świąteczne przepisy

    świąteczne przepisy

    W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi?

    Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!

    Macie już przygotowane menu na tegoroczny wigilijny stół? W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Małecki ugotował między innymi barszcz na słodko i pokazał jak zrobić idealny piernik.

    Specjalistka od wypieków Lara Gessler wydała własną książkę kucharską "Słodki zielnik Lary", w której w niekonwencjonalny sposób podchodzi do wykorzystania ziół w cukiernictwie. Czy w okresie przedświątecznym znajomi zalewają ją potokiem pytań o najlepsze ciasta na Boże Narodzenie? O kuchennych patentach rozmawiała z nią dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował propozycje na świąteczne śniadanie. Na stole pojawiły się: pieczona szynka, suszone owoce w szynce, oszukane krokiety z barszczem i jajka zapiekane w bułkach. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?

    6 stycznia to dla katolików święto Trzech Króli, zaś dla wyznawców prawosławia - Wigilia świąt Bożego Narodzenia. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowały tradycyjne potrawy, które już wieczorem będą królowały na stołach blisko 600-tysięcznej społeczności prawosławnej żyjącej w Polsce. W menu znajdą się m.in. : pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, prawdziwa prawosławna kutia, śledzie z buraczkami a także karp.