Przepisy kulinarne

Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni

Przepisy kulinarne

Saschanti/GettyImages

Do rozpoczęcia sezonu jesiennego zostało jeszcze kilka tygodni, jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wiatr, deszcz i szaruga. Takie dni warto urozmaicić sobie ciepłymi pysznościami. My polecamy wam przepis na deserową kawę dyniową.

Pumpkin spice latte - kawowy hit jesieni

Pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni już od kilku sezonów. Napój wymyślony w USA pokochali także Polacy. W wielu kawiarniach już na początku września dostępne są różne warianty korzennej kawy. Jeśli jednak nie macie ochoty wychodzić z domu, możecie przygotować taki deser w zaciszu własnego mieszkania. Nie tylko osłodzi wam dzień, ale także skutecznie rozgrzeje.

Kawa dyniowa - brzmi nieco dziwnie? Bez obaw. Tajemnicą oryginalnej receptury jest specjalny syrop wykonany na bazie wanilii i dyniowego puree. Dla prawdziwych smakoszy słodkości polecamy udekorować kawę bitą śmietaną, a także posypać płatkami białej czekolady.

Pumpkin spice latte – przepis

Zdradzamy przepis na kultową kawę o smaku dyni. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się smakiem jesieni.

Składniki:

  • 1 espresso
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki puree z upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jak przygotować pumpkin spice latte?

  1. 1Wodę wlej do garnka, gotuj przez 5 minut z przyprawami oraz ekstraktem waniliowym. Miksturę odstaw na 15 minut, a następnie przecedź przez sitko. W ten sposób uzyskasz syrop.
  2. 2Do syropu dodaj mleko i mieszaj aż do połączenia. Mieszankę można dosłodzić cukrem waniliowym bądź syropem klonowym. Do płynu dodaj puree z dyni i zmiksuj.
  3. 3Gotowy płyn przelej do szklanki z kawą. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, cynamonem i czekoladą.

Zobacz wideo: Kawowe desery Sebastiana Olmy

Zobacz także:

Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy

Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana

Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień

Autor: Nastazja Bloch

Pozostałe wiadomości