Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi

"MasterChef" - uczestnicy 12. sezonu
"MasterChef" - sezon 12.
"MasterChef" to reality show, w którym pasjonaci kuchni, amatorzy, muszą się wykazać nie tylko umiejętnościami kucharskimi, ale także wyobraźnią, aby wybić się na tle konkurentów w walce o statuetkę i tytuł "MasterChefa". Jednak program to nie tylko silne emocje, to też mnóstwo kulinarnych inspiracji. Lubisz owoce morza? Jeżeli tak, w artykule znajdziesz ciekawe przepisy na przystawki pasujące do każdej okazji.

Ceviche z małży św. Jakuba 

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości interesującą i nieoczywistą przystawką, zanim podasz główne danie, zastanów się nad podaniem półmiska owoców morza. To połączenie słodkich i pikantnych smaków doskonale wpasuje się w śródziemnomorski klimat przyjęcia.

Autorka przepisu: Marta Dulińska

Składniki:

  • małże św. Jakuba – pięć sztuk,
  • cztery limonki,
  • pół papryczki chili,
  • ¼ mango,
  • ¼ awokado,
  • pęczek kolendry,
  • sól, pieprz,
  • połowa czerwonej cebuli.

Wykonanie:

Małże pokrój na cztery ćwiartki. Zalej sokiem z czterech limonek, dodaj chili i cebulę czerwoną pokrojoną w paski. Całość włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyciągnięciu, dodaj pokrojone mango i awokado oraz posiekaną kolendrę. Dodaj pieprz i sól do smaku.

Krewetki tygrysie na maśle z cytrusami

Jeżeli chcesz dać gościom wybór, inną opcją na smakowity półmisek owoców morza są krewetki tygrysie na maśle z cytrusami. To klasyka z delikatnym twistem, która z pewnością wywoła ożywienie i będzie stanowić temat do ciekawych rozmów kulinarnych.

Autor przepisu: Dariusz Lisowski

Składniki:

  • trzy krewetki tygrysie,
  • 50 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • dwie gałązki natki pietruszki,
  • pomarańcza,
  • pół cytryny.

Wykonanie:

Obierz krewetki i wyciągnij jelito. Na patelni rozpuść masło, dodaj pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku, sok z pomarańczy i cytryny. Na gorącym maśle smaż krewetki z obu stron po dwie minuty. Gotowe krewetki wyłóż na talerz i podaj w sosie własnym.

Kalmary w panko

Gdy przygotowujesz przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, na stole nie może zabraknąć również kalmarów. Propozycja jednego z uczestników programu "MasterChef" to kalmary w panierce panko, które można podawać z rozmaitymi sosami.

Autorka przepisu: Wiktoria Nowacka

Składniki:

  • kalmar,
  • jajko,
  • 50 g panko,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy.

Wykonanie:

Jajko roztrzep z solą i pieprzem, kalmary pokrój w krążki. Owoc morza zamocz w jajku i obtocz w panko. Smaż na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Podawaj z sosami.

Sosy

Sos orzechowy:

  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • dwie łyżki oleju sezamowego,
  • limonka,
  • łyżka sosu sojowego.

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj masło orzechowe z olejem sezamowym. Następnie dodaj sok z jednej limonki i sos sojowy. Jeszcze raz energicznie wymieszaj, do połączenia składników.

Sos z pomarańczy:

  • dwie pomarańcze,
  • 50 ml białego wina.

Wykonanie:

Obierz skórkę z pomarańczy, owoc wrzuć do rondelka i wyciśnij sok razem z miąższem. Dodaj białe wino, podgrzej do momentu zgęstnienia sosu.

Sos mayo-sriracha:

  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka srirachy.

Wykonanie:

Podanie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami.

Powyższe przystawki będą doskonałym dodatkiem do wieczoru filmowego z przyjaciółmi, ale bardzo dobrze sprawdzą się także jako potrawy serwowane na eleganckim przyjęciu w ogrodzie. Możesz je też przygotować w ramach romantycznej kolacji dla drugiej połówki! Niezależnie od okoliczności, przedstawione przepisy to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, której nie możesz nie spróbować. 

Kiedy i gdzie obejrzysz program "MasterChef"?

Wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć co niedzielę na antenie TVN oraz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości