Torcik ziemniaczany z palonym masłem i tymiankiem z przepisu Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News
Jak przyrządzić torcik ziemniaczany z palonym masłem i tymiankiem? W kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje to Sebastian Olma. Sprawdź wyjątkowy przepis.

Torcik ziemniaczany z palonym masłem i tymiankiem

Składniki:

  • 15 dużych ziemniaków
    • 200 g masła
      • 5 ząbków czosnku
        • pęczek tymianku
          • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

            Dodatkowo:

            • kwaśna śmietana 18%
              • opakowanie sałaty młodej rzymskiej
                • opakowanie kawioru z łososia

                  Sposób przyrządzenia:

                  Ziemniaki obierz i potnij cienko na mandolinie i odłóż.

                  W rondelku rozpuść masło razem z ząbkami czosnku i tymianku. Powoli podgrzewaj rondelek, aż masło stanie się złoto brązowe, dodaj sól, świeżo mielony pieprz i odłóż na bok.

                  Spod tortownicy lub naczynia na tartę wysmaruj masłem. Zacznij dokładnie układać plastry ziemniaków warstwa po warstwie, jeden po drugim, smarując masłem co jedno piętro. Po ułożeniu wszystkich warstw przełóż formę z ziemniakami do piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 175 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i sprawdź, czy są miękkie. Poczekaj aż trochę ostygną a następnie wyjmij z formy i pokrój na równe kawałki.

                  Ziemniaki możesz podawać z kwaśną śmietaną, sałatami i kawiorem z pstrąga lub łososia.

                  Zobacz także:

                  Źródło: Sebastian Olma

                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana