Grzybobranie kojarzy się z jesiennymi spacerami. Jak się okazuje, tych leśnych skarbów można poszukiwać już latem. Michał Konkel od lat związany jest z lasem, o czym opowiada m.in. na swoim kanale Słowiański Zielnik.
Choć mogłoby się wydawać, że to jeszcze nie czas na grzybobranie, właśnie teraz w zaciszu drzew rosną jedne z najpopularniejszych niegdyś składników kuchni polskiej - smardze.
Okazuje się, że zima może być satysfakcjonującą porą dla grzybiarzy. Jest to bowiem najlepszy okres do zbierania gatunków nadrzewnych. Co ciekawe, większość z nich nie ustępuje w smaku popularnym podgrzybkom czy kurkom, a odnalezienie ich w zimowej scenerii dodatkowo cieszy oko. Jak to robić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Marianna Kasperczyk.
Dziennikarka TVN24 Dagmara Kaczmarek-Szałkow przedstawiła w Dzień Dobry TVN najciekawsze newsy z środy. Nie zabrakło wśród nich historii 58-letniego grzybiarza, który żonie napędził strachu, a policji przysporzył pracy.
Od kilku dni Internet żyje informacją o kuchenkach gazowych, które ponoć mają zostać zakazane. Sporo mówiło się również o sesji zdjęciowej Igi Świątek. O czym jeszcze informowały media? Najważniejsze newsy w poniedziałku, 30 października, w Dzień Dobry TVN w ramach cyklu "5 rzeczy, które musisz wiedzieć o poranku" przedstawiła Dagmara Kaczmarek-Szałkow z TVN24.
W Tatrach i Bieszczadach niedźwiedzie wciąż są bardzo aktywne. Większość z nich stara się jeszcze żerować, by zrobić zapasy na zimę, przez co stają na drodze grzybiarzom i turystom. Przyrodnik Tomasz Zając tłumaczy, jak się zachować podczas spotkania z drapieżnikiem.
Sezon jesienny sprzyja grzybobraniu. Lasy w tym czasie stają się prawdziwym rajem dla pasjonatów grzybów, którzy doceniają nie tylko ich smak, ale także prozdrowotne właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność, gdyż zatrucie tymi leśnymi bogactwami może mieć opłakane skutki. O pierwszych niepokojących objawach w najnowszym wideo na Instagramie opowiedziała dr Magdalena Cubała-Kucharska.
W sieci pojawiły się informacje o nowym grzybie w polskich lasach. Inwazyjny gatunek ma rozprzestrzeniać się w szalonym tempie. Skąd grzyb złotak wysmukły wziął się w naszych lasach i czy jest jadalny?
Są osoby, które bez oporów jedzą surowe grzyby, ceniąc ich smak i właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność w tym temacie. Które grzyby można jeść bez obróbki termicznej? O tym porozmawialiśmy z grzybiarzem Pawłem Stasiowskim oraz z dietetyczką Anną Radowicką.
W studiu Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał kilka sposobów na wykorzystanie oleju rzepakowego, czyli szalenie zdrowego składnika w codziennej diecie. Sprawdź przepisy na pieczonego pstrąga z grillowana papryką, dyniowe kopytka oraz gazpacho z suszonymi pomidorami.
Szukasz pysznego przepisu na grzyby? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma i jego zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Sezon grzybowy to świetny czas na kulinarne eksperymenty z udziałem aromatycznych darów lasu. Doskonałym tego przykładem jest "krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym według przepisu Sebastiana Olmy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Sezon na grzyby trwa, co widać również w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotował różne grzybowe pyszności, w tym placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.