Malinianki
Składniki:
- Ciasto:
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- Kruszonka:
- 70 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g mąki pszennej lub krupczatki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem masła umieść w dzieży robota do wyrabiania. Wyrabiaj na wolnych obrotach około 4 minut.
Jeżeli pracujesz ręcznie, to rozpuść drożdże z cukrem w mleku, dodaj jajka i żółtka, wymieszaj. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż na wysypany mąka blat i wyrabiaj około 5-6 minut.
Zostaw ciasto na 2 minuty, aby odpoczęło.
Zacznij ponownie wyrabiać ciasto na średnich obrotach i dodawaj masło w czterech partiach aż ciasto wchłonie masło. Łącznie wyrabiaj jeszcze około 5 minut.
Gdy pracujesz ręcznie, za każdym razem rozpłaszcz ciasto i posmaruj je partią masła. Zagnieć do środka i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło.
Ciasto w misce przykryj czepkiem kąpielowym i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i dwoma nożami siekaj masło, aby połączyło się z mąką i cukrem. Pod koniec szybko zagnieć palcami. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części każdą po około 100 g. Uformuj kulki i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
- 700-800 g malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W tym czasie wymieszaj borówki z mąką ziemniaczaną.
Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na środek każdego ciasta nałóż maliny i zapleść nad nimi ciasto, dbając, żeby dobrze się skleiło.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrastania. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz około 14 minut.
Ciasto z polenty z nektarynkami
Składniki:
- 8 dojrzałych nektarynek
- 5 łyżek brązowego cukru
- sok z jednej cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- Ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g drobnej polenty
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml jogurtu naturalnego
- skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Nasmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Trzy nektarynki podzielić na ćwiartki i ułożyć na spodzie formy. Resztę pokroić na ósemki i przełożyć do naczynia do zapiekania. Nektarynki posypać cukrem i tymiankiem.
Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dalej ucierać i dodawać po jednym jajku. Do masy dodać polentę, tarte migdały, proszek do pieczenia, jogurt i skórkę z pomarańczy. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Razem z ciastem wstawić nektarynki.
Po upieczeniu odstawić ciasto na 10-15 minut, żeby przestygło. Nałożyć na ciasto talerz i obrócić tak, aby owoce znalazły się na górze. Dodatkowo na cieście ułożyć podpieczone osobno nektarynki.
Parowańce ze śliwkami
Składniki:
- Kluski:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 ml mleka
- 700 g mąki pszennej
- ok. 30 małych śliwek węgierek
- 100 g masła
- 2 łyżeczki kardamonu
- Sos:
- 500 g śliwek węgierek
- 2-4 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Śliwki naciąć tak, aby można je było rozłożyć i wyjąć pestkę. Masło wymieszać z kardamonem i nadziewać nim śliwki i złożyć je, żeby masło było w środku.
Ciasto podzielić na kęsy o wadze 80 g. Do środka włożyć po dwie śliwki i skleić tak, aby znalazły się w środku. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek do gotowania na parze, gotować kluski przez około 10 minut.
W tym czasie zagotować pokrojone w kostkę śliwki z cukrem i wodą przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Zagotować i podawać z ciepłymi kluskami.
Schab z brzoskwiniami i musztardą brzoskwiniową
Składniki:
- 2 kawałki schabu po około 250 g
- sól i pieprz
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 2 brzoskwinie
- 0,5 młodej kapusty
- Musztarda brzoskwiniowa:
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Schab przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z każdej strony, w połowie smażenia dodać na patelnię masło i rozmaryn i brzoskwinie Pokrojone na ósemki.
Schab odłożyć na kilka minut, aby doszedł. Na tej samej patelni podsmażyć poszatkowaną kapustę, aby była jeszcze lekko chrupiąca.
Brzoskwinie do sosu sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami podgrzać, aby składniki się połączyły. Zmiksować na gładki krem.
Schab pokroić na plastry, podać z kapustą i musztardą brzoskwiniową.
Zobacz także:
- Te orzechy stały się hitem na całym świecie. Oto cała prawda o pistacjach
- Pistacje – jakie mają wartości odżywcze? Sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni
- Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: alvarez/ Getty Images