Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny

ciasto ucierane ze śliwkami
Getty Images
Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki pszennej
        • 5 łyżek oleju
          • 1 szklanka cukru
            • ekstrakt lub cukier waniliowy
              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                Sposób przygotowania

                Powyższe składniki można zamienić w ciasto właściwie na dwa sposoby. W wersji pierwszej po prostu wystarczy połączyć je wszystkie, poza śliwkami, i dokładnie wymieszać. Dopiero później do deseru "wkraczają" umyte i pokrojone śliwki.

                Wersja druga, nieco dłuższa, to gwarancja większej puszystości.

                1. Zmiksować na gładko jajka i olej.
                  1. W oddzielnym naczyniu połączyć cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
                    1. Zawartość obu naczyń połączyć. Masa powinna być półpłynna, lejąca i słodka.
                      1. Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki.
                        1. Tak przygotowane owoce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zalać masą.
                          1. Śliwki można ułożyć również na górze ciasta - w sposób mniej lub bardziej uporządkowany. Ciasto piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
                            1. Ostudzone posypać cukrem pudrem i gotowe.

                              Zobacz także inne pyszne propozycje kulinarne na jesień i nie tylko

                              Zobacz wideo: Jesienne przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

                              x-news

                              Autor: Diana Ryściuk

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana