Te dania przygotuj już dzisiaj i zamroź na święta. Szymon Czerwiński podpowie, co zrobić krok po kroku

Uszka na stolnicy i wałek do ciasta.
Uszka z grzybami? Jak je przygotować?
Źródło: KubicaStone/GettyImages
Święta tuż za rogiem, a to oznacza, że przygotwania ruszają pełną parą. Możemy też zacząć przygotowywać niektóre świąteczne potrawy. Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, co można już przygotować oraz jak te dania zamrozić i rozmrozić, aby nie straciły na smaku i aromacie. Poznajcie jego przepisy i sposoby na udane święta.

Barszcz wigilijny na zakwasie (z gotowanych buraków)

Składniki na około 3 litry:

  • 1,5 kg buraków gotowanych,
  • 500–700 ml zakwasu buraczanego,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kwaśne jabłko,
  • cebula,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • 4–5 suszonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku (opcjonalnie zaparzonego),
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 1–2 łyżki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka włożyć marchew, pietruszkę, seler, jabłko, cebulę, czosnek, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 2,5 litra zimnej wody. Gotować 40–45 minut na małym ogniu. Buraki gotowane pokroić i dodać do wywaru. Podgrzewać 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić.

Wlać zakwas buraczany i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie octem. Jeśli używamy majeranku, dodać tylko klarowny wywar po zaparzeniu.

Jak mrozić:

Całkowicie wystudzić, przelać do pojemników, po odmrożeniu tylko podgrzać, nie gotować.

Zupa grzybowa postna (bez nabiału)

Składniki na 3 litry:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • cebula,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła,
  • opakowanie łazanek.

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc. Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać grzyby pokrojone. Do garnka włożyć warzywa, grzyby z wodą z moczenia, bulion gorący i przyprawy. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

Jak mrozić:

Wystudzić, przełożyć do pojemników, nie dodawać makaronu ani śmietany.

Kapusta z grzybami jako farsz do pierogów i krokietów

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć godzinę, następnie ugotować 20–25 minut. Kapustę posiekać i ugotować około 40 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Grzyby posiekać. Wszystko połączyć i doprawić pieprzem i sosem sojowym.

Jak mrozić:

Poporcjować po 300–400 g, włożyć do zamrażarki i przechowywać do 3 miesięcy.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka lub wody,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.

Składniki na panierkę:

  • jajko,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Usmażyć cienkie naleśniki. Nałożyć farsz i zwijać krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć do lekkiego zrumienienia.

Jak mrozić:

Ułożyć na tacy, tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażarki. Kiedy będą zamrożone, przełożyć do woreczków.

Odgrzewać w temperaturze 190°C przez 12–15 minut.

Dania wigilijne idealne do mrożenia

Będą nam potrzebne woreczki strunowe z etykietami naklejanymi, na których możemy pisać markerem, marker, papier do pieczenia, folia spożywcza, folia aluminowa, tacki lub pudełka do mrożenia krokietów.

Mrożenie barszczu:

  • Całkowicie wystudzić po dodaniu zakwasu.
  • Przelać do szczelnych pojemników plastikowych lub szklanych (płaskie pojemniki przyspieszają odmrażanie).
  • Można także mrozić w butelkach plastikowych zostawiając minimum 2–3 cm wolnej przestrzeni.
  • Przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
  • Odmrażać powoli w lodówce lub w garnku z zimną wodą.
  • Po rozmrożeniu tylko podgrzać – nie gotować, aby barszcz pozostał klarowny.
  • Uszka przechowujemy osobno, najlepiej również mrożone "na surowo".

Mrożenie zupy grzybowej:

  • Zupę całkowicie wystudzić.
  • Przelać do pojemników z pokrywką lub do woreczków strunowych przeznaczonych do żywności.
  • Mrozić wyłącznie wersję postną – bez śmietany i bez makaronu.
  • Przechowywać w zamrażarce do 2–3 miesięcy.
  • Odmrażać w lodówce lub w kąpieli wodnej.
  • Po rozmrożeniu podgrzać i doprawić do smaku.
  • Śmietanę lub makaron dodać dopiero po odgrzaniu (jeśli chcemy je użyć).

Mrożenie uszek lub surowych pierogów:

  • Świeżo zlepione pierogi ułożyć na tacy posypanej mąką.
  • Mrozić pojedynczo przez 2–3 godziny.
  • Po całkowitym zamrożeniu przesypać do woreczków, usunąć powietrze i szczelnie zamknąć.
  • Czas mrożenia: do 3 miesięcy bez utraty jakości.

Mrożenie pasztetu:

  • Pasztet całkowicie wystudzić.
  • Kroić w plastry lub porcje.
  • Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię lub papier i włożyć do woreczka.
  • Można mrozić również cały pasztet – po wystudzeniu zawinąć szczelnie w folię aluminiową, a potem w worek.
  • Czas mrożenia: do 3 miesięcy przy zachowaniu najwyższej jakości.

Mrożenie wędlin:

  • Kroić w plastry lub porcje.
  • Oddzielić warstwami papieru do pieczenia (łatwo wyjąć potrzebną ilość).
  • Włożyć do woreczka próżniowego lub zamykanego i dobrze odcisnąć powietrze.
  • Czas mrożenia: 2 miesiące dla najwyższej jakości, maksymalnie 3 miesiące (po tym czasie wędliny zwykle zaczynają tracić walory zapachowe).

Mrożenie upieczonego makowca:

  • Makowiec musi być całkowicie wystudzony.
  • Najlepiej mrozić go w całości lub w dużych porcjach.
  • Zawinąć bardzo szczelnie: folia spożywcza + dodatkowo worek lub folia aluminiowa.
  • Jeżeli jest lukier lub polewa – lepiej mrozić bez nich i polać po rozmrożeniu.
  • Czas mrożenia: do 3 miesięcy.

Rozmrażanie mrożonych dań na święta

Rozmrażanie pasztetu:

  • Najlepiej w lodówce przez 8–12 godzin.
  • Można lekko podgrzać w piekarniku 120°C przez 10 minut, by odświeżyć konsystencję.

Rozmrażanie uszek lub surowych pierogów:

  • Nie rozmrażać.
  • Wrzucać bezpośrednio na wrzątek i gotować 2–3 minuty dłużej niż świeże.

Rozmrażanie wędlin:

  • W lodówce 4–6 godzin.
  • Można wykorzystać od razu do tostów lub jajecznicy bez pełnego rozmrażania.

Rozmrażanie upieczonego makowca:

  • W lodówce 6–8 godzin lub w temperaturze pokojowej 2–3 godziny.
  • Dla odświeżenia smaku można wstawić na 5–7 minut do piekarnika 120°C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości