Kolacja wigilijna to przede wszystkim dania bez mięsa, ale w trakcie pierwszego i drugiego dnia świąt na stołach królują mięsne potrawy. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował kulinarne propozycje, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczne obiady.
Gniezno. Pierwsza stolica Polski. Minęło równo tysiąc lat od koronacji Bolesława Chrobrego, pierwszego króla Polski. Jak wyglądała jego codzienność? Czym żywił się pierwszy polski monarcha? I w końcu - jaki był powód jego śmierci?
Jak zrobić placki ziemniaczane z sałatą i jajkiem, płaskie chlebki ze szpinakiem, groszkiem i fetą, zielone pęczotto z kurczakiem, a także pistacjowe tiramisu?
Święty Mikołaj zamarzył sobie, by na jego wigilijnym stole pojawiły się najlepsze pierogi. Tylko które z nich można określić tym mianem? Azjatyckie? Polskie? A może inne światowe wariacje?