Czasem potrzeba cierpliwości, by znaleźć okazałe grzyby. Taka też sytuacja spotkała jednego z internautów, który podzielił się w mediach społecznościowych swoim niezwykłym znaleziskiem.
Sezon grzybowy w Polsce przyciąga tysiące miłośników lasu, ale czy wiesz, że w Holandii zbieranie grzybów może skończyć się poważnymi konsekwencjami? Polka mieszkająca w tym kraju ostrzega przed surowymi karami i podkreśla, że grzybobranie tam to niemal kłusownictwo. Sprawdź, co musisz wiedzieć, jeśli planujesz leśny spacer za granicą.
Borowiki, maślaki, czy kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Aby tak zostało warto zwracać uwagę na inne, obce grzyby, które mogą wyprzeć rodzime gatunki. Właśnie z takim apelem zwrócili leśnicy z Nadleśnictwa Hajnówki.
Co sprawia, że niektóre grzyby osiągają tak astronomiczne kwoty? Odpowiedź tkwi w ich rzadkości, trudnościach w pozyskiwaniu oraz unikalnych walorach smakowych. Które gatunki w Polsce należą do najdroższych? To pytanie szczególnie interesuje zarówno koneserów kuchni, jak i zapalonych grzybiarzy.
Borowik szlachetny, powszechnie nazywany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Istnieją jednak bliźniaczo podobne do niego gatunki - np. goryczak żółciowy lub borowik szatański. Jeden z nich jest silnie trujący, zatem trzeba uważać, co wrzuca się do koszyka. Jak odróżnić prawdziwka od szatana? Oto kilka niezawodnych sposobów, które warto znać przed grzybobraniem.
W Poznaniu zauważono krwistoborowiki szatańskie - jedne z najrzadszych, a zarazem niezwykle niebezpiecznych grzybów w Polsce. Dotychczas w całej Wielkopolsce znane było zaledwie jedno miejsce, w którym można było regularnie je obserwować.
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?