Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdzony przepisy Patrycji Sołtysik

Kuchnia pełna wspomnień Sołtysików
Źródło: Dzień Dobry TVN
Patrycja Sołtysik w kuchni Dzień Dobry TVN zdradziła sekret na pyszne ziemniaczki babci Irenki, czyli ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdź jej przepis na to pyszne danie. 

Ziemniaczane talarki zapiekane zapiekane z kminkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
    • 2 łyżki kminku,
      • 100 g masła,
        • sól.

          Sposób przygotowania ziemniaczanych talarków

          Ziemniaków nie obieramy i gotujemy przez 10min. odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i równomiernie oblewamy ziemniaki. Obsypujemy kminkiem oraz solą. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20 minutach za pomocą drewnianej łyżki przemieszać delikatnie ziemniaczki i ewentualnie dosypać/rozprowadzić kminek po talarkach, gdzie go nie ma.

          Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:

          Zobacz także:

          Autor: Teofila Siewko

          Źródło: Patrycja i Andrzej Sołtysik

          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana