Owoce końca lata na słodko i wytrawnie. Niezwykłe przepisy Piotra Kucharskiego

owoce
Owoce na słodko i wytrawnie. Przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: alvarez/ Getty Images
Owocowa uczta końca lata w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić malinianki, ciasto z polenty z nektarynkami, parowańce ze śliwkami oraz schab z brzoskwiniami i musztardą brzoskwiniową? Sprawdź wyjątkowe przepisy Piotra Kucharskiego.

Malinianki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • Kruszonka:
  • 70 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 120 g mąki pszennej lub krupczatki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem masła umieść w dzieży robota do wyrabiania. Wyrabiaj na wolnych obrotach około 4 minut.

Jeżeli pracujesz ręcznie, to rozpuść drożdże z cukrem w mleku, dodaj jajka i żółtka, wymieszaj. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż na wysypany mąka blat i wyrabiaj około 5-6 minut.

Zostaw ciasto na 2 minuty, aby odpoczęło.

Zacznij ponownie wyrabiać ciasto na średnich obrotach i dodawaj masło w czterech partiach aż ciasto wchłonie masło. Łącznie wyrabiaj jeszcze około 5 minut.

Gdy pracujesz ręcznie, za każdym razem rozpłaszcz ciasto i posmaruj je partią masła. Zagnieć do środka i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło.

Ciasto w misce przykryj czepkiem kąpielowym i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i dwoma nożami siekaj masło, aby połączyło się z mąką i cukrem. Pod koniec szybko zagnieć palcami. Wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.

Wyrośnięte ciasto podziel na 9 części każdą po około 100 g. Uformuj kulki i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.

  • 700-800 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W tym czasie wymieszaj borówki z mąką ziemniaczaną.

Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na środek każdego ciasta nałóż maliny i zapleść nad nimi ciasto, dbając, żeby dobrze się skleiło.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrastania. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz około 14 minut.

Ciasto z polenty z nektarynkami

Składniki:

  • 8 dojrzałych nektarynek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • Ciasto:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g drobnej polenty
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Nasmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Trzy nektarynki podzielić na ćwiartki i ułożyć na spodzie formy. Resztę pokroić na ósemki i przełożyć do naczynia do zapiekania. Nektarynki posypać cukrem i tymiankiem.

Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dalej ucierać i dodawać po jednym jajku. Do masy dodać polentę, tarte migdały, proszek do pieczenia, jogurt i skórkę z pomarańczy. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Razem z ciastem wstawić nektarynki.

Po upieczeniu odstawić ciasto na 10-15 minut, żeby przestygło. Nałożyć na ciasto talerz i obrócić tak, aby owoce znalazły się na górze. Dodatkowo na cieście ułożyć podpieczone osobno nektarynki.

Parowańce ze śliwkami

Składniki:

  • Kluski:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml mleka
  • 700 g mąki pszennej
  • ok. 30 małych śliwek węgierek
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • Sos:
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2-4 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Śliwki naciąć tak, aby można je było rozłożyć i wyjąć pestkę. Masło wymieszać z kardamonem i nadziewać nim śliwki i złożyć je, żeby masło było w środku.

Ciasto podzielić na kęsy o wadze 80 g. Do środka włożyć po dwie śliwki i skleić tak, aby znalazły się w środku. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek do gotowania na parze, gotować kluski przez około 10 minut.

W tym czasie zagotować pokrojone w kostkę śliwki z cukrem i wodą przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Zagotować i podawać z ciepłymi kluskami.

Schab z brzoskwiniami i musztardą brzoskwiniową

Składniki:

  • 2 kawałki schabu po około 250 g
  • sól i pieprz
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 2 brzoskwinie
  • 0,5 młodej kapusty
  • Musztarda brzoskwiniowa:
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Schab przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z każdej strony, w połowie smażenia dodać na patelnię masło i rozmaryn i brzoskwinie Pokrojone na ósemki.

Schab odłożyć na kilka minut, aby doszedł. Na tej samej patelni podsmażyć poszatkowaną kapustę, aby była jeszcze lekko chrupiąca.

Brzoskwinie do sosu sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami podgrzać, aby składniki się połączyły. Zmiksować na gładki krem.

Schab pokroić na plastry, podać z kapustą i musztardą brzoskwiniową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości