- Minimalne ryzyko pestycydów: Raport EWG na 2025 rok wskazuje produkty z tzw. "Czystej Piętnastki", które zawierają najmniej pozostałości chemicznych, dzięki czemu można je kupować bez obaw o zdrowie.
- Wpływ pestycydów na zdrowie: Nawet śladowe ilości chemikaliów w żywności mogą zaburzać gospodarkę hormonalną, osłabiać odporność, wpływać na układ nerwowy i zwiększać ryzyko nowotworów, szczególnie u dzieci i kobiet w ciąży.
- Bezpieczne i ryzykowne produkty: Produkty z "Czystej Piętnastki" charakteryzują się naturalnymi mechanizmami obronnymi i niskim poziomem chemii, natomiast warzywa i owoce z "Brudnej Dwunastki" najlepiej wybierać w wersji ekologicznej, aby zmniejszyć ekspozycję na pestycydy.
Pestycydy w żywności: jak ich śladowe ilości wpływają na zdrowie
Nawet minimalne ilości pestycydów w żywności mogą negatywnie oddziaływać na organizm człowieka – wynika z analiz przeprowadzonych przez Environmental Working Group (EWG). Te chemiczne środki, używane do zwalczania owadów i innych szkodników, mogą zaburzać gospodarkę hormonalną, wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, osłabiać odporność oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Szczególnie podatne na skutki działania pestycydów są dzieci oraz kobiety w ciąży, u których kontakt z tymi substancjami może utrudniać prawidłowy rozwój płodu.
Od 2004 roku EWG systematycznie bada więc tysiące próbek owoców i warzyw pod kątem pozostałości chemicznych. Według raportów organizacji niemal 60% produktów z tzw. "Czystej Piętnastki" nie zawierało wykrywalnych śladów pestycydów, a tylko 16% miało obecne dwie lub więcej substancji chemicznych. Które z nich są zatem najzdrowsze?
Czysta Piętnastka 2025. Które warzywa i owoce mają najmniej pestycydów?
W najnowszym raporcie EWG na 2025 rok na czele "Czystej Piętnastki" znalazły się ananasy. Jak czytamy, gruba skóra tych owoców naturalnie chroni je przed szkodnikami, co ogranicza potrzebę stosowania pestycydów.
Wśród produktów o najniższym poziomie chemii wymienia się także awokado, cebulę, mango, banany, kalafior, a także kukurydzę cukrową, papaję, groszek cukrowy, arbuzy i kiwi.
Z kolei owoce i warzywa z tzw. "Brudnej Dwunastki" to truskawki, jarmuż czy szpinak. Jak przyznają eksperci, te najlepiej wybierać w wersji ekologicznej, aby zmniejszyć ryzyko kontaktu ze szkodliwymi chemikaliami.
Zobacz także:
- O tym pamiętaj przed spożyciem truskawek. Niektóre z nich mogą być niebezpieczne
- Zaczyna się sezon na truskawki. Czy wiesz, ile dziennie można ich zjeść?
- Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: onet.pl
Źródło zdjęcia głównego: Maria Korneeva/GettyImages