Każdy, kto lubi dania orientalne, wie, jak dużą rolę odgrywają odpowiednio zastosowane przyprawy. Ryż z curry będzie fantastyczną bazą do tego, by tworzyć chińskie potrawy. Połączenie ryż – curry pozwala na uzyskanie egzotycznego smaku. Jeśli dodamy do niego także pędy bambusa, fasolę mung czy marchewkę, to otrzymamy niebanalną i smaczną potrawę. Jak przygotować ryż curry i z czym go podawać?
Ryż z curry – podstawowy przepis
Przygotowanie najprostszego ryżu w curry zajmuje 20 minut. Wystarczy zagotować litr wody, a następnie dodać do niej dwie kostki rosołowe. Jeśli preferujemy zdrową kuchnię, zamiast gotować ryż w wodzie z kostkami, możemy wykorzystać bulion lub rosół. Poza 2 woreczkami ryżu dodajemy 2 łyżeczki curry i gotujemy przez 20 minut. Po odcedzeniu ryżu z curry możemy go podać na talerzu z chińskimi daniami. Taki ryż będzie stanowić dobry dodatek do mięs lub warzyw przygotowanych według przepisów orientalnych.
Ryż curry z warzywami
Curry z ryżem wcale nie musi być uzupełnieniem dania głównego. Jeśli połączymy go z warzywami, może stać się ciepłym sycącym posiłkiem, który wszystkim zasmakuje. Do przygotowania ryżu curry z warzywami potrzebujemy filiżanki brązowego ryżu, pora, papryki czerwonej, 3 marchewek, filiżanki kukurydzy, łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek curry, a także chili i soli do smaku. Jak zrobić ryż curry z tymi składnikami?
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na patelni podsmażamy pokrojony por. Dodajemy do niego warzywa: kukurydzę, marchewkę i paprykę. Dusimy, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodajemy wymienione wyżej przyprawy i mieszamy z ryżem. Ryż z curry i warzywami podajemy na gorąco. Dzięki obecności warzyw, nie będzie zbyt suchy.
Sos curry do ryżu
Curry może się również pojawić jako jeden ze składników sosu, którym polejemy ryż. Przepis podany poniżej, będzie się sprawdzał w daniach z jagnięciną lub duszonym kurczakiem. Do przygotowania ryżu w sosie curry potrzebujemy 2 łyżeczek curry, soli, pieprzu, puszki mleczka kokosowego, bulionu warzywnego, łyżeczki musztardy i posiekanej kolendry. Na patelni gotujemy bulion z mleczkiem kokosowym. Dodajemy przyprawy i przez 8 minut gotujemy. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekaną kolendrę i musztardę. Chociaż sos curry do ryżu można odgrzewać, najlepiej będzie smakować na gorąco, bezpośrednio po gotowaniu.
Ryż smażony z curry – przepis
Danie proste, szybkie, aromatyczne i smaczne. Ryż smażony z patelni z curry jest łatwy w wykonaniu, a będzie smakował zupełnie inaczej niż potrawy przygotowane na bazie tradycyjnie gotowanego ryżu. Przygotowanie rozpoczynamy od przepłukania i ugotowania szklanki ryżu. Po zdjęciu z palnika ponownie go przepłukujemy. Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypujemy ryż, a po chwili dodajemy 2 łyżki curry. Kiedy ryż połączy się z curry i będzie żółty, wbijamy 2-3 roztrzepane jajka. Smażymy, aż się zetną, rozdrabniamy i mieszamy z ryżem z curry. Następnie dodajemy garść mrożonego groszku i smażymy, aż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem, a następnie polewamy dwoma łyżeczkami oleju sezamowego, przez co całe danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Następnie dodajemy kilka łyżek ciemnego sosu sojowego i po chwili mieszamy. Osoby, które preferują bardzo pikantne smaki, ryż curry smażony mogą uzupełnić o pokrojoną papryczkę chili.
Ryż z curry i kurkumą
Tuż obok curry, drugą przyprawą, która kojarzy się z kuchnią wschodnią, jest kurkuma. Ryż z curry i kurkumą jest zbliżony w przygotowaniu do tego, który był podany w przepisie podstawowym. Gotujemy woreczek ryżu. Następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy małą pokrojoną cebulę. Dodajemy ugotowany ryż, łyżeczkę curry, łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Mieszamy, a po połączeniu się składników dodajemy 2 łyżki konserwowej kukurydzy. Ten ryż z przyprawą curry także będzie dobrze komponował się z mięsami.
Ostry ryż z curry i mięsem
Nie każdy przepis na ryż z curry na sypko jest wegetariański. Oto prosty pomysł na to, jak przygotować pikantną potrawę z indykiem. Mięso smażymy na patelni i dodajemy do niego posiekane 3 ząbki czosnku i cebulę. Chwilę smażymy, po czym dolewamy pół litra wody i wsypujemy 200 g ryżu. Przyprawiamy łyżeczką curry, chili, sól i pieprz. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pół pęczka posiekanej natki pietruszki. Całość dusimy, aż marchewka zmięknie, po czym curry z ryżem wykładamy na talerze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN