Pieczona szynka
Składniki:
wędzonka z beczki lub szynka
1 cebula
3 łyżki masła
100 g suszonych borowików
Ciasto:
360 g mąki pszennej
180 g masła
1 łyżeczka soli
90 ml zimnej wody
1 jajko
Sos:
3 pomarańcze
3 goździki
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i sól. Nożem siekamy masło, starając się, aby połączyło się z mąką. Dodajemy wodę i zagniatamy całość w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 40 min.
Szynkę kroimy wzdłuż na połowę. Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy w czystej wodzie do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na maśle. Dodajemy ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Podduszamy przez 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na dwóch częściach układamy przekrojoną szynkę, a na wierzchu smarujemy pastą z grzybów. Na wierzch kładziemy pozostałe dwa kawałki ciasta. Wystające boki odcinamy i zlepiamy. Z odciętego ciasta można zrobić świąteczne dekoracje i przykleić na wierzch ciasta.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 25-30 min.
Suszone owoce w szynce
Składniki:
5 suszonych śliwek
5 daktyli bez pestek
10 plastrów szynki z tłuszczem
4 kromki wiejskiego chleba
10 wykałaczek
Przygotowanie:
Daktyle i śliwki owijamy w plasterki szynki i spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Na tej samej patelni podpiekamy chleb, aby był chrupiący. Owoce w szynce układamy na pieczywie. Możemy podawać z sosami.
Oszukane krokiety z barszczem
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
krakowska sucha
Przygotowanie:
Mieszamy składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na naleśnikach i zwijamy. Smażymy ponownie na patelni już zwinięte – zaczynając od złączenia. Podajemy z ciepłym barszczem.
Jajka zapiekane w bułkach
Składniki:
4 bułki
200 g polędwicy chłopskiej
4 łyżki ugotowanej fasoli
4 jajka
sól
pieprz
mak do posypania
Przygotowanie:
Bułki drążymy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wykładamy nimi bułki. Do środka bułek nakładamy po łyżce fasoli, wbijamy po jajku i wierzch posypujemy makiem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 10 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN