Ceviche z małży św. Jakuba
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości interesującą i nieoczywistą przystawką, zanim podasz główne danie, zastanów się nad podaniem półmiska owoców morza. To połączenie słodkich i pikantnych smaków doskonale wpasuje się w śródziemnomorski klimat przyjęcia.
Autorka przepisu: Marta Dulińska
Składniki:
- małże św. Jakuba – pięć sztuk,
- cztery limonki,
- pół papryczki chili,
- ¼ mango,
- ¼ awokado,
- pęczek kolendry,
- sól, pieprz,
- połowa czerwonej cebuli.
Wykonanie:
Małże pokrój na cztery ćwiartki. Zalej sokiem z czterech limonek, dodaj chili i cebulę czerwoną pokrojoną w paski. Całość włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyciągnięciu, dodaj pokrojone mango i awokado oraz posiekaną kolendrę. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Krewetki tygrysie na maśle z cytrusami
Jeżeli chcesz dać gościom wybór, inną opcją na smakowity półmisek owoców morza są krewetki tygrysie na maśle z cytrusami. To klasyka z delikatnym twistem, która z pewnością wywoła ożywienie i będzie stanowić temat do ciekawych rozmów kulinarnych.
Autor przepisu: Dariusz Lisowski
Składniki:
- trzy krewetki tygrysie,
- 50 g masła,
- ząbek czosnku,
- dwie gałązki natki pietruszki,
- pomarańcza,
- pół cytryny.
Wykonanie:
Obierz krewetki i wyciągnij jelito. Na patelni rozpuść masło, dodaj pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku, sok z pomarańczy i cytryny. Na gorącym maśle smaż krewetki z obu stron po dwie minuty. Gotowe krewetki wyłóż na talerz i podaj w sosie własnym.
Kalmary w panko
Gdy przygotowujesz przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, na stole nie może zabraknąć również kalmarów. Propozycja jednego z uczestników programu "MasterChef" to kalmary w panierce panko, które można podawać z rozmaitymi sosami.
Autorka przepisu: Wiktoria Nowacka
Składniki:
- kalmar,
- jajko,
- 50 g panko,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy.
Wykonanie:
Jajko roztrzep z solą i pieprzem, kalmary pokrój w krążki. Owoc morza zamocz w jajku i obtocz w panko. Smaż na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Podawaj z sosami.
Sosy
Sos orzechowy:
- dwie łyżki masła orzechowego,
- dwie łyżki oleju sezamowego,
- limonka,
- łyżka sosu sojowego.
Wykonanie:
W miseczce wymieszaj masło orzechowe z olejem sezamowym. Następnie dodaj sok z jednej limonki i sos sojowy. Jeszcze raz energicznie wymieszaj, do połączenia składników.
Sos z pomarańczy:
- dwie pomarańcze,
- 50 ml białego wina.
Wykonanie:
Obierz skórkę z pomarańczy, owoc wrzuć do rondelka i wyciśnij sok razem z miąższem. Dodaj białe wino, podgrzej do momentu zgęstnienia sosu.
Sos mayo-sriracha:
- łyżka majonezu,
- łyżeczka srirachy.
Wykonanie:
Podanie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami.
Powyższe przystawki będą doskonałym dodatkiem do wieczoru filmowego z przyjaciółmi, ale bardzo dobrze sprawdzą się także jako potrawy serwowane na eleganckim przyjęciu w ogrodzie. Możesz je też przygotować w ramach romantycznej kolacji dla drugiej połówki! Niezależnie od okoliczności, przedstawione przepisy to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, której nie możesz nie spróbować.
Kiedy i gdzie obejrzysz program "MasterChef"?
Wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć co niedzielę na antenie TVN oraz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Kuchnia amerykańska według Adriana Owsianika
- Przepisy na lekki obiad z "MasterChefem". Idealne na upalne lato
Autor: Agata Domagała
Źródło: tvn.pl