Knedle z twarogowo ziemniaczane ze śliwkami
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 250 g gotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- łyżeczka cukru,
- sos cynamonowy,
- 250 ml śmietany kwaśnej 18%,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka cynamonu.
Sałatka z czerwonej kapusty piersi z kaczki i śliwek
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 2 kacze piersi,
- 6 dużych śliwek,
- czerwona cebula,
- kwaśne jabłko,
- 100 g migdałów.
Sos do surówki:
- 4 łyżki oliwy,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka miodu,
- sól do smaku.
Śliwki pod marcepanową kruszonką
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 150 g marcepanu,
- 50 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 120 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- ewentualnie sok z połowy cytryny.
Konfitura ze śliwek i cebuli
Składniki:
- 3 duże czerwone cebule,
- 500 g śliwek,
- 100 g boczku w paskach,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1/2 łyżki cukru lub miodu,
- papryczka chili,
- kawałek imbiru,
- sól, pieprz do smaku.
Zobacz także:
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki
podziel się: