Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan

Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Pistacje to jeden z najciekawszych i najbardziej popularnych składników wykorzystywanych w kuchni. Doskonale nadają się nie tylko do ciast oraz deserów, ale też potraw mięsnych czy makaronów. Z okazji przypadającego Międzynarodowego Dnia Pistacji Grzegorz Zawierucha zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na dania z pistacjami.

Grzegorz Zawierucha przygotował makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym, sernik z pistacjami, kurczaka w sosie pistacjowym oraz pieczonego bakłażana z pistacjami.

Pistacje
Pistacje
Pistacje
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • 3/4 szklanki ricotty,
  • gałązka drobno posiekanej mięty,
  • szczypta soli.

Składniki na pesto pistacjowe:

  • 1/2 pęczka rukoli,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki pistacji łuskanych,
  • 1/4 szklanki oleju z pestek dyni,
  • oliwa z oliwek,
  • garść prażonych pistacji,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

W misce mieszamy ricottę, posiekaną miętę i sól. Odstawiamy. Rukolę i pietruszkę blanszujemy, żeby nie straciły koloru. Następnie zioła umieszczamy w blenderze wraz z parmezanem, pistacjami, solą, pieprzem i olejem z pestek dyni. Jeżeli będzie za gęsty można dodać odrobię oliwy. Makaron gotujemy wegług instrukcji na opakowaniu. Na patelni z dodatkiem oliwy umieszczamy makaron i dodajemy pesto. Chwilę mieszamy i podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy ricottą z miętą i prażonymi pokrojonymi pistacjami.

Sernik z pistacjami

Sernik z pistacjami
Sernik z pistacjami
Sernik z pistacjami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników,
  • 125 g masła,
  • 45 g zmielonych pistacji.

Składniki na masę serową:

  • 600 g serka śmietankowego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 200 ml crème fraîche,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki pasty z pistacji,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 100 g naturalnego serka homogenizowanego,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • garść prażonych pokrojonych pistacji.

Przygotowanie:

Herbatniki i pistacje miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy roztopione masło. Dobrze łączymy składniki i wykładamy masę na papier do pieczenia. Dobrze dociskamy i odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Za pomocą miksera ubijamy serek śmietankowy, pastę z pistacji i ekstrakt z wanilii. Powoli dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i żółtka. Po chwili dodajemy też crème fraîche i mąkę. Masa musi być jednolita.

Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie 30 minut w 150 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. Później robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i cukier puder. Cały czas mieszając dodajemy serek. Na końcu posiekane uprażone pistacje. Czekamy, aż masa wystygnie i polewamy ciasto.

Pieczony bakłażan z pistacjami

Pieczony bakłażan z pistacjami
Pieczony bakłażan z pistacjami
Pieczony bakłażan z pistacjami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 4 bakłażany,
  • 6 łyżek jogurtu greckiego,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • skórka i sok z cytryny,
  • szczypta chili w proszku,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • duża garść pistacji,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i kroimy w duże paski o szerokości 2 cm. W misce mieszamy bakłażany z oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. W połowie skrapiamy oliwą z oliwek. W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z rozgniecionym ząbkiem czosnku, papryczką chili, odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Rozkładamy bakłażana na talerzu. Smarujemy jogurtem i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy świeżo posiekaną miętą i pistacjami.

Kurczak w sosie pistacjowym

Kurczak w sosie pistacjowym
Kurczak w sosie pistacjowym
Kurczak w sosie pistacjowym
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • średniej wielkości kurczak,
  • 2 cebule,
  • średni pomidor,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 300 g pistacji,
  • litr wody,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz,
  • ryż basmati.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy mięso. Doprawiamy odrobiną pieprzu, solą i dodajemy posiekaną cebulę. Pokrojonego pomidora z dodatkiem koncentratu dorzucamy do kurczaka. Chwilę gotujemy. W międzyczasie prażymy pistacje i blendujemy na drobny pyłek. Do kurczaka dodajemy pyłek z pistacji i ostrą paprykę. Później zalewamy wodą i dobrze mieszamy. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Doprawiamy solą i wlewamy bulion. Gotujemy już bez przykrycia jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Serwujemy z ugotowanym ryżem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości