Przepisy "MasterChef": Makarony w smakowitym wydaniu, zaskocz swoich bliskich

Makarony w różnym wydaniu. Przepisy z programu "MasterChef"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybko i smacznie! Makaron na wiele okazji
Szybko i smacznie! Makaron na wiele okazji
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
Kolejny odcinek programu "MasterChef" już za nami. Tym razem widzowie mogli oglądać zaciętą rywalizację kucharzy-amatorów, którzy pod presją czasu musieli wykonać doskonałe dania, które zaskoczą jurorów i ich kubki smakowe. Na horyzoncie pojawiły się m.in. potrawy z wykorzystaniem makaronu. Poznajcie przepisy na spaghetti z cukinią, a także makaron ze szparagami i boczkiem. Na co skusicie się tym razem? 

Kulinarne wyzwania w "MasterChefie" stanowią inspirację do posiłków, które możemy wykonać we własnej kuchni. Z pewnością nieraz na Waszym talerzu pojawiało się klasyczne spaghetti bolognese lub carbonara, jednak teraz przyszedł czas na dania w nieco innym stylu.

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie szparagowym

Makaron w sosie szparagowym w towarzystwie boczku, tego jeszcze nie było! Aromatyczny sos, wyjątkowy smak szparagów i na koniec akcent mięsny. To danie z pewnością spotka się z sympatią Twoich bliskich podczas rodzinnego obiadu. 

Autor przepisu: Misza Kopacz

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 50 g mascarpone,
  • 20 ml śmietanki 30%,
  • 5 ml oleju,
  • 15 ml oliwy,
  • osiem sztuk szparagów,
  • szalotka,
  • pęczek koperku,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób wykonania:

Gotujemy makaron we wrzącej wodzie wraz z dolną częścią szparagów, przez ok. 10 minut. Ich kwiaty kroimy na pół i odkładamy. Szatkujemy szalotkę, którą podsmażamy na oleju i dodajemy środkową część szparagów, które wcześniej pokryliśmy w drobną kostkę. Mieszankę smażymy ok. 4 minut. Połowę przygotowanych, podsmażonych warzyw blendujemy na jednolitą masę razem z oliwą, śmietanką i koperkiem. W międzyczasie smażymy boczek. Tak powstały sos i mięso, wrzucamy na patelnię do pozostałych szparagów. Do tego dodajemy serek mascarpone, a następnie całość łączymy, mieszając przez dwie minuty. Całość uzupełniamy ugotowanym makaronem.

Sposób podania:

Danie wykładamy ostrożnie na talerz. Możemy je przyozdobić listkiem bazylii.

Spaghetti z cukinią, pomidorkami i serem długo-dojrzewającym

Spaghetti z serem długo-dojrzewającym, to danie, którego smak jest nie do zapomnienia. Cukinia i pomidorki idealnie współgrają z serem. Ta propozycja jest idealna na kolację z ukochaną osobą lub przyjaciółmi.

Autorka przepisu: Karolina Grzelak

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti,
  • 200 g cukinii,
  • 200 g pomidorków cherry,
  • 45 g sera długo dojrzewającego,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • trzy łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • trzy szczypty pieprzu,
  • kilka gałązek pietruszki.

Sposób wykonania:

We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron. Najlepiej przygotować go zgodnie z zaleceniami producenta do wersji al dente. Po przygotowaniu dokładnie odcedzamy go na sitku. Kroimy cukinię w drobną kostkę, a pomidorki na połówki. Na gorącej patelni smażymy warzywa, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia i pomidorki zmiękną, połowę z nich przekładamy do blendera i miksujemy razem z koperkiem. Grillujemy na patelni przez ok. dwie minuty kilka pozostałych pomidorków. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z cukinią i pomidorkami. Całość łączymy ze zblendowaną masą oraz oliwą.

Sposób podania:

Wykładamy makaron, a następnie dekorujemy go startym długo-dojrzewającym serem oraz grillowanymi pomidorkami i natką pietruszki.

Kiedy kolejny odcinek programu "MasterChef 12"?

Już w następną niedzielę pojawi się siódmy odcinek kuchennych rywalizacji uczestników "MasterChefa". Standardowo emisja o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz platformie Player.pl. 

Czytaj również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości