Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny

ciasto ucierane ze śliwkami
Getty Images
Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • ekstrakt lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Powyższe składniki można zamienić w ciasto właściwie na dwa sposoby. W wersji pierwszej po prostu wystarczy połączyć je wszystkie, poza śliwkami, i dokładnie wymieszać. Dopiero później do deseru "wkraczają" umyte i pokrojone śliwki.

Wersja druga, nieco dłuższa, to gwarancja większej puszystości.

  1. Zmiksować na gładko jajka i olej.
  2. W oddzielnym naczyniu połączyć cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
  3. Zawartość obu naczyń połączyć. Masa powinna być półpłynna, lejąca i słodka.
  4. Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki, wyjąć pestki.
  5. Tak przygotowane owoce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zalać masą.
  6. Śliwki można ułożyć również na górze ciasta - w sposób mniej lub bardziej uporządkowany. Ciasto piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Ostudzone posypać cukrem pudrem i gotowe.

Zobacz także inne pyszne propozycje kulinarne na jesień i nie tylko

Zobacz wideo: Jesienne przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości