Pierwsze truskawki są już w Polsce
Truskawki cenione są za swój słodki smak oraz uniwersalny charakter. Choć szczyt sezonu na te owoce wciąż przed nami w sklepach i na straganach już możemy zobaczyć pierwsze kobiałki. Kupując je, warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii związanych z higieną.
Przypomnijmy, że w połowie marca w jednej z pierwszych wiosennych partii truskawek eksportowanych do Polski z Maroka GIS wykrył wirusa wywołującego zapalenie wątroby typu A. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia jest żółtaczka, której towarzyszy m.in. gorączka, wymioty i brak apetytu.
Na co zwrócić uwagę kupując truskawki?
Truskawki warto jeść w sezonie z racji na zawarte w nich minerały takie jak cynk, magnes, potas, wapń czy żelazo oraz witaminy z grupy B, A, E a przede wszystkim - C. W owocach znajdują się pektyny, błonnik i kwasy fenolowe.
Zanim zabierzemy się za ich spożywanie, przede wszystkim musimy pamiętać, o tym, że truskawki dość szybko się psują. Gdy kupimy owoce, warto zjeść je tego samego dnia, ponieważ w kolejnych dobach, jeśli są źle przechowywane, mogą ulec fermentacji. Ponadto owoce czasem są już pokryte pleśnią, zanim je kupimy. W takim przypadku niestety odkrojenie popsutej części nie pomoże - powinniśmy wyrzucić cały owoc. Spożycie pleśni może skutkować zatruciem pokarmowym, zaburzyć gospodarkę hormonalną, a nawet - wpłynąć na organizm rakotwórczo.
Jeśli już zdecydujemy się na kupno słodkiego przysmaku, warto dobrze przyjrzeć się nabywanej kobiałce. Po przyjściu do domu zaleca się dokładne umycie owoców pod bieżącą wodą. Jeśli chcemy podzielić truskawki na części, umyjmy najpierw te, które zjemy jako pierwsze. Drugą partię należy od razu włożyć do lodówki, jednak nie trzymajmy ich w chłodzie dłużej niż 2 doby.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dla tych osób truskawki mogą być szczególnie niebezpieczne. Sprawdź, czy znajdujesz się w grupie ryzyka
- Polskie truskawki pojawiły się na bazarkach. Czasami cena tych owoców "jest nierealna"
- Truskawkowa kuchnia Patryka Galewskiego. Te słodkie owoce można dodać nie tylko do deserów
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: wiadomosci.wp.pl
Źródło zdjęcia głównego: Studio4/Getty Images