetyczne. Ryż po chińsku z warzywami robi się podobnie jak wspomniany ryż z warzywami z patelni, zmieniając jednak przyprawy i niektóre warzywa tak, by pasowały do dalekowschodniego stylu.
Chiński ryż z warzywami to nic innego, jak ryż z warzywami i sosem sojowym oraz grzybami mun lub shitake, pędami bambusa i kiełkami fasoli mung, o słodko-kwaśnym smaku. Przepis na to danie jest prosty.
Składniki:
· 1 cebula,
· 1 papryka,
· 1 marchewka,
· 2 ząbki czosnku,
· 150 g fasolki szparagowej,
· garść suszonych grzybów mun,
· 3 łyżki pędów bambusa,
· 2 łyżki kiełków fasoli mung,
· ½ łyżeczki kurkumy,
· 3 łyżki sosu sojowego,
· 2 łyżki cukru,
· 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego,
· olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Grzyby namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i pokrój w paseczki.
3. Fasolkę szparagową ugotuj przez 5 minut. Marchew i paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka.
4. Na patelni albo w woku rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa i grzyby przez kilka minut, dodaj cukier, sos sojowy, sok z cytryny lub ocet, podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty i podawaj.
Ryż z warzywami po tajsku można zrobić, używając ryżu jaśminowego oraz poza wymienionymi w przepisie na ryż po chińsku składnikami także chili i jajek oraz świeżego składnika jak szczypiorek, ogórek czy świeża kolendra i wyłączając jednocześnie kiełki fasoli oraz pędy bambusa. Zwykle ryż z warzywami po tajsku podaje się z dodatkiem np. kurczaka, krewetek, tofu albo grzybów, a nawet z ananasem.
Z kolei przepis na ryż z warzywami po indyjsku wymaga przede wszystkim użycia kukurydzy i wielu różnych przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej, m.in. curry, chili, kardamonu, imbiru, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu i kurkumy.
Zapiekanka z ryżem i warzywami – zamiast smażenia
Ryż zapiekany z warzywami trudno zrobić w wersji fit, ponieważ najlepsze przepisy wymagają użycia jajek, śmietanki i żółtego sera . W zależności od indywidualnych preferencji zapiekany ryż z warzywami można zrobić z warzyw świeżych lub gotowych mrożonek. Pomysł na ryż z warzywami w formie zapiekanki warto zaczerpnąć w podstawowych przepisów. Ryż należy ugotować, warzywa udusić al dente , a następnie wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać mieszanką śmietanki, jajek i sera żółtego. Zapiekany ryż z warzywami jest gotowy po około 20-25 minutach w piecu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN