Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!