W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!
Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
Na naleśniki:
250 ml mleka (krowie lub roślinne)
1 jajko
100 g purée z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Na śliwki:
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i podzielonych na połówki
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem, na średnim ogniu. W rondelku rozpuść masło z miodem, kiedy zacznie się pienić dodaj połówki śliwek i wodę kwiatową, karmelizuj 3-5 minut, aż syrop zrobi się purpurowy ale śliwki pozostaną w całości. W razie potrzeby dopraw miodem.
Sałatka z grillowanej dyni z korzennymi śliwkami w occie
Składniki:
6 plastrów dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
1 łyżka oleju
100 g cienkich plastrów surowego boczku
1 łyżeczka miodu
4 garście rukoli
1 szklanka śliwek w occie
1 garść płatków parmezanu
200 g roladki koziej pleśniowej
1 garść pestek dyni
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
4-6 łyżek marynaty ze śliwek
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ łyżki miodu
Przygotowanie:
Dynię skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i upiecz w piekarniku albo na grillu. Boczek usmaż na patelni skropiony miodem, by lekko się skarmelizował, odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na dwóch talerzach. Pomiędzy listki wyłóż śliwki. Na jednym talerzu ułóż plastry boczku i płatki parmezanu, na drugim pokrusz kozi ser. Obydwie sałatki skrop dresingiem i posyp prażonymi pestkami dyni.
Czatnej śliwkowy
Składniki:
300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę
1 czerwona cebula, drobno posiekana
80 ml octu z czerwonego wina
4 łyżki miodu
2 cm korzenia imbiru
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki soli
Do podania:
bagietka
kozi twarożek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki czatneju wymieszaj i zagotuj, gotuj na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni albo zapasteryzuj. Czatnej podawaj na opieczonych kromkach bagietki z kozim serkiem
Letnia sałatka z grillowanego awokado i śliwek
Składniki:
2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany hass
10 śliwek węgierek
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
sok i skórka otarta z ½ cytryny
2 suszone papryczki chili (może być też chili w płatkach)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ pęczka kolendry
½ pęczka mięty
sól
Przygotowanie:
Awokado przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki miąższ posól i dokładnie natrzyj sokiem z cytryny. Griluj awokado przeciętą stroną w dół 2-4 minuty. Obierz i pokrój w kostkę. Połówki śliwek wymieszaj z octem, miodem i skórką cytrynową i wrzuć na grill na minutę. Pokrój śliwki w kostkę i delikatnie wymieszaj z awokado i posiekana kolendrą, miętą i chili. Dopraw sałatkę solą i skrop oliwą z oliwek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje