grzyby

    grzyby

    W polskich lasach pojawił się grzyb, który może nieźle nastraszyć. Wszystko przez to, że swoim wyglądem przypomina dłonie zombie próbującego wydostać się spod ziemi. Mowa o próchnilcu maczugowatym, potocznie zwanym "palce umarlaka".

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.

    Huby to grzyby, które rosną na drzewie i na drewnie. Zdecydowana część jest niejadalna, ale są tez gatunki, które możemy przygotować w kuchni. Te, które nie nadają się do spożycia, dawniej używane były do robienia podpałki - hubek. Które gatunki można bezpiecznie zbierać?

    Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.

    Przełom jesieni i lata to w Polsce doskonały czas na grzyby. Nie brakuje ich, mimo wyjątkowo upalnego lata 2021 r. Ceny świeżych grzybów wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za kilogram. Znacznie droższe są te suszone. A ile kosztują najdroższe grzyby świata? Czym się wyróżniają?

    Maślak żółty (inaczej maślak modrzewiowy) to grzyb licznie występujący w polskich lasach. Cała rodzina maślaków znacząco odróżnia się od popularnych gatunków trujących, dlatego można je bezpiecznie zbierać nawet bez zaawansowanej wiedzy z dziedziny grzyboznawstwa.

    Opieńki to niepozorne, małe grzybki, które kryją w sobie wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzają się w postaci marynowanej, jak i świeżej - w sosach. Taki opieńkowy sos można dodać np. do ziemniaków, kasz, mięs, makaronów. Sprawdź szybki i prosty przepis.