warzywa

    Szukasz dań, które sprawdzą się na domowej imprezie? Polecamy tortille z kurczakiem, sosem majonezowym i warzywami z przepisu Sebastiana Olmy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swoje pomysły na jesienny obiad. Sprawdź jego przepis na kurczaka w kolorowych warzywach, który zachwyci każdego. To dobry pomysł na wystawny obiad dla przyjaciół i rodziny.

    Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?

    W kuchni Dzień Dobry TVN króluje kasza manna. To produkt, którego za rzadko używamy w naszych potrawach. Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić pyszne wytrawne placuszki z kaszy manny z dipem warzywnym. Sprawdź jego przepis

    W kuchni Dzień Dobry TVN królują warzywa, które usprawniają pracę wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować szybką i efektowną przekąskę - pierożki z warzywami zawijane w papier ryżowy. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.

    Sezon na pyszne cukinie nadal trwa, dlatego śpieszymy ze świetnym przepisem. Tym razem polecamy plasterki cukinii smażone w panierce. Sprawdź banalnie prosty przepis krok po kroku.

    Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin. Odpowiadają za poprawną pracę całego organizmu. Nie zawsze jednak możemy jeść każdą część jadalnej rośliny - niektóre z nich mogą być szkodliwe, jak np. pędy ziemniaka czy liście pomidora. Dowiedz się, których należy unikać.

    Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.

    Jaka jest zalecana porcja dzienna?

    Przygotowując zimowe zapasy, należy przede wszystkim kierować się umiarem - radzi Jagna Niedzielska.

    Ich nieprzeciętny smak doceniają wszyscy miłośnicy zdrowych sałatek, kremowych zup i kanapek. Pomidory idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza jeśli tuż po zakupie czy zerwaniu z krzaka są wyjątkowo soczyste, miękkie i rumiane. Co zrobić w sytuacji, gdy nie są dostatecznie dojrzałe?

    Agnieszka Woźniak-Starak posadziła warzywa na terenie mazurskiej posiadłości. Teraz zaprezentowała w mediach społecznościowych swoje plony. Zielony ogród jest pełen ogórków, ziół i kwiatów. - Jest tego tyle, że rozważam otwarcie jakiegoś lokalnego straganu - napisała.

    Naturalne piękno da się podkreślić na wiele sposobów, także za pomocą zawartości lodówki.

    Za rekordzistę zestawienia trzeba zapłacić 2,33 zł/kg więcej niż przed rokiem.

    Musy owocowe w tubce to rozwiązanie, które już od jakiegoś czasu znane jest rodzicom niemowląt, warto jednak pamiętać, że nie tylko wygoda, ale przede wszystkim skład powinien wpływać na nasz wybór.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować swoje pyszne dania z wykorzystaniem sera lazur. Sprawdź jego przepisy na bułą i lazurową spółę, warzywa i grzanki z kremem z sera lazur, zapiekankę z serem lazur z karczochami, szpinakiem i kurkami, frittatę z serem lazur i kalafiorem, a także zupę z kalarepy z serem lazur i młodymi ziemniakami. 

    Dziecko jedzące warzywa to marzenie każdego rodzica.

    Szparagi to warzywo coraz chętniej kupowane przez Polaków. Sezon na nie trwa tylko dwa miesiące: w maju i czerwcu. Aromatyczne, zielone i białe warzywa, z których można przygotować wykwintne dania, to idealny opis szparagów. Ile obecnie kosztują? 

    Ile czasu potrzebujemy na wyprodukowanie roztworu? Jaką funkcję pełni tzw. matka octowa?

    Uprawa ogórków we własnym zakresie to coraz popularniejszy sposób na zapewnienie sobie i najbliższym warzyw najwyższej jakości. Wbrew pozorom uprawa ogórków wcale nie jest skomplikowana i czasochłonna.

    Nakłonienie malucha do spożywania warzyw to niełatwe zdanie. Nie jest jednak niemożliwe. To, że nie tylko landrynki mogą przyciągać pięknym kolorem, w cyklu Dzień Dobry TVN "(Od)wagi dzieciaki" udowodniła Julia Malejczyk, edukatorka kulinarna. Poznaj jej przepis na tęczową sałatkę.

    Wiele warzyw, które kiedyś bardzo często gościły w polskiej kuchni, nagle przestaje się w niej pojawiać. Niektóre z nich po pewnym czasie znów wracają do łask. Właśnie tak jest z pasternakiem zwyczajnym.

    Z problemami kadrowymi borykają się sadownicy i rolnicy. Podkreślają, że od wybuchu wojny w Ukrainie brakuje rąk do pracy. Niestety zwiastuje to także podwyżki w sklepach oraz na targach.

    Antraknoza to choroba, która sieje prawdziwe spustoszenie wśród roślin uprawnych. Jej rozwojowi sprzyja stale utrzymująca się wysoka wilgotność oraz wysoka temperatura powietrza. Zwalczanie antraknozy nie należy do łatwych i często nie udaje się uratować zainfekowanych roślin, szczególnie jeśli objawy pojawienia się grzyba wywołującego chorobę zostaną zauważone zbyt późno. Jak rozpoznać antraknozę? Jakie gatunki roślin atakuje choroba?

    Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.

    Choroby cebuli zwykle mają swoje źródło w skażonej glebie. Powodują je grzyby, które doprowadzają do gnicia i pleśnienia cebuli.

    Uprawa ogórków nie wymaga dużych umiejętności, jeśli tylko dostarczymy im próchniczej gleby, dostępu do słońca i będziemy pamiętali o regularnym podlewaniu, powinny dobrze rosnąć i wydać obfity plon. Kiedy sadzić ogórki do gruntu? Kalendarz upraw rozpoczyna się od połowy maja, siew ogórków możemy przeprowadzać do połowy czerwca. Ogórki możemy uprawiać także z rozsady – w szklarni lub inspekcie należy wysiewać warzywo pod koniec marca lub w kwietniu.

    Jak założyć własny ogródek warzywny od podstaw? Co warto wiedzieć i zrobić przed jego przygotowaniem. Sprawdź, jak rozplanować grządki i wybrać proste w uprawie warzywa.

    Liczba badań wskazujących na szkodliwość produktów odzwierzęcych sprawia, że coraz więcej osób wybiera produkty roślinne. Wbrew wielu opiniom takie produkty również mogą zawierać duże ilości białka o bogatym aminogramie, warto jednak dowiedzieć się, które źródła białka roślinnego są najlepsze.

    Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu? Sprawdź przepis.