Barszcz wigilijny na zakwasie (z gotowanych buraków)
Składniki na około 3 litry:
- 1,5 kg buraków gotowanych,
- 500–700 ml zakwasu buraczanego,
- marchew,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kwaśne jabłko,
- cebula,
- 4–5 ząbków czosnku,
- 4–5 suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe,
- 4–5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka majeranku (opcjonalnie zaparzonego),
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: 1–2 łyżki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka włożyć marchew, pietruszkę, seler, jabłko, cebulę, czosnek, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 2,5 litra zimnej wody. Gotować 40–45 minut na małym ogniu. Buraki gotowane pokroić i dodać do wywaru. Podgrzewać 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić.
Wlać zakwas buraczany i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie octem. Jeśli używamy majeranku, dodać tylko klarowny wywar po zaparzeniu.
Jak mrozić:
Całkowicie wystudzić, przelać do pojemników, po odmrożeniu tylko podgrzać, nie gotować.
Zupa grzybowa postna (bez nabiału)
Składniki na 3 litry:
- 100 g suszonych grzybów,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- cebula,
- marchew,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- łyżka masła,
- opakowanie łazanek.
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc. Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać grzyby pokrojone. Do garnka włożyć warzywa, grzyby z wodą z moczenia, bulion gorący i przyprawy. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Jak mrozić:
Wystudzić, przełożyć do pojemników, nie dodawać makaronu ani śmietany.
Kapusta z grzybami jako farsz do pierogów i krokietów
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć godzinę, następnie ugotować 20–25 minut. Kapustę posiekać i ugotować około 40 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Grzyby posiekać. Wszystko połączyć i doprawić pieprzem i sosem sojowym.
Jak mrozić:
Poporcjować po 300–400 g, włożyć do zamrażarki i przechowywać do 3 miesięcy.
Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka lub wody,
- szklanka mąki,
- szczypta soli,
- łyżka oleju.
Składniki na panierkę:
- jajko,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Usmażyć cienkie naleśniki. Nałożyć farsz i zwijać krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
Jak mrozić:
Ułożyć na tacy, tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażarki. Kiedy będą zamrożone, przełożyć do woreczków.
Odgrzewać w temperaturze 190°C przez 12–15 minut.
Dania wigilijne idealne do mrożenia
Będą nam potrzebne woreczki strunowe z etykietami naklejanymi, na których możemy pisać markerem, marker, papier do pieczenia, folia spożywcza, folia aluminowa, tacki lub pudełka do mrożenia krokietów.
Mrożenie barszczu:
- Całkowicie wystudzić po dodaniu zakwasu.
- Przelać do szczelnych pojemników plastikowych lub szklanych (płaskie pojemniki przyspieszają odmrażanie).
- Można także mrozić w butelkach plastikowych zostawiając minimum 2–3 cm wolnej przestrzeni.
- Przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
- Odmrażać powoli w lodówce lub w garnku z zimną wodą.
- Po rozmrożeniu tylko podgrzać – nie gotować, aby barszcz pozostał klarowny.
- Uszka przechowujemy osobno, najlepiej również mrożone "na surowo".
Mrożenie zupy grzybowej:
- Zupę całkowicie wystudzić.
- Przelać do pojemników z pokrywką lub do woreczków strunowych przeznaczonych do żywności.
- Mrozić wyłącznie wersję postną – bez śmietany i bez makaronu.
- Przechowywać w zamrażarce do 2–3 miesięcy.
- Odmrażać w lodówce lub w kąpieli wodnej.
- Po rozmrożeniu podgrzać i doprawić do smaku.
- Śmietanę lub makaron dodać dopiero po odgrzaniu (jeśli chcemy je użyć).
Mrożenie uszek lub surowych pierogów:
- Świeżo zlepione pierogi ułożyć na tacy posypanej mąką.
- Mrozić pojedynczo przez 2–3 godziny.
- Po całkowitym zamrożeniu przesypać do woreczków, usunąć powietrze i szczelnie zamknąć.
- Czas mrożenia: do 3 miesięcy bez utraty jakości.
Mrożenie pasztetu:
- Pasztet całkowicie wystudzić.
- Kroić w plastry lub porcje.
- Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię lub papier i włożyć do woreczka.
- Można mrozić również cały pasztet – po wystudzeniu zawinąć szczelnie w folię aluminiową, a potem w worek.
- Czas mrożenia: do 3 miesięcy przy zachowaniu najwyższej jakości.
Mrożenie wędlin:
- Kroić w plastry lub porcje.
- Oddzielić warstwami papieru do pieczenia (łatwo wyjąć potrzebną ilość).
- Włożyć do woreczka próżniowego lub zamykanego i dobrze odcisnąć powietrze.
- Czas mrożenia: 2 miesiące dla najwyższej jakości, maksymalnie 3 miesiące (po tym czasie wędliny zwykle zaczynają tracić walory zapachowe).
Mrożenie upieczonego makowca:
- Makowiec musi być całkowicie wystudzony.
- Najlepiej mrozić go w całości lub w dużych porcjach.
- Zawinąć bardzo szczelnie: folia spożywcza + dodatkowo worek lub folia aluminiowa.
- Jeżeli jest lukier lub polewa – lepiej mrozić bez nich i polać po rozmrożeniu.
- Czas mrożenia: do 3 miesięcy.
Rozmrażanie mrożonych dań na święta
Rozmrażanie pasztetu:
- Najlepiej w lodówce przez 8–12 godzin.
- Można lekko podgrzać w piekarniku 120°C przez 10 minut, by odświeżyć konsystencję.
Rozmrażanie uszek lub surowych pierogów:
- Nie rozmrażać.
- Wrzucać bezpośrednio na wrzątek i gotować 2–3 minuty dłużej niż świeże.
Rozmrażanie wędlin:
- W lodówce 4–6 godzin.
- Można wykorzystać od razu do tostów lub jajecznicy bez pełnego rozmrażania.
Rozmrażanie upieczonego makowca:
- W lodówce 6–8 godzin lub w temperaturze pokojowej 2–3 godziny.
- Dla odświeżenia smaku można wstawić na 5–7 minut do piekarnika 120°C.
Zobacz także:
- Szukasz chrupiącej, pozbawionej ości alternatywy dla wigilijnego karpia? Zrób faworki Magdy Gessler
- Tradycyjna zupa migdałowa na Wigilię. Przepis pochodzi z 1861 roku
- Ciasta na ostatnią chwilę. Przepisy na wigilijny makowiec, sernik królewski i piernik świąteczny
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: KubicaStone/GettyImages