Torcik ziemniaczany z palonym masłem i tymiankiem
Składniki:
- 15 dużych ziemniaków
- 200 g masła
- 5 ząbków czosnku
- pęczek tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana 18%
- opakowanie sałaty młodej rzymskiej
- opakowanie kawioru z łososia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obierz i potnij cienko na mandolinie i odłóż.
W rondelku rozpuść masło razem z ząbkami czosnku i tymianku. Powoli podgrzewaj rondelek, aż masło stanie się złoto brązowe, dodaj sól, świeżo mielony pieprz i odłóż na bok.
Spod tortownicy lub naczynia na tartę wysmaruj masłem. Zacznij dokładnie układać plastry ziemniaków warstwa po warstwie, jeden po drugim, smarując masłem co jedno piętro. Po ułożeniu wszystkich warstw przełóż formę z ziemniakami do piekarnika i piecz około 45 minut w temp. 175 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i sprawdź, czy są miękkie. Poczekaj aż trochę ostygną a następnie wyjmij z formy i pokrój na równe kawałki.
Ziemniaki możesz podawać z kwaśną śmietaną, sałatami i kawiorem z pstrąga lub łososia.
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać
- Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdzony przepisy Patrycji Sołtysik
- Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News