Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem – przepis Sebastiana Olmy

Kopytka z dyni
Jesienne kopytka z dyni
Źródło: Diana Sklarova/Getty Images
Jesienią kuchnia wielu Polaków zdominowana jest przez grzyby i dynię. Podobnie jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.

Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - przepis

Składniki (w kolejności stosowania):

  • Dynia zwykła x 1 szt.
  • Miód x 100 ml
  • Sól x 1 duża łyżka
  • Chili x 1 szt.
  • Ziemniaki x 1 kg
  • Puree z dyni x 250g
  • Jajka x 3 szt.
  • Mąka pszenna x 250g (lub więcej do konsystencji ciasta)
  • Świeże grzyby, różne rodzaje x 600g
  • Jarmuż x 1 opak
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Masło x 100g
  • Ser pecorino x 100g
  • Orzech laskowy x 50g

Smażone dyniowe kopytka z leśnymi grzybami i jarmużem - sposób przygotowania

  1. Dynie pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku z miodem, solą i chili. Gdy będzie miękka przełóż ją do garnka i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie w robocie kuchennym zmiksuj do gładkiej konsystencji.
  2. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedź, ugnieć na puree i dodaj wcześniej zmiksowaną dynię, jajka i mąkę pszenną. Z powstałej masy ugnieć ciasto na kopytka, zwiń w rulon a następnie potnij na romby.
  3. Kopytka gotuj w posolonej wodzie, aż wypłyną i smaż je w garnku, aż będą mieć złoty kolor.
  4. Pod koniec smażenia do garnka dodaj mieszankę grzybów i liście jarmużu. Całość duś, aż grzyby zmiękną i nabiorą rumianego kolory. Pod koniec duszenia do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki i zimne masło.
  5. Porcję kopytek z grzybami nałóż na płaski talerz, dodaj plastry sera pecorino i tartego orzecha laskowego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości