Sałatka z tofu – przepisy krok po kroku
Warto wiedzieć, że tofu to inaczej dofu lub doufu, czyli rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Tofu już od wieków doceniane jest na terenie Chin i Japonii.
Sałatka z tofu może być bardzo zdrowym i pożywnym daniem, które wzbogaci Twoją dietę o liczne witaminy i składniki odżywcze. Tofu wyróżnia się wysokim stopniem zawartości białka sojowego i wapnia. Bogate jest także w wiele innych soli mineralnych i witamin, takich jak: żelazo, fosfor, potas, a także witaminy z grupy B i E. Co ciekawe, zawiera też fitoestrogeny, które z powodzeniem naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych, czyli estrogenów. Dzięki temu tofu może na przykład łagodzić objawy menopauzy, a także hamować rozwój niektórych nowotworów, takich jak np. rak piersi.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Wyjątkowość tofu przejawia się m.in. tym, że nie ma ono w zasadzie własnego smaku, zamiast tego przejmuje smak innych składników, które do niego dodamy. Dlatego łatwo można wkomponować je w niemal każde danie. Tofu będzie na przykład świetnie łączyło się z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, orzechami, awokado i innymi składnikami, sprawdź, z jakimi!
Sałatka z wędzonym tofu - krok po kroku:
Składniki (na dwie porcje):
- opakowanie wędzonego tofu dobrej jakości,
- łyżka oleju,
- 30 g orzechów włoskich,
- 150 g świeżego ogórka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulki dymki,
- 90 g sałaty roszponki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki soku z pomarańczy,
- sól i pieprz – według uznania.
Przygotowanie:
Olej rozgrzej na patelni, tofu pokrój w kostkę i smaż przez około 3 minuty, aż delikatnie się zarumieni. Ogórka pokrój w drobną kostkę, a orzechy włoskie na stosunkowo duże kawałki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszaj, dodając trochę soli i pieprzu. Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej roszponkę, posiekany ogórek i orzechy włoskie. Dodaj szczypiorek, dymkę i podsmażone tofu. Całość zalej dressingiem, delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, tak by składniki się połączyły, a smaki zmieszały. Twoja sałatka jest już gotowa – najsmaczniejsza będzie, jeśli podasz ją z podpieczoną bagietką.
Sałatka z tofu i awokado (sałatka z tofu naturalnym) - krok po kroku
Składniki (na dwie porcje):
- awokado,
- 2 garście świeżych liści rukoli,
- 100 g wędzonego tofu,
- garść winogron,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka miodu,
- czarny sezam,
- sól i pieprz – według uznania
Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania liści rukoli – umyj je i osusz, a następnie rozłóż na talerzu. Tofu pokrój w wymiarową kostkę średniej wielkości. Pozbądź się pestek z winogron i pokrój je na połówki. Awokado także pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na sałacie i zalej sosem przygotowanym z miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Całość posyp jeszcze czarnym sezamem. Smacznego!
Sałatka z tofu i rukolą - krok po kroku
Składniki (na jedną porcję):
- 1/2 kostki tofu dobrej jakości,
- łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia),
- około 130 g warzyw, czyli: garść rukoli, 1/2 pomidora, kilka zielonych oliwek,
- sól,
- sos sałatkowy, najlepiej winegret, przygotowany z dwóch łyżeczek oleju lnianego, 2 łyżeczek octu jabłkowego i szczypty soli.
Przygotowanie:
Tofu pokrój w drobne plasterki (z połowy kostki powinno wyjść około 8 kawałków), posól i podsmaż, aż zarumieni się delikatnie po każdej ze stron. Pokrój pomidora i oliwki na połówki i ułóż na talerzu wraz z rukolą – całość delikatnie posól i polej sosem winegret. Na sam wierz sałatki połóż plastry tofu, a na nich umieść jeszcze kilka liści rukoli. Smacznego!
Sałatka z tofu i suszonymi pomidorami - krok po kroku
Składniki (na dwie porcje):
- 300 g pomidorków koktajlowych, najlepiej mieszanki żółtych i czerwonych,
- 200 g tofu,
- 2 garście słonecznika i pestek dyni,
- garść liści rukoli,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- sól ziołowa,
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pomidorków – umyj je, osusz, przekrój na połówki i wrzuć do miski. Tofu pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów. Następnie wrzuć tam garść rukoli i łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna dyni i słonecznika delikatnie upraż na suchej patelni, a następnie dodaj do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną sałatkę skrop jeszcze dodatkowo olejem sezamowym oraz dopraw wedle uznania solą ziołową. Raz jeszcze wymieszaj. Sałatka jest już gotowa do podania. Smacznego!
Zobacz także:
- Przepisy na zdrowe i sycące sałatki
- Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN