Przepisy kulinarne

Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Teofila
Siewko
Grzyby leśne

Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.

Sos grzybowy - z czym podawać?

Sos grzybowy może być podawany do wielu różnych dań. Sprawdzi się jako dodatek do kasz, makaronów, pyz, pampuchów, klusek śląskich, ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek, a nawet do ryżu. Na bazie idealnego sosu grzybowego możemy przygotować rozmaite dania obiadowe. Taki sos jest również wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych. Ciekawym urozmaiceniem może być dodawanie sosu grzybowego do dań takich jak gnocchi, ravioli itp.

Grzyby

Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Z jakich grzybów robić sos grzybowy?

Sos grzybowy może być przygotowywany z różnych grzybów. Najszlachetniejszy smak uzyskamy, jak sama nazwa wskazuje, ze świeżych borowików szlachetnych. Równie wspaniała będzie mieszanka borowików lub z kurek czy koźlarzy. Popularniejszym rodzajem sosu jest jest z podgrzybków. Najpowszechniejszą wersją jest jednak miks różnych grzybów leśnych, a kiedy nie ma do nich dostępu, to również z pieczarek.

Co więcej sos można przygotować z grzybów surowych, mrożonych lub suszonych. Najsmaczniejszy będzie ze świeżych, jednak również mrożone się sprawdzą. Ważne, aby pamiętać, żeby nie rozmrażać grzybów przed dodaniem ich do sosu, a wysuszone namoczyć w gorącej wodzie.

Sos grzybowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeże grzyby - 500-750 g,
  • cebula - 1 duża,
  • bulion warzywny - 250 ml,
  • masło - 30 g,
  • olej do smażenia,
  • śmietanka 30% - 200 ml,
  • białe wino - 50 ml,
  • musztarda delikatesowa - 10 g,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • ulubione zioła, np. tymianek, natka pietruszki, koperek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki.
  2. 2Czosnek i cebulę pobrać i posiekać w drobną kostkę.
  3. 3Olej na patelni podgrzać i dodać posiekany czosnek z cebulą. Podsmażyć na złoty kolor.
  4. 4Następnie dodać grzyby i masło. Całość dalej smażyć. Grzyby najlepiej dodawać partiami, tak, aby wszystkie się zesmażyły, a nie ugotowały we własnym sosie.
  5. 5Dodajemy wybrane posiekane zioła.
  6. 6Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru, dodajemy wina i dusimy przez 5-8 minut.
  7. 7Kiedy wino odparuje, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  8. 8Następnie do sosu dodajemy bulion i śmietankę. Całość podgrzewamy przez kolejne 10 minut, aby się zagęściła.

Uwaga: po dodaniu śmietanki nie wolno gotować sosu, należy zmniejszyć ogień i powoli podgrzewać. W przeciwnym razie śmietanka może się ściąć.

Taki sos można przelać do słoików i zawekować lub tyndalizować. Po otwarciu można z niego przygotować pyszne obiady i cieszyć się smakiem grzybów jeszcze dłużej.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Vaivirga/Getty Images

Pozostałe wiadomości