Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- ekstrakt lub cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Powyższe składniki można zamienić w ciasto właściwie na dwa sposoby. W wersji pierwszej po prostu wystarczy połączyć je wszystkie, poza śliwkami, i dokładnie wymieszać. Dopiero później do deseru "wkraczają" umyte i pokrojone śliwki.
Wersja druga, nieco dłuższa, to gwarancja większej puszystości.
- Zmiksować na gładko jajka i olej.
- W oddzielnym naczyniu połączyć cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
- Zawartość obu naczyń połączyć. Masa powinna być półpłynna, lejąca i słodka.
- Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki.
- Tak przygotowane owoce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zalać masą.
- Śliwki można ułożyć również na górze ciasta - w sposób mniej lub bardziej uporządkowany. Ciasto piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Ostudzone posypać cukrem pudrem i gotowe.
Zobacz także inne pyszne propozycje kulinarne na jesień i nie tylko
- Pigwówka - domowy sposób na nalewkę z pigwy
- Ciasto z mirabelką - idealne na jesienne, długie wieczory
- Jabłka kandyzowane na patyku i w cukrze - czyli jak umilić sobie nadchodzącą jesień
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni
- Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
- Herbata na jesień – jaką wybrać? "Są bardzo rozgrzewające"
Zobacz wideo: Jesienne przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?
Autor: Diana Ryściuk
podziel się: