owoce sezonowe

    owoce sezonowe

    Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.

    Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.

    Lato to bez wątpienia ulubiona pora roku wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. Sezonowe pyszności, dostępne jedynie podczas tych kilku ciepłych miesięcy, kuszą soczystością, świeżością i nad wyraz intensywnym smakiem. Wśród nich znaleźć możemy agrest, który wnosi do letnich potraw i przetworów dużą dawkę słodyczy, przełamaną jednak lekko kwaśnym posmakiem. Potencjał owocu możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując dżem z agrestu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa bądź domowych wypieków.

    Margarita to popularny drink wywodzący się z Meksyku. Jego klasyczna wersja przygotowywana jest na bazie alkoholu, jednak przepis na koktajl można dowolnie modyfikować, dostosowując składniki do naszych preferencji. Margarita bezalkoholowa to doskonała propozycja na lato, ponieważ idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój podczas upałów, a w dodatku zwykle przyrządzana jest ze świeżych owoców sezonowych.

    Lato to czas, kiedy w sklepach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak się do tego zabrać? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?

    Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych członków rodziny. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów.

    Czerwiec to sezon nie tylko na truskawki i szparagi. Są jednak dostępne wyjątkowo krótko, więc warto jeść ich jak najwięcej, zwłaszcza teraz - gdy mają najwięcej wartości i smaku. Inne warzywa i owoce sezonowe również pojawiają się lub oferują najwięcej właśnie w czerwcu, ale są dostępne też w kolejnych miesiącach. Sprawdź, jakie owoce i warzywa sezonowe są aktualnie najpyszniejsze i przepisy na potrawy, które można z nich przygotować.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!