Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - przepis
Składniki (w kolejności stosowania):
- Dynia zwykła x 1 szt.
- Miód x 100 ml
- Sól x 1 duża łyżka
- Chili x 1 szt.
- Ziemniaki x 1 kg
- Puree z dyni x 250g
- Jajka x 3 szt.
- Mąka pszenna x 250g (lub więcej do konsystencji ciasta)
- Świeże grzyby, różne rodzaje x 600g
- Jarmuż x 1 opak
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Masło x 100g
- Ser pecorino x 100g
- Orzech laskowy x 50g
Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - sposób przygotowania
- Dynie pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku z miodem, solą i chili. Gdy będzie miękka przełóż ją do garnka i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie w robocie kuchennym zmiksuj do gładkiej konsystencji.
- Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedź, ugnieć na puree i dodaj wcześniej zmiksowaną dynię, jajka i mąkę pszenną. Z powstałej masy ugnieć ciasto na kopytka, zwiń w rulon a następnie potnij na romby.
- Kopytka gotuj w posolonej wodzie, aż wypłyną i smaż je w garnku, aż będą mieć złoty kolor.
- Pod koniec smażenia do garnka dodaj mieszankę grzybów i liście jarmużu. Całość duś, aż grzyby zmiękną i nabiorą rumianego kolory. Pod koniec duszenia do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki i zimne masło.
- Porcję kopytek z grzybami nałóż na płaski talerz, dodaj plastry sera pecorino i tartego orzecha laskowego.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Diana Sklarova/Getty Images
podziel się: