Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
Na naleśniki:
250 ml mleka (krowie lub roślinne)
1 jajko
100 g purée z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Na śliwki:
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i podzielonych na połówki
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem, na średnim ogniu. W rondelku rozpuść masło z miodem, kiedy zacznie się pienić dodaj połówki śliwek i wodę kwiatową, karmelizuj 3-5 minut, aż syrop zrobi się purpurowy ale śliwki pozostaną w całości. W razie potrzeby dopraw miodem.
Sałatka z grillowanej dyni z korzennymi śliwkami w occie
Składniki:
6 plastrów dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
1 łyżka oleju
100 g cienkich plastrów surowego boczku
1 łyżeczka miodu
4 garście rukoli
1 szklanka śliwek w occie
1 garść płatków parmezanu
200 g roladki koziej pleśniowej
1 garść pestek dyni
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
4-6 łyżek marynaty ze śliwek
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ łyżki miodu
Przygotowanie:
Dynię skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i upiecz w piekarniku albo na grillu. Boczek usmaż na patelni skropiony miodem, by lekko się skarmelizował, odsącz z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na dwóch talerzach. Pomiędzy listki wyłóż śliwki. Na jednym talerzu ułóż plastry boczku i płatki parmezanu, na drugim pokrusz kozi ser. Obydwie sałatki skrop dresingiem i posyp prażonymi pestkami dyni.
Czatnej śliwkowy
Składniki:
300 g śliwek węgierek, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę
1 czerwona cebula, drobno posiekana
80 ml octu z czerwonego wina
4 łyżki miodu
2 cm korzenia imbiru
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki soli
Do podania:
bagietka
kozi twarożek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki czatneju wymieszaj i zagotuj, gotuj na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni albo zapasteryzuj. Czatnej podawaj na opieczonych kromkach bagietki z kozim serkiem
Letnia sałatka z grillowanego awokado i śliwek
Składniki:
2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany hass
10 śliwek węgierek
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
sok i skórka otarta z ½ cytryny
2 suszone papryczki chili (może być też chili w płatkach)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ pęczka kolendry
½ pęczka mięty
sól
Przygotowanie:
Awokado przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki miąższ posól i dokładnie natrzyj sokiem z cytryny. Griluj awokado przeciętą stroną w dół 2-4 minuty. Obierz i pokrój w kostkę. Połówki śliwek wymieszaj z octem, miodem i skórką cytrynową i wrzuć na grill na minutę. Pokrój śliwki w kostkę i delikatnie wymieszaj z awokado i posiekana kolendrą, miętą i chili. Dopraw sałatkę solą i skrop oliwą z oliwek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje