Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Pistacje to jeden z najciekawszych i najbardziej popularnych składników wykorzystywanych w kuchni. Doskonale nadają się nie tylko do ciast oraz deserów, ale też potraw mięsnych czy makaronów. Z okazji przypadającego Międzynarodowego Dnia Pistacji Grzegorz Zawierucha zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na dania z pistacjami.

Grzegorz Zawierucha przygotował makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym, sernik z pistacjami, kurczaka w sosie pistacjowym oraz pieczonego bakłażana z pistacjami.

Pistacje
Pistacje
Pistacje
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym

Składniki:

  • makaron spaghetti,
    • 3/4 szklanki ricotty,
      • gałązka drobno posiekanej mięty,
        • szczypta soli.

          Składniki na pesto pistacjowe:

          • 1/2 pęczka rukoli,
            • 1/2 pęczka pietruszki,
              • 1/4 szklanki startego parmezanu,
                • 1/2 szklanki pistacji łuskanych,
                  • 1/4 szklanki oleju z pestek dyni,
                    • oliwa z oliwek,
                      • garść prażonych pistacji,
                        • sól i pieprz.

                          Przygotowanie:

                          W misce mieszamy ricottę, posiekaną miętę i sól. Odstawiamy. Rukolę i pietruszkę blanszujemy, żeby nie straciły koloru. Następnie zioła umieszczamy w blenderze wraz z parmezanem, pistacjami, solą, pieprzem i olejem z pestek dyni. Jeżeli będzie za gęsty można dodać odrobię oliwy. Makaron gotujemy wegług instrukcji na opakowaniu. Na patelni z dodatkiem oliwy umieszczamy makaron i dodajemy pesto. Chwilę mieszamy i podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy ricottą z miętą i prażonymi pokrojonymi pistacjami.

                          Sernik z pistacjami

                          Sernik z pistacjami
                          Sernik z pistacjami
                          Sernik z pistacjami
                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                          Składniki na spód:

                          • 250 g herbatników,
                            • 125 g masła,
                              • 45 g zmielonych pistacji.

                                Składniki na masę serową:

                                • 600 g serka śmietankowego,
                                  • 150 g cukru pudru,
                                    • 3 jajka,
                                      • 2 żółtka,
                                        • 200 ml crème fraîche,
                                          • 3 łyżki mąki pszennej,
                                            • 2 łyżki pasty z pistacji,
                                              • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

                                                Składniki na polewę:

                                                • 100 g naturalnego serka homogenizowanego,
                                                  • 100 g masła,
                                                    • 50 g cukru pudru,
                                                      • garść prażonych pokrojonych pistacji.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Herbatniki i pistacje miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy roztopione masło. Dobrze łączymy składniki i wykładamy masę na papier do pieczenia. Dobrze dociskamy i odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Za pomocą miksera ubijamy serek śmietankowy, pastę z pistacji i ekstrakt z wanilii. Powoli dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i żółtka. Po chwili dodajemy też crème fraîche i mąkę. Masa musi być jednolita.

                                                        Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie 30 minut w 150 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. Później robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i cukier puder. Cały czas mieszając dodajemy serek. Na końcu posiekane uprażone pistacje. Czekamy, aż masa wystygnie i polewamy ciasto.

                                                        Pieczony bakłażan z pistacjami

                                                        Pieczony bakłażan z pistacjami
                                                        Pieczony bakłażan z pistacjami
                                                        Pieczony bakłażan z pistacjami
                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                        Składniki:

                                                        • 4 bakłażany,
                                                          • 6 łyżek jogurtu greckiego,
                                                            • ząbek czosnku,
                                                              • oliwa z oliwek,
                                                                • skórka i sok z cytryny,
                                                                  • szczypta chili w proszku,
                                                                    • 1/2 pęczka mięty,
                                                                      • duża garść pistacji,
                                                                        • sól i pieprz.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Bakłażany myjemy i kroimy w duże paski o szerokości 2 cm. W misce mieszamy bakłażany z oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. W połowie skrapiamy oliwą z oliwek. W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z rozgniecionym ząbkiem czosnku, papryczką chili, odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Rozkładamy bakłażana na talerzu. Smarujemy jogurtem i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy świeżo posiekaną miętą i pistacjami.

                                                                          Kurczak w sosie pistacjowym

                                                                          Kurczak w sosie pistacjowym
                                                                          Kurczak w sosie pistacjowym
                                                                          Kurczak w sosie pistacjowym
                                                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                          Składniki:

                                                                          • średniej wielkości kurczak,
                                                                            • 2 cebule,
                                                                              • średni pomidor,
                                                                                • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                                                                                  • 300 g pistacji,
                                                                                    • litr wody,
                                                                                      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                                                                                        • 300 ml bulionu warzywnego,
                                                                                          • 50 ml oleju rzepakowego,
                                                                                            • sól i pieprz,
                                                                                              • ryż basmati.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy mięso. Doprawiamy odrobiną pieprzu, solą i dodajemy posiekaną cebulę. Pokrojonego pomidora z dodatkiem koncentratu dorzucamy do kurczaka. Chwilę gotujemy. W międzyczasie prażymy pistacje i blendujemy na drobny pyłek. Do kurczaka dodajemy pyłek z pistacji i ostrą paprykę. Później zalewamy wodą i dobrze mieszamy. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Doprawiamy solą i wlewamy bulion. Gotujemy już bez przykrycia jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Serwujemy z ugotowanym ryżem.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana