Kulinarne wyzwania w "MasterChefie" stanowią inspirację do posiłków, które możemy wykonać we własnej kuchni. Z pewnością nieraz na Waszym talerzu pojawiało się klasyczne spaghetti bolognese lub carbonara, jednak teraz przyszedł czas na dania w nieco innym stylu.
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie szparagowym
Makaron w sosie szparagowym w towarzystwie boczku, tego jeszcze nie było! Aromatyczny sos, wyjątkowy smak szparagów i na koniec akcent mięsny. To danie z pewnością spotka się z sympatią Twoich bliskich podczas rodzinnego obiadu.
Autor przepisu: Misza Kopacz
Składniki:
- 200 g makaronu,
- 50 g boczku wędzonego,
- 50 g mascarpone,
- 20 ml śmietanki 30%,
- 5 ml oleju,
- 15 ml oliwy,
- osiem sztuk szparagów,
- szalotka,
- pęczek koperku,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób wykonania:
Gotujemy makaron we wrzącej wodzie wraz z dolną częścią szparagów, przez ok. 10 minut. Ich kwiaty kroimy na pół i odkładamy. Szatkujemy szalotkę, którą podsmażamy na oleju i dodajemy środkową część szparagów, które wcześniej pokryliśmy w drobną kostkę. Mieszankę smażymy ok. 4 minut. Połowę przygotowanych, podsmażonych warzyw blendujemy na jednolitą masę razem z oliwą, śmietanką i koperkiem. W międzyczasie smażymy boczek. Tak powstały sos i mięso, wrzucamy na patelnię do pozostałych szparagów. Do tego dodajemy serek mascarpone, a następnie całość łączymy, mieszając przez dwie minuty. Całość uzupełniamy ugotowanym makaronem.
Sposób podania:
Danie wykładamy ostrożnie na talerz. Możemy je przyozdobić listkiem bazylii.
Spaghetti z cukinią, pomidorkami i serem długo-dojrzewającym
Spaghetti z serem długo-dojrzewającym, to danie, którego smak jest nie do zapomnienia. Cukinia i pomidorki idealnie współgrają z serem. Ta propozycja jest idealna na kolację z ukochaną osobą lub przyjaciółmi.
Autorka przepisu: Karolina Grzelak
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti,
- 200 g cukinii,
- 200 g pomidorków cherry,
- 45 g sera długo dojrzewającego,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- trzy łyżki oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- trzy szczypty pieprzu,
- kilka gałązek pietruszki.
Sposób wykonania:
We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron. Najlepiej przygotować go zgodnie z zaleceniami producenta do wersji al dente. Po przygotowaniu dokładnie odcedzamy go na sitku. Kroimy cukinię w drobną kostkę, a pomidorki na połówki. Na gorącej patelni smażymy warzywa, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy cukinia i pomidorki zmiękną, połowę z nich przekładamy do blendera i miksujemy razem z koperkiem. Grillujemy na patelni przez ok. dwie minuty kilka pozostałych pomidorków. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z cukinią i pomidorkami. Całość łączymy ze zblendowaną masą oraz oliwą.
Sposób podania:
Wykładamy makaron, a następnie dekorujemy go startym długo-dojrzewającym serem oraz grillowanymi pomidorkami i natką pietruszki.
Kiedy kolejny odcinek programu "MasterChef 12"?
Już w następną niedzielę pojawi się siódmy odcinek kuchennych rywalizacji uczestników "MasterChefa". Standardowo emisja o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz platformie Player.pl.
Czytaj również:
- Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem
- "MasterChef" na słono. Poznajcie przepisy na idealne jesienne dania z grzybów
- Przepisy z programu "MasterChef". Jesienne cinamon rolls, bezy i tiramisu
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ skaman306