Kuchnia śródziemnomorska z "MasterChefa", czyli idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi

"MasterChef" - sezon 12.
"MasterChef" to reality show, w którym pasjonaci kuchni, amatorzy, muszą się wykazać nie tylko umiejętnościami kucharskimi, ale także wyobraźnią, aby wybić się na tle konkurentów w walce o statuetkę i tytuł "MasterChefa". Jednak program to nie tylko silne emocje, to też mnóstwo kulinarnych inspiracji. Lubisz owoce morza? Jeżeli tak, w artykule znajdziesz ciekawe przepisy na przystawki pasujące do każdej okazji.

Ceviche z małży św. Jakuba 

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości interesującą i nieoczywistą przystawką, zanim podasz główne danie, zastanów się nad podaniem półmiska owoców morza. To połączenie słodkich i pikantnych smaków doskonale wpasuje się w śródziemnomorski klimat przyjęcia.

Autorka przepisu: Marta Dulińska

Składniki:

  • małże św. Jakuba – pięć sztuk,
    • cztery limonki,
      • pół papryczki chili,
        • ¼ mango,
          • ¼ awokado,
            • pęczek kolendry,
              • sól, pieprz,
                • połowa czerwonej cebuli.

                  Wykonanie:

                  Małże pokrój na cztery ćwiartki. Zalej sokiem z czterech limonek, dodaj chili i cebulę czerwoną pokrojoną w paski. Całość włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyciągnięciu, dodaj pokrojone mango i awokado oraz posiekaną kolendrę. Dodaj pieprz i sól do smaku.

                  Krewetki tygrysie na maśle z cytrusami

                  Jeżeli chcesz dać gościom wybór, inną opcją na smakowity półmisek owoców morza są krewetki tygrysie na maśle z cytrusami. To klasyka z delikatnym twistem, która z pewnością wywoła ożywienie i będzie stanowić temat do ciekawych rozmów kulinarnych.

                  Autor przepisu: Dariusz Lisowski

                  Składniki:

                  • trzy krewetki tygrysie,
                    • 50 g masła,
                      • ząbek czosnku,
                        • dwie gałązki natki pietruszki,
                          • pomarańcza,
                            • pół cytryny.

                              Wykonanie:

                              Obierz krewetki i wyciągnij jelito. Na patelni rozpuść masło, dodaj pietruszkę, zgnieciony ząbek czosnku, sok z pomarańczy i cytryny. Na gorącym maśle smaż krewetki z obu stron po dwie minuty. Gotowe krewetki wyłóż na talerz i podaj w sosie własnym.

                              Kalmary w panko

                              Gdy przygotowujesz przyjęcie w stylu śródziemnomorskim, na stole nie może zabraknąć również kalmarów. Propozycja jednego z uczestników programu "MasterChef" to kalmary w panierce panko, które można podawać z rozmaitymi sosami.

                              Autorka przepisu: Wiktoria Nowacka

                              Składniki:

                              • kalmar,
                                • jajko,
                                  • 50 g panko,
                                    • sól, pieprz,
                                      • olej rzepakowy.

                                        Wykonanie:

                                        Jajko roztrzep z solą i pieprzem, kalmary pokrój w krążki. Owoc morza zamocz w jajku i obtocz w panko. Smaż na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Podawaj z sosami.

                                        Sosy

                                        Sos orzechowy:

                                        • dwie łyżki masła orzechowego,
                                          • dwie łyżki oleju sezamowego,
                                            • limonka,
                                              • łyżka sosu sojowego.

                                                Wykonanie:

                                                W miseczce wymieszaj masło orzechowe z olejem sezamowym. Następnie dodaj sok z jednej limonki i sos sojowy. Jeszcze raz energicznie wymieszaj, do połączenia składników.

                                                Sos z pomarańczy:

                                                • dwie pomarańcze,
                                                  • 50 ml białego wina.

                                                    Wykonanie:

                                                    Obierz skórkę z pomarańczy, owoc wrzuć do rondelka i wyciśnij sok razem z miąższem. Dodaj białe wino, podgrzej do momentu zgęstnienia sosu.

                                                    Sos mayo-sriracha:

                                                    • łyżka majonezu,
                                                      • łyżeczka srirachy.

                                                        Wykonanie:

                                                        Podanie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami.

                                                        Powyższe przystawki będą doskonałym dodatkiem do wieczoru filmowego z przyjaciółmi, ale bardzo dobrze sprawdzą się także jako potrawy serwowane na eleganckim przyjęciu w ogrodzie. Możesz je też przygotować w ramach romantycznej kolacji dla drugiej połówki! Niezależnie od okoliczności, przedstawione przepisy to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, której nie możesz nie spróbować. 

                                                        Kiedy i gdzie obejrzysz program "MasterChef"?

                                                        Wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć co niedzielę na antenie TVN oraz w serwisie Player.pl.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Agata Domagała

                                                        Źródło: tvn.pl

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana