Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?

Śliwki trzymane w dłoniach
Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
Źródło: Andia/Getty Images
Śliwka występuje na świecie w 6 tysiącach odmian. Mirabelki, węgierki, czy renklody znane są wszystkim, ponieważ te soczyste i słodkie owoce są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Doceniane są także w kuchni za swoje walory smakowe i aromat - przetwarzane na powidła, dodawane do wypieków, suszone i w czekoladzie. Wciąż jednak budzą kontrowersje osób będących na diecie. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile kalorii ma śliwka,
    • jakie wartości odżywcze mają śliwki,
      • czy śliwki można jeść podczas diety,
        • czy śliwki wspomagają odchudzanie.

          Owoce

          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
          Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
          Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
          Sok jabłkowy, nie tylko do picia
          Sok jabłkowy, nie tylko do picia
          Truskawkowe menu
          Truskawkowe menu

          Ile kalorii ma śliwka

          Pytanie o to ile kalorii ma śliwka wynika najprawdopodobniej z faktu, iż od zawsze owoc ten doceniany był za niezwykłe właściwości wspierające pracę jelit i proces trawienia, szczególnie w przypadku zaparć, wówczas suszona śliwka nie ma sobie równych, jednak jak każdy owoc poddany suszeniu, zwiększa swą kaloryczność w stosunku do owocu surowego. Śliwki zawierają także stosunkowo dużo węglowodanów.

          W jednym owocu, o wadze mniej więcej 55g, znajduje się aż 6,3 g cukrów, w tym w większości są to cukry proste. Wyróżnia je jednak niski indeks glikemiczny IG , wynoszący około 24, dlatego owoc ten może z powodzeniem znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Warto pamiętać, że świeże owoce jako część zdrowej diety pomagają zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

          Przyjrzyjmy się zatem ile kalorii ma śliwka w różnej postaci:

          • śliwki świeże - praktycznie wszystkie odmiany śliwek mają podobna kaloryczność. Śliwka węgierka, najpopularniejsza odmiana w Polsce ma 46 kalorii w 100 gramach, zawiera także 11,4 g węglowodanów i 1,4 g błonnika,
            • śliwki suszone - w tak przetworzonym owocu, w 100 g znajduje się 267 kalorii, a także 68,9 g węglowodanów i 9,4 g błonnika,
              • śliwki w czekoladzie - z tym słodkim rarytasem dostarczymy organizmowi, aż 442 kalorii, 67 gram węglowodanów i 18 gram tłuszczu w 100 g.

                Wartości odżywcze śliwek

                Świeże śliwki bez względu na swoją kaloryczność zawsze będą lepszym wyborem niż gotowe słodycze. Warto po nie sięgać w formie zdrowej przekąski, ale należy pamiętać, żeby zachować umiar. Śliwki ze względu na swoje właściwości przeczyszczające zmniejszają zagrożenie chorobom nowotworowym jelita grubego, chronią przed wolnymi rodnikami i zbawiennie wpływają na nastrój. Osoby borykające się z problemami nerek i wątroby, powinny jednak unikać spożycia śliwek, ponieważ organy te nie najlepiej go tolerują.

                Najwięcej wartości odżywczych i prozdrowotnych mają suszone śliwki, są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają wapń, żelazo i cynk. Cennym składników suszonych śliwek pomijając wymienione wcześniej minerały, witaminy i błonnik, są antyoksydanty. Suszone śliwki mają korzystny wpływ na regulację metabolizmu glukozy, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Mają także wpływ na hamowanie rozwoju osteoporozy podczas menopauzy, pobudzają one metabolizm estrogenów oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi, co chroni przed zawałem.

                Wartości odżywcze w 100 gramach śliwki węgierki:

                • Witamina A - 345 I.U,
                  • Witamina D - 0 I,U,
                    • Witamina E - 0,26 mg,
                      • Witamina K - 16,4 µg,
                        • Witamina C - 9,5 mg,
                          • Witamina B1 - 0,028 mg,
                            • Witamina B2 - 0,026 mg,
                              • Witamina B3 (PP) - 0,417 mg,
                                • Witamina B6 - 0,029 mg
                                  • Witamina B9 (kwas foliowy) - 5 µg,
                                    • Witamina B - 120 µg,
                                      • Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,135 mg,
                                        • Białko - 0,70 g,
                                          • Tłuszcz ogółem - 0,28 g,
                                            • Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,017 g,
                                              • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,134 g,
                                                • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,044 g,
                                                  • Kwasy tłuszczowe omega - 30 g,
                                                    • Kwasy tłuszczowe omega - 60,044 g,
                                                      • Węglowodany - 11,42 g,
                                                        • Błonnik pokarmowy - 1,4 g,
                                                          • Wapń - 6 mg,
                                                            • Żelazo - 0,17 mg,
                                                              • Magnez - 7 mg,
                                                                • Fosfor - 16 mg,
                                                                  • Potas - 157 mg,
                                                                    • Sód - 0 mg,
                                                                      • Cynk - 0,10 mg,
                                                                        • Miedź - 0,06 mg,
                                                                          • Mangan - 0,05 mg,
                                                                            • Selen - 0 µg,
                                                                              • Fluor - 2 µg,
                                                                                • Cholesterol - 0 mg,
                                                                                  • Fitosterole - 7 mg.

                                                                                    Czy śliwki można jeść podczas diety

                                                                                    Śliwki podobnie jak wszystkie inne owoce mogą być spożywane podczas diety. Należy jedynie przestrzegać podstawowej zasady bilansu kalorycznego. Zatem słowo umiar jest zawsze najważniejszą pozycją w menu osoby na diecie. Śliwki w świeżej postaci nie są kalorycznymi owocami, śliwki suszone już tak. Śliwki w formie przetworzonej, czyli słynna śliwka w czekoladzie, powidła śliwkowe, konfitury, wypieki, nalewki, to produkty wysoko kaloryczne, zatem spożywanie ich podczas diety redukcyjnej, może zniweczyć nasze starania w gubieniu niechcianych kilogramów.

                                                                                    Czy śliwki wspomagają odchudzanie

                                                                                    Ze względu na wysoką zawartość błonnika śliwki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienia i zapewniają uczucie sytości. Usprawniają perystaltykę jelit, a tym samym wypróżnienia. Podsumowując, są one dobrym wyborem spośród owoców powszechnie dostępnych, a swoimi właściwościami, przy rozsądnym spożyciu i wliczeniu ich w dzienny bilans kalorii, śliwki wspomagają odchudzanie.

                                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Patrycja Sibilska

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Andia/Getty Images

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana