Ziemniaczane talarki zapiekane zapiekane z kminkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki kminku,
- 100 g masła,
- sól.
Sposób przygotowania ziemniaczanych talarków
Ziemniaków nie obieramy i gotujemy przez 10min. odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i równomiernie oblewamy ziemniaki. Obsypujemy kminkiem oraz solą. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po 20 minutach za pomocą drewnianej łyżki przemieszać delikatnie ziemniaczki i ewentualnie dosypać/rozprowadzić kminek po talarkach, gdzie go nie ma.
Poznaj też pozostałe przepisy Sołtysików:
- Pasta sardynkowa z przepisu Patrycji i Andrzeja Sołtysików
- Przepisy na sałatkę Panzanella i zupę pieczarkową i przepis na dwie wersje tiramisu według Sołtysików
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana – jak skomponować smaczne i wartościowe danie z dodatkiem warzyw i mięsa?
- Gratin czyli zapiekanka francuska. Poznaj najlepszy przepis
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patrycja i Andrzej Sołtysik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: