grzyby

    Oto praktyczne porady ekspertki.

    Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania na bazie sera. Sprawdź, jak przygotować jego makaron ze świeżymi grzybami, tymiankiem i sosem serowym. To danie idealnie sprawdzi się na wykwintny obiad, którym zaskoczysz gości.

    Wszyscy grzybiarze wiedzą, jaką zmorą i utrapieniem potrafi być piasek, który przylepi się do zbieranych grzybów. To szczególne utrapienie w suche lato i jesień. Jak skutecznie oczyścić grzyby z piasku? 

    Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W wielu kuchniach powstają właśnie rozmaite grzybowe dania i przetwory. Nie inaczej jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem proponujemy pyszny wypiek, czyli ciasto drożdżowe z grzybami. Sprawdź prosty przepis.

    Wbrew przekonaniom, że ich walory ograniczają się wyłącznie do tych smakowych, grzyby są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin.

    "W Japonii wręczany jest nowożeńcom jako prezent ślubny".

    Por jest pyszny i można go na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na tartę z pora i grzybów.

    Masz ochotę na tosty, ale znudziły Ci się zwykłe grzanki z serem? Mamy na to rozwiązanie! W kuchni Dzień Dobry TVN, Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu MasterChef, przygotowała fenomenalne tosty z leśnymi grzybami, pietruszką, serem owczym i tymiankiem. Sprawdź, jak je zrobić.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły grzyby.

    Trwa sezon na grzyby. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły już jesienne przysmaki. Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężyni IX edycji programu "Mesterchef" przygotowała pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem. Sprawdź jej przepis i ciesz się darami lasu. 

    Trwa już sezon na grzyby i wiele osób wyrusza do lasu w poszukiwaniu ulubionych przysmaków. W trakcie grzybobrania należy jednak zwracać uwagę, co zbieramy. W Polsce jest bowiem wiele trujących grzybów, których zjedzenie może skończyć się tragicznie. Sprawdź, których grzybów lepiej nie jeść.

    Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią. 

    Choć sezon na grzyby w Polsce na dobre rozpoczyna się jesienią, to niektóre z nich można zbierać lub kupować już latem. W lipcu na sklepowych półkach, straganach i targowiskach pojawiają się uwielbiane przez wielu kurki. Ile kosztują kurki w 2022 roku?

    Na pełny, obfity w liczne okazy sezon na grzyby trzeba jeszcze trochę poczekać. Są jednak takie gatunki, które pojawiają się w lasach nieco wcześniej, dzięki czemu nie trzeba czekać z grzybobraniem do jesieni. Sprawdź, jakich grzybów szukać w lipcu.

    Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, Jagna Niedzielska, kucharka i edukatorka ekologiczna pokazała, jak wykonać pyszną pastę z grzybów shiitake. Zanim się ją przygotuje warto przetrzymywać grzyby w materiałowym lub papierowym woreczku. Sprawdź przepis na Mushpaste. 

    Trufle uważane są za najdroższe grzyby świata. Na polskich ziemiach wyszukuje ich m.in. psiak Barney, rasy lagotto romagnolo. Jak mu się to udaje? Jakie gatunki grzybów rosną w Polsce? Na te pytania odpowiedziała prof. Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa i właścicielka czworonoga.

    Sezon grzybowy w pełni. Przygotuj pyszne dania według sprawdzonych przepisów Sebastiana Olmy. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową z podgrzybków z jarmużem, pieczoną jagnięcinę z warzywami i chrupiącą polentą oraz podgrzybki zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer. Tymi niebanalnymi potrawami zaskoczysz domowników.

    Grzyby nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także poprawiają samopoczucie. Zdaniem naukowców ich jedzenie może nawet zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji. W jaki sposób? Które grzyby powinny znaleźć się w naszej diecie?

    W polskich lasach pojawił się grzyb, który może nieźle nastraszyć. Wszystko przez to, że swoim wyglądem przypomina dłonie zombie próbującego wydostać się spod ziemi. Mowa o próchnilcu maczugowatym, potocznie zwanym "palce umarlaka".

    Mikołaj Rey trafił do Bródnic na Północnym Mazowszu do Zosi, która jest jedną z najbardziej zapalonych grzybiarek w całej Polsce. To tam dowiedział się o wymyślnych odmianach grzybów i sposobie ich czyszczenia. Kucharz poznał nowe kulinarne zakątki.

    To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

    Smardze to wiosenne grzyby przypominające plaster miodu. Jedne z najsmaczniejszych, ale też najdroższych grzybów na świecie. Gdzie można je dostać? Czy można je zbierać w lesie? Sprawdź, jakie dania można z nich przygotować.

    Sromotnik smrodliwy, dawniej znany jako sromotnik bezwstydny, wydziela niepowtarzalny wręcz odór, który kojarzy się z padliną lub woń gazu. Często można go najpierw poczuć, a dopiero potem zobaczyć. Co ma wspólnego z czarcim jajem? Czy grzyba o tak nieprzyjemnym zapachu można zjeść? Dowiedz się się więcej o tym nietypowym gatunku.

    Choć nie jest najpyszniejsza, to zdarza jej się trafić na talerz.

    "W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"

    Do przygotowania domowej roboty sera z dodatkiem grzybów można wybrać dowolny ich rodzaj. Najczęściej są to kurki, borowiki, boczniaki lub najłatwiej dostępne pieczarki. Sprawdź, jak przygotować ten jesienny specjał.