Świąteczne przysmaki z ciasta francuskiego. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Ekspresowa choinka, świąteczne wieńce, wigilijne paszteciki oraz deska przekąsek - takie dania z ciasta francuskiego przygotowuje Szymon Czerwiński. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.

Świąteczna choinka z ciasta francuskiego z łososiem

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego XXL
  • 250 g kremowego serka
  • 200 g łososia wędzonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie najlepiej trzymać w lodówce aż do momentu użycia, żeby się nie ogrzało za bardzo. Jeden arkusz ciasta układamy na papierze do pieczenia, a następnie smarujemy go kremowym serkiem, tworząc trójkątny kształt przypominający choinkę. Na serek układamy plastry wędzonego łososia, a potem przykrywamy to drugim arkuszem ciasta. Następnie wycinamy trójkąt w kształcie choinki, pozostawiając dolną część, która będzie pełniła rolę "pnia", a resztę ciasta przeznaczamy na "gałęzie". Gałęzie formujemy w spiralki, zawijając ciasto wzdłuż krawędzi. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami. Gotową choinkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Smacznego!

Ekspresowe choinki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 4 opakowania ciasta francuskiego XXL (47 x 26 cm każde)
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 200 g maku w puszce mielonego do makowca
  • 4 żółtka + 1 łyżka mleka (do smarowania)
  • Dodatkowo:
  • Kolorowe świąteczne posypki cukrowe
  • 15 drewnianych długich patyczków (np. do szaszłyków)

Świąteczne wieńce z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego xxl
  • 1 szkłaka cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 jajka plus mleko do posmarowania
  • 50 g masła rozpuszczonego

Sposób przygotowania:

Wyłóż prostokątny brat ciasta, następnie za pomocą pędzla wysmaruj go z jednej strony masłem rozpuszczonym. Posyp ciasto wymieszanym z cukrem cynamonem. Następnie zawiń ciasto jak roladę, zaczynając od dużego boku. Natnij z góry, przecinając tym sposobem warstwy ciasta. Następnie zawiń ciasto jak warkocz i uformuj koło. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 200 stopni 25 - 30 minut.

Wieniec z pesto

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego xxl
  • 1 szklanka pesto bazyliowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 200 g sera tartego gouda
  • Pesto:
  • Duży Pęczek bazylii
  • Duży Pęczek pietruszki
  • 2 łyżki pestki dyni
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g twardego sera żółtego np. Parmezan
  • Sok z 1 cytryny
  • Sol morska i pieprz

Sposób przygotowania pesto:

Pestki z dyni zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić. Składniki: pęczek wybranego zioła, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

Sos Marinara

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 butelka pasta pomidorowa
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Świeża bazylia (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania sosu:

Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużej patelni lub garnku. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż zacznie pachnieć. Wlej pomidory z butelki (razem z sokiem) oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj, sól, pieprz, oregano i bazylię. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Gotuj sos na małym ogniu przez 20-30 minut, aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz, aby sos miał gładszą konsystencję, możesz go zmiksować blenderem ręcznym lub zwykłym blenderem.

Przygotowanie wieńców:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwiń oba arkusze ciasta francuskiego. Z każdego wytnij koło o średnicy około 25 cm. Połóż jedno koło na przygotowanej blasze i posmaruj równomiernie pesto, pozostawiając około 1 cm marginesu na brzegach. Przykryj drugim kołem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Na środku ciasta umieść szklankę do góry dnem, tworząc lekkie wgłębienie. Następnie, używając ostrego noża lub nożyka do pizzy, podziel ciasto na 16 równych części, zaczynając od krawędzi szklanki do zewnętrznego brzegu. Chwyć delikatnie dwa sąsiadujące paski ciasta i skręć je dwukrotnie w przeciwnych kierunkach, a następnie złącz końce, formując kształt litery "V". Powtórz z pozostałymi paskami, tworząc kształt wieńca.

Usuń szklankę, a całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor podczas pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż wieniec stanie się złocisty i puszysty. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie podawaj na ciepło, najlepiej z sosem marinara do maczania.

Wigilijne paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego XXL - 2 x 275 g
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 100 g grzybów suszonych namoczonych na noc
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka do posmarowania
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz,
  • Kminek w ziarnach
  • Czarnuszka

Sposób przygotowania:

Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc. Wody nie wylewamy, tylko przelewamy do innego naczynia. Odsączone grzyby drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę i na nagrzanej patelni razem z olejem przesmaż przez około 10 minut. Kapustę odsącz z soków i przesiekaj na desce. Następnie przełóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy wodę z grzybów oraz cebulę. Wleje również pół szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około godziny. Arkusze ciasta francuskiego wyjmij z lodówki. Następnie podziel na pół wzdłuż. Na środek wyłóż wystudzony farsz. Posmaruj brzegi kajakiem rozbełtanym. Zawiń ciasto i podziel na paszteciki. Każdy posmaruj jajkiem rozpętanym i posyp ziołami. Wstaw do nagrzanego piernika na 200 stopni, góra i dół. Piecz przez 25 minut.

Deska przekąsek świątecznych z ciasta francuskiego

Przekąskowe kwadraciki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 150g serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 200 g łosoś wędzony
  • 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania
  • Dekoracja:
  • Pęczek pietruszki
  • Żurawina konfitura

Sposób przygotowania:

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na małe kwadraty, około 4 x 4 cm. Ułóż je na blasze i posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 6-8 minut. Następnie wyjmij blachę, przykryj ciastka papierem do pieczenia, a na wierzch połóż drugą blachę, żeby lekko je spłaszczyć. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 minut, aż będą złociste. Po wystygnięciu przekrój każde ciastko na pół. Przygotuj krem, mieszając serek śmietankowy z majonezem czosnkowym. Pokrój łososia w małe kawałki, mniej więcej takiej wielkości, jak upieczone kwadraty ciasta. Teraz czas na składanie! Na dolną połowę ciastka nałóż trochę kremu, przykryj drugą połówką, dodaj kawałek łososia i znów połóż warstwę ciastka. Na wierzchu umieść rozetkę z kremu, udekoruj listkiem pietruszki i żurawiną.

Marchewki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 słoiczek ogórków konserwowych
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych
  • 600 g serek śmietankowy śniadaniowy
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Zółtko rozbełtane
  • sezam biały i czarny
  • 10 plasterków salami
  • 10 plasterków sera wędzonego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie pokój na paski o szerokości ok. 1 cm. Następnie nawiń na formy stożkowe. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować je olejem. Zawijamy, zaczynając od dołu rożka i idziemy ku górze. Gotowe marchewki posmaruj rozbełtanym żółtkiem i oprósz sezamem. Pieczemy 20 minut w temp 180 st, C. Wystudź marchewki i następnie wyjmij z nich formy. Do miski przełóż rozdrobnione jajka, pokrojone w drobną kostkę ogórki, pieczarki, przyprawy oraz serek. Całość dokładnie wymieszaj. Marchewki z ciasta francuskiego faszeruj. Udekoruj natką pietruszki oraz wędlinami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości