Grzegorz Zawierucha przygotował makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym, sernik z pistacjami, kurczaka w sosie pistacjowym oraz pieczonego bakłażana z pistacjami.
Makaron z miętą, ricottą i pesto pistacjowym
Składniki:
- makaron spaghetti,
- 3/4 szklanki ricotty,
- gałązka drobno posiekanej mięty,
- szczypta soli.
Składniki na pesto pistacjowe:
- 1/2 pęczka rukoli,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 1/4 szklanki startego parmezanu,
- 1/2 szklanki pistacji łuskanych,
- 1/4 szklanki oleju z pestek dyni,
- oliwa z oliwek,
- garść prażonych pistacji,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
W misce mieszamy ricottę, posiekaną miętę i sól. Odstawiamy. Rukolę i pietruszkę blanszujemy, żeby nie straciły koloru. Następnie zioła umieszczamy w blenderze wraz z parmezanem, pistacjami, solą, pieprzem i olejem z pestek dyni. Jeżeli będzie za gęsty można dodać odrobię oliwy. Makaron gotujemy wegług instrukcji na opakowaniu. Na patelni z dodatkiem oliwy umieszczamy makaron i dodajemy pesto. Chwilę mieszamy i podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy ricottą z miętą i prażonymi pokrojonymi pistacjami.
Sernik z pistacjami
Składniki na spód:
- 250 g herbatników,
- 125 g masła,
- 45 g zmielonych pistacji.
Składniki na masę serową:
- 600 g serka śmietankowego,
- 150 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 2 żółtka,
- 200 ml crème fraîche,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki pasty z pistacji,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę:
- 100 g naturalnego serka homogenizowanego,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- garść prażonych pokrojonych pistacji.
Przygotowanie:
Herbatniki i pistacje miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy roztopione masło. Dobrze łączymy składniki i wykładamy masę na papier do pieczenia. Dobrze dociskamy i odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Za pomocą miksera ubijamy serek śmietankowy, pastę z pistacji i ekstrakt z wanilii. Powoli dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i żółtka. Po chwili dodajemy też crème fraîche i mąkę. Masa musi być jednolita.
Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie 30 minut w 150 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. Później robimy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i cukier puder. Cały czas mieszając dodajemy serek. Na końcu posiekane uprażone pistacje. Czekamy, aż masa wystygnie i polewamy ciasto.
Pieczony bakłażan z pistacjami
Składniki:
- 4 bakłażany,
- 6 łyżek jogurtu greckiego,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- skórka i sok z cytryny,
- szczypta chili w proszku,
- 1/2 pęczka mięty,
- duża garść pistacji,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w duże paski o szerokości 2 cm. W misce mieszamy bakłażany z oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. W połowie skrapiamy oliwą z oliwek. W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z rozgniecionym ząbkiem czosnku, papryczką chili, odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Rozkładamy bakłażana na talerzu. Smarujemy jogurtem i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy świeżo posiekaną miętą i pistacjami.
Kurczak w sosie pistacjowym
Składniki:
- średniej wielkości kurczak,
- 2 cebule,
- średni pomidor,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 300 g pistacji,
- litr wody,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- ryż basmati.
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy mięso. Doprawiamy odrobiną pieprzu, solą i dodajemy posiekaną cebulę. Pokrojonego pomidora z dodatkiem koncentratu dorzucamy do kurczaka. Chwilę gotujemy. W międzyczasie prażymy pistacje i blendujemy na drobny pyłek. Do kurczaka dodajemy pyłek z pistacji i ostrą paprykę. Później zalewamy wodą i dobrze mieszamy. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Doprawiamy solą i wlewamy bulion. Gotujemy już bez przykrycia jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstnieje. Serwujemy z ugotowanym ryżem.
Zobacz także:
- Pistacje – jakie mają wartości odżywcze? Sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni
- Lubisz pistacje? Wypróbuj pistacjanki z lukrem limonkowym z przepisu sióstr Pszczółek
- Co się gotuje u Laury i Karola ze Ślubu od Pierwszego Wejrzenia? Sprawdź, co upichcili w kuchni Dzień Dobry TVN
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News