Zapiekanka ziemniaczana – jak skomponować smaczne i wartościowe danie z dodatkiem warzyw i mięsa?

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Źródło: David Gaboriaud/Getty Images
Nie tylko odchudzanie w życiu się liczy, czasem możesz pozwolić sobie na przyjemność i kilka drobnych grzeszków. Podobno najbardziej grzeszna jest czekolada, ale co z daniem głównym? Tu w roli tytułowej przedstawiamy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami.

Wykorzystywanie w kuchni szerokiego spektrum możliwości, jakie daje nam natura, nie jest łatwe. Szczególnie problematyczne jest to w tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie naszą specjalnością są potrawy mięsne, mączne i wszelkiego rodzaju kapusty. Stało się problemem tym większym, odkąd triumfy na świecie święci kuchnia fit i wegańska - obie kuchnie oczywiście są bardzo zdrowe (polecamy spróbować zapiekanki ziemniaczanej wegetariańskiej z pieczarkami lub z sosem beszamelowym). My jednak proponujemy również odrobinę eklektyzmu kuchennego - dobrze jest ugotować od czasu do czasu coś innego. 

Jako pyszną odmianę przedstawiamy zapiekankę z mięsem i warzywami!

Skrobia dla pracy mózgu? Jest! Witaminy dla oczu i całej reszty? Są! Mięso (głównie dla przyjemności i trochę dla białka)? Jest, a jakże! Zatem do roboty!

Jakie warzywa? Zastanówmy się, które warzywa są najbardziej wartościowe i najlepiej komponują się z ziemniakami i mięsem. Dla fanów kuchni włoskiej polecamy pomidory . Wprawdzie przy obecności ziemniaków kolejna dawka potasu wydaje się niepotrzebna, ale pomidory to również witamina C oraz likopen, jeden z popularniejszych przeciwutleniaczy. Do tego doskonale nadają się jako składnik zagęszczający i zlepiający całą zapiekankę ziemniaczaną.

Doskonałym wyborem będą również wszelkiego rodzaju kabaczki i inne dyniowate, które - ze względu zarówno na smak, jak i konsystencję - stanowią doskonałą jedność z ziemniakami i mięsem. Kolejnym strzałem w dziesiątkę są wszelkie odmiany i kolory papryki, która nie tylko urozmaici wygląd potrawy, ale również dostarczy nam ogromnych ilości witaminy C oraz innych minerałów ważnych dla zdrowia. Dla urozmaicenia zapiekanki ziemniaczanej z mięsem polecamy również dodać brokuły, wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe (fasola, soczewica) oraz kukurydzę lub pieczarki.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Jakie mięso? Jednymi z najpopularniejszych wersji są zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym . Doskonale sprawdzi się tu mięso wieprzowe, znacznie delikatniejsze i zdrowsze od wołowego. Zwolennikom kuchni polskiej polecamy spróbować zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą . Polska kiełbasa, jak wiadomo z wszechobecnych ostatnio reklam, jest na całym świecie najlepsza, dlaczego by więc nie wykorzystać jej w zapiekance? Dla fanów większych kawałków mięsa dobrą opcją może być też zapiekanka ziemniaczana z boczkiem . W tym przypadku jednak uprzedzamy przed bardzo wysokim poziomem szkodliwego tłuszczu w potrawie.

Z czym to się je? Naszą dzisiejszą propozycją jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami. Mięso proponujemy wieprzowe, jako złoty środek pomiędzy zdrowiem a smakiem. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to świetnym rozwiązaniem będzie przecier pomidorowy, cukinia i kukurydza. Gotowi? Zaczynamy!

Zapiekanka ziemniaczana – z mięsem mielonym i warzywami - krok po kroku

Składniki na zapiekankę:

  • pół litra przecieru pomidorowego,
    • 1 kg ziemniaków,
      • 1 mała cukinia,
        • 1 puszka kukurydzy (nie trzeba wykorzystywać całej),
          • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
            • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
              • oliwa z oliwek,
                • 30 dkg startego sera (opcjonalnie).

                  Składniki na sos beszamelowy (opcjonalnie):

                  • 1 litr mleka (proporcje można zmniejszać w stosunku 1:1 jeśli chcemy, aby sosu było mniej),
                    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                      • 5-6 łyżek mąki pszennej,
                        • sól, pieprz, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej.

                          Weź głęboką brytfannę i do roboty!

                          • Krok 1. Mięso mielone podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj do mięsa przecier pomidorowy i duś około 10 minut pod przykryciem.
                            • Krok 2. Ugotuj ziemniaki (na lekko twarde). Połowę ziemniaków ułóż na spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Ziemniaki możesz pokroić w talarki.
                              • Krok 3. Na ziemniaki wylej mięso z sosem pomidorowym i następnie przykryj je pokrojoną w kostkę cukinią i kukurydzą. Dodaj na wierzch resztę ziemniaków.
                                • Krok 4. Przygotuj sos beszamelowy (jeśli zdecydowałeś się go dodać). Podsmaż na oliwie mąkę aż do zarumienienia. Następnie dolej mleko i cały czas energicznie mieszaj. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy. Gdy tylko sos zgęstnieje i będzie gorący, zdejmij go z ognia.
                                  • Krok 5. Gotową zapiekankę zalej obficie sosem beszamelowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać trochę startego sera. Następnie piecz pod przykryciem przez około 40 minut w 200 stopniach.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                    Źródło zdjęcia głównego: David Gaboriaud

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości