Warzywa i przyprawy to nie tylko podstawa wielu dań, ale także doskonała baza dla domowych maseczek na twarz. Po które produkty warto sięgnąć? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Justyna Gałat, kosmetolog.
Kiełki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Te wyjątkowe rośliny hodować można jesienią we własnym domu. Warto to robić, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. O szczegółach w Dzień Dobry TVN opowiedziała ogrodniczka Joanna Legutko.
Najczęściej w sklepach warzywnych wybieramy te same, dobrze nam znane produkty. Warto jednak czasami sięgnąć po coś nowego, na przykład karczochy. Jak jeść tę roślinę? Co w łatwy sposób można przygotować z karczocha?
Wrzesień to ostatni dzwonek na wysiewanie warzyw i roślin o krótkim okresie wzrostu i rozwoju. Co możemy wysiać teraz, aby jeszcze przed zimą zebrać plony? Jak się do tego przygotować?
Kapusta od wieków nazywa jest "królową warzyw", a jej drogocenny wpływ na nasze zdrowie doceniany jest od pokoleń. O tym, jakie prozdrowotne właściwości ma kapusta, porozmawialiśmy z lokalną zielarką i rolniczką Agnieszką Wróbel, rolniczką Anna Chmielewicz, Pawłem Marwitzem, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu oraz dietetyczką kliniczną Wandą Baltazą.
Zapiekanki to potrawy, które zwykle można przygotować łatwo i szybko, dlatego idealnie nadają się zarówno na obiad czy kolację każdego dnia. Jeśli nie chcesz zbyt wiele czasu spędzać w kuchni, wypróbuj przepisy na zapiekanki.
W Dzień Dobry TVN Łukasz Skop pokazał jak zrobić ogród warzywny w skrzyniach np. na balkonie. Podkreślił, że nie jest jeszcze za późno i przy znajomości kilku zasad można cieszyć się plonami przez całe lato. Co musimy wiedzieć?
Soczewica ma dużo wartości odżywczych. To warzywo bogate w białko. Dlatego soczewica tak chętnie jest wykorzystywana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?
Wiele osób odmawia sobie spożywania ziemniaków w obawie przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Wyniki badań przeprowadzonych przez duńskich i australijskich naukowców zmieniają sposób postrzegania popularnego składnika diety.