Jajka w hełmach i kasza ze skwarkami. Co jadł Bolesław Chrobry?

00073000
Bolesław Chrobry - żarcie i śmierć
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gniezno. Pierwsza stolica Polski. Minęło równo tysiąc lat od koronacji Bolesława Chrobrego, pierwszego króla Polski. Jak wyglądała jego codzienność? Czym żywił się pierwszy polski monarcha? I w końcu - jaki był powód jego śmierci?
Kluczowe fakty:
  • Tajemnica Bolesława Chrobrego – Choć minęło tysiąc lat od koronacji pierwszego króla Polski, nie wiadomo, co było przyczyną jego śmierci; historycy i rekonstruktorzy sugerują chorobę lub "boską klątwę".
  • Codzienne życie i kuchnia średniowieczna – Dieta opierała się na kaszach (jęczmienna, proso, żyto) z dodatkiem skwarków, warzyw i ziół; posiłki spożywano dwa razy dziennie, najczęściej z jednej miski, a do picia serwowano piwo i miód.
  • Kulinarne ciekawostki – Charakterystycznym zwyczajem było szykowanie "jajek w hełmach", czyli pieczenie jajek w popiele, co pokazuje pomysłowość średniowiecznej kuchni.

Tajemnicze życie Bolesława Chrobrego

Podczas wizyty w Gnieźnie nasz reporter spotkał rekonstruktora historycznego, który pasjonuje się historią średniowiecza. Na pytanie o śmierć Bolesława Chrobrego padły różne hipotezy: od nieuleczalnej choroby po boską klątwę. – Koronował się nie do końca legalnie. Niby była zgoda papieża, ale koronacja odbyła się praktycznie własnym sumptem – tłumaczył ekspert.

Średniowieczna kuchnia i królewskie menu

Nie mniej intrygujące niż tajemnica śmierci króla jest pytanie: co jadł Bolesław Chrobry? Nasz reporter wyruszył w kulinarną podróż w przeszłość, by poznać smak średniowiecza i dowiedzieć się, jak wyglądało życie przy królewskim stole.

Dania tamtych czasów były proste, a jednocześnie pełne charakteru. Podstawą diety były kasze: jęczmień, proso i żyto, które podawano ze skwarkami. Do takich potraw pito piwo lub miód.

Śniadanie czy obiad nie były jedzeniem w nowoczesnym rozumieniu. Jadano bowiem dwa razy dziennie, późnym rankiem lub wczesnym południem, a wieczorem powtarzano posiłek. Cała rodzina spożywała jedzenie z jednej miski, co było zwyczajem typowym dla średniowiecza.

W kuchni Chrobrego nie brakowało warzyw, ziół i aromatycznych dodatków. Sezonowe liście szpinaku, szczaw, oregano, macierzanka, tymianek i świeża mięta urozmaicały codzienne menu.

Jajka w hełmach – kulinarna ciekawostka

Jednym z najbardziej charakterystycznych zwyczajów kulinarnych była metoda pieczenia jajek w popiele, tzw. jajka w hełmach. Najpierw jajko nakłuwano, a następnie wkładano do rozgrzanego popiołu i czekano, aż się ugotuje. To prosty, ale niezwykle intrygujący sposób przygotowania, który pokazuje, jak kreatywna była średniowieczna kuchnia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości